WSJ: Üst düzey bir ABD'li yetkili, Esad'la anlaşma yapmak için Şam'a gizli ziyaret gerçekleştirdi

Beyaz Saray'dan üst düzey yetkilinin gerçekleştirdiği ziyaretle birlikte 10 yıl sonra ilk kez Washington ve Şam arasında resmi görüşme gerçekleşmiş oldu

Fotoğraf: Reuters

Amerikan The Wall Street Journal gazetesi, üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisinin yakın zamanda Şam'a gizli bir ziyarette bulunduğunu ve burada Suriye hükümetiyle toplantı gerçekleştirdiğini iddia etti.

Gazetenin, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminine yakın kaynaklardan aktardığı bilgiye göre, Beyaz Saray'ın önde gelen terörle mücadele yetkililerinden ABD Başkanı Yardımcısı Cash Patel'in iki Amerikan tutuklunun serbest bırakılması için bu yılın başlarında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetine ziyaret gerçekleştirdi.

Patel'in görüştüğü Suriyeli yetkililer hakkında bilgi verilmezken, kaynaklar toplantıda Suriye'de 2012'deki olaylar sırasında ortadan kaybolan ve daha sonra tutuklanan ABD Deniz Kuvvetleri üyesi ve aynı zamanda gazeteci Austin Tyson'un serbest bırakılmasının konuşulduğunu aktardı.

Gazeteye göre ABD'nin serbest bırakılmasını istediği bir diğer isimse 2017'de Suriye hükümetine ait bir denetleme noktasından geçerken tutuklanan Suriye asıllı Amerikalı doktor Macid Kemalmaz.

Kaynaklar, bu iki isim dışında 4 Amerikalının daha Suriye hükümeti tarafından tutulduğunu, ancak bu kişilere ait hiçbir bilgiye ulaşılamadığını kaydetti.

 

10 yıl sonra ilk ziyaret

Gazete, 10 yıl sonra ilk kez üst düzey bir yetkilinin Suriye'ye ziyaret gerçekleştirdiğine işaret etti.

Beyaz Saray yetkilileri ile Şam yönetimi arasındaki son görüşme 2010'da gerçekleşmiş, ülkede başlayan protestoların ardından Washington, 2012 yılında Esad yönetimiyle diplomatik ilişkilerini dondurmuştu.

Bu sürecin sonunda önceki yönetimde Barack Obama, sonrasın Donald Trump Suriye hükümetine yönelik geniş çaplı yaptırımlar uygulamıştı.

Trump, daha önce birkaç kez Amerikalı tutukluların serbest bırakılması için Esad yönetimine çağrıda bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump'ın mart ayında gazeteci Austin'in serbest bırakılması için Esad'a mektup gönderdiğini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU