Trump: Sudan'ı "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkaracağım

Reuters haber ajansı, İsrail ile ilişkilerinde normalleşmeye gitmesi şartıyla ABD'nin Sudan'ı söz konusu listeden çıkarma sözü verdiğini aktarmıştı. ABD'nin listesinde Sudan, Suriye, Kuzey Kore ve İran bulunuyor

Fotoğraf: AFP

ABD Başkanı Donald Trump, hükümetin terör kurbanlarına 335 milyon dolar tazminatı ödemesi durumunda Sudan'ı "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkaracağını söyledi.

ABD Başkanı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Harika haberler! İyi bir ilerleme kaydeden Sudan hükümeti, ABD'li terör kurbanlarına 335 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etti. Ödeme yapıldığında, Sudan'ı "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkaracağım. Uzun bir aradan sonra Amerikalılar için adalet ve Sudan için büyük bir adım!" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sudan devlet televizyonu, Trump'ın tweetinin ardından Başbakan Abdullah Hamdok'un, tazminatın ABD'ye gönderildiğini açıkladığını belirtti.

Paranın ABD'ye ulaştığına dair Washington kaynaklarından henüz bir bilgi gelmedi.

Avrupa Birliği Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell da Trump'ın bu kararının çok önemli olduğunun belirterek, karara desteklerini açıkladı.

Hamduk, "Kötü mirastan kurtulmak üzereyiz" dedi

Sudan geçiş dönemi Başbakanı Hamdok, Trump'ın açıklamasının "Sudan'ın demokrasiye geçişine ve Sudan halkına güçlü bir destek mesajı" olduğunu belirtti.

ABD'nin "teröre destek veren ülkeler" listesinde İran, Kuzey Kore, Suriye ve Sudan bulunuyor

Sudan, eski devlet başkanı Ömer el Beşir döneminde El Kaide lideri Usame bin Ladin'e kapılarını açtığı gerekçesiyle 1993 yılında listeye alınmıştı.

 

İsrail ile ilişkiler

Reuters haber ajansı, İsrail ile ilişkilerinde normalleşmeye gitmesi şartıyla ABD'nin Sudan'ı söz konusu listeden çıkarma sözü verdiğini aktarmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU