Erdoğan: Macron şaşırmış, yatıyor kalkıyor benimle uğraşıyor

"Önce sen kendine bak, nereye gidiyorsun ona bak. Bu bir vaka... Kontrolden geçmesi lazım"

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “yatıp kalkıp kendisiyle uğraştığını” söyledi.

Partisinin Malatya 7. Olağan İl Kongresi’nde konuşan Erdoğan, Fransa ile yaşanan gerilim üzerinden Macron’a yüklendi:

Dünyanın pek çok yerinde ve bölgemizdeki kimi ülkelerde de benzer mücadeleler yaşandı. Şu son zamanlarda Fransa'nın başındaki zat, şaşırmış. Yatıyor, kalkıyor Erdoğan'la uğraşıyor. Önce sen kendine bak, nereye gidiyorsun ona bak. Bu bir vaka... Kontrolden geçmesi lazım.

Erdoğan, kendisine “terörist” diyen Hollanda Özgürlük Partisi Genel Başkanı Geert Wilders’a sert tepki gösterdi:

Bir de Hollanda'da milletvekili müsveddesi var. Kalkmış bizimle ilgili bir şeyler yapıyor. Haddini bil. Kiminle yol yürüdüğünü hiç hesap ettin mi? Faşizm bizim kitabımızda yok, faşizm sizin kitabınızda var. Faşizmi Almanya'da, İtalya'da yaşadık, Nazizm’i yaşadık. Siz onlarla yol yürüdünüz.

“Yaptırımın neyse geç kalmayın”

Bazı ABD’li yetkililerin Azerbaycan’a telefon açıp Türkiye aleyhinde konuştuğunu söyleyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

Bazı Amerikalılar çıkıyor, İlham kardeşimi arıyor, diyor ki 'Biz sizin yanınızda kimin yer aldığını biliyoruz, Erdoğan var, Türkiye var. Biz Türkiye'ye de yeri gelirse yaptırım uygularız.' Sen kiminle dans ettiğinin farkında değilsin. Yaptırımın neyse geç kalma yap.

Paris-Ankara gerginliği

Ankara ile Paris arasındaki ilişkiler, Doğu Akdeniz'deki doğalgaz arama çalışmaları, Libya, Suriye ve Dağlık Karabağ sorunu gibi çeşitli konularda yaşanan fikri ayrılıkları sebebiyle bir süredir gergin. Erdoğan en son olarak dün “Macron'un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var” demişti. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Erdoğan’ın sözleri kabul edilebilir değil. Biz faydasız tartışmalara girmeyeceğimiz gibi hakaretleri de kabul etmiyoruz" denilmişt. Fransa daha sonra Ankara Büyükelçisi Herve Magro'yu istişarelerde bulunmak üzere Paris’e çağırmıştı.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU