DSÖ: Pandemide özellikle kuzey yarımkürede kritik bir noktadayız

Dünya Sağlık Örgütü dünya genelinde koronavirüs vaka sayılarının hızla artması üzerine ülke liderlerine "acil eylem" çağrısında bulunarak, "Pandemide özellikle kuzey yarımkürede kritik bir noktadayız" dedi

DSÖ: Pandemide özellikle kuzey yarımkürede kritik bir noktadayız / Fotoğraf: AFP

Koronavirüs (Kovid-19) salgını tüm dünyada etkisini arttırmaya devam ediyor. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan genel merkezindeki basın toplantısında konuşan Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünyanın salgında kritik bir noktada olduğunu ifade ederek, ülke liderlerine "acil eylem" çağrısında bulundu. 

"Çok fazla ülkede vakalar arttı"

Dr. Ghebreyesus, önümüzdeki birkaç ayın çok zor geçeceğini ve bazı ülkelerin "tehlikeli bir yolda" olduğunu aktarırken, "Pandemide özellikle kuzey yarımkürede kritik bir noktadayız" ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ghebreyesus, "Çok fazla ülkede vakaların katlanarak artığı görülüyor. Bu durum hastanelerin ve yoğun bakım ünitelerinin kapasitesine yakın veya üzerinde çalışmasına yol açıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

"Ülke liderleri derhal harekete geçmeli"

Genel Direktör, ülke liderlerini daha fazla can kaybını, temel sağlık hizmetlerinin çökmesini ve okulların tekrar kapanmasını önlemek amacı ile derhal harekete geçmeleri konusunda uyardı.

DSÖ'nün Sağlık Acil Durumları Programı’nın Teknik Lideri Maria Van Kerkhove yaptığı açıklamada, koronavirüsün zoonotik (hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar) kaynağını belirlemek amacı ile yürütülen uluslararası çalışmalarda ilerleme kaydedildiğini aktardı. 

Kerkhove, DSÖ'nün bir grup uluslararası uzmana ulaştığını ve önümüzdeki günlerde daha fazla bilgi paylaşmasının beklendiğini açıkladı. 

Kerkhove, "İlk vakalar geçen aralık ayında Çin'in Wuhan kentinde tespit edildi, bu nedenle erken çalışmalar burada başlayacak" ifadelerini kullanırken, bir sonraki aşamanın ise ilk aşamada elde edilen kanıtlar ve sonuçlar ışığında geliştirileceğini belirtti.

DSÖ, geçtiğimiz günlerde Kovid-19 vakalarının ilk rapor edildiği bölgenin Wuhan olmasına rağmen virüsün hayvanlardan insanlara geçtiği yer olduğu anlamına gelmediğini ifade etmişti.

Öte yandan dünya genelinde toplam vaka sayısı 42 milyon 520 bin, toplam can kaybı ise 1 milyon 149 bin 727'e ulaştı.

 

İHA

DAHA FAZLA HABER OKU