Türkiye 3 yeni NAVTEX mesajı yayımladı

Türkiye, Ege'de 2, Doğu Akdeniz'de de 1 olmak üzere 3 NAVTEX mesajı yayımladı

Fotoğraf: AA

Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı'ndan (SHOD) yapılan açıklamada, Türkiye'nin Semadirek ve Limni Adaları ile Bozbaba Adası'nın 1923'te imzalanan Lozan Anlaşmasına karşı silahlandırılması nedeniyle NAVTEX mesajı yayımladığı duyuruldu. Doğu Akdeniz'de de doğalgaz arama çalışmaları nedeniyle bir NAVTEX mesajı yayımladı.

Yapılan açıklamada, Semadirek ve Limni adalarında 1923'te imzalanan Lozan Barış Anlaşması ile belirlenen gayri askeri statünün ihlal edildiği vurgulanırken, 21 Ekim'e kadar NAVTEX'in süreceği bildirildi.

Diğer açıklamada da yine 1923 Lozan Barış Anlaşmasına vurgu yapılarak Bozbaba Adası'nda da gayri askeri statünün ihlal edildiği, duyurulan NAVTEX'in de 23 Ekim'e kadar geçerli olacağı açıklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Türkiye, Oruç Reis sismik araştırma gemisi için temmuz ayında NAVTEX mesajı yayımlamış, Oruç Reis'in Yunanistan'a ait Meis Adası'na 180 km. mesafede görevlendirilmesi iki ülke arasında sorun yaratmıştı.

Türkiye, Oruç Reis gemisinin 10 ile 23 Ağustos tarihleri arasında Doğu Akdeniz'de sismik araştırma yapacağını belirterek NAVTEX mesajı yayımlamıştı.

Yunanistan 3 Ekim tarihinde Türkiye'nin sorumluluk sahasında iki yeni NAVTEX mesajını duyurmuş, Türkiye ise bunun üzerine, kendi sorumluluk alanları için daha önce ilan ettiği NAVTEX’leri yeniden paylaşmıştı.

Türkiye, 12 Ekim’de de Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi için 22 Ekim'e kadar sürecek olan yeni NAVTEX mesajını duyurmuştu.

NAVTEX nedir?

Navtex deniz seyir ikazlarını, meteorolojik tahminleri ve ikazları, arama kurtarma ilanlarını ve gemiler için yayımlanan benzer bilgileri gemilere anında iletmek için tasarlanmış uluslararası bir iletişim sistemidir.

NAVTEX mesajı yayımlamak ne demek?

Navtex mesajı, bu cihaz üzerinden yapılan bildirimi ifade eder. Navtex, aynı zamanda küçük, düşük maliyetli ve mesajları kâğıda basabilen radyo alıcısını kendi içinde bulunduran gemilerin köprüüstüne monte edilen, Deniz Kuvvetlerinin ilgi alanına giren sahalardaki bahsedilen mesajları almak üzere ilgi sahalarını seçme imkânı tanıyan bir cihazdır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU