DEVA Partisi: Bu mesele artık tuzun kokmasıdır

AYM kararının uygulanmamasına tepki gösteren Yeneroğlu, "Hukuk düzeni içerisinde bu duruma dair söylenecek bir söz, verilebilecek bir cevap, gösterilebilecek bir yol maalesef yoktur" dedi

Fotoğraf: AA

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Hukuk Politikaları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Enis Berberoğlu hakkında verdiği hak ihlali kararına rağmen “yeniden yargılamaya gerek görülmediği” görüşünü savunan 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tepki gösterdi.

Yeniçağ gazetesinden Orhan Uğuroğlu’na konuşan Yeneroğlu, AYM’nin kararlarının uygulanmaması hakkında şunları söyledi:

Anayasayı koruma görevi bulunan Anayasa Mahkemesi'nin itibarsızlaştırılmaya çalışılması ciddi bir anayasal krizdir. Bu mesele maalesef artık tuzun kokmasıdır. Hukuk düzeni içerisinde bu duruma dair söylenecek bir söz, verilebilecek bir cevap, gösterilebilecek bir yol maalesef yoktur.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"AK Parti-MHP koalisyonunun attığı bu kördüğümü çözecek olan ancak millettir" diyen Yeneroğlu, şunarı kaydetti:

Anayasal düzen içerisinde Yürütme organının anayasaya açıkça karşı bir tutum sergilemesi halinde ya da bir ilk derece mahkemesinin Anayasa Mahkemesi kararına uymaması halinde ne yapılacağı belli değildir. Bu sebeple Anayasa hukukçularının ne yapılabileceği konusunda çok farklı görüşler dile getirdiklerini görüyoruz. Çünkü böyle bir durumu öngörmek bunun yaşanabilme ihtimalini kabul etmektir. Oysa bir hukuk devletinde bu tip bir durumun yaşanması mümkün olamaz. Yürütme organının açıkça anayasayı tanımama ihtimali üzerine inşa edilen bir düzeni 'hukuk devleti' olarak adlandırmak mümkün değildir.Çünkü meşruiyetini ve kaynağını açıkça Anayasa'dan alan yürütme organı anayasaya uyar. Yerel mahkemeler Anayasa Mahkemesi kararına uyar. Uymak zorundadır. "Uymuyorsa ne yapılmalı?" sorusunun cevabı sandıktır.

AYM kararına uymayan mahkemeler için Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) soruşturma başlatabileceğine ancak bu soruşturmanın şeffaf olmayacağına dikkati çeken Yeneroğlu, şunları vurguladı: 

Çünkü HSK maalesef yürütmeden aldığı talimatları yerine getiren bir kurul görüntüsünde. İşte bu sebeple hem Anayasaya açıkça uymayı reddeden yürütme organı açısından hem de AYM kararlarına uymayı reddeden diğer yargı organları açısından da bu düğümü çözecek olan milletin iradesidir.

 

Yeniçağ, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU