11. Cumhurbaşkanı Gül: AYM'nin özgürlükçü kararlarına ‘Evet' diyen üyeleri saldırı altında

Gül, son günlerde tartışma konusu olan Anayasa Mahkemesi’ne dair “AİHM içtihatlarıyla karar veriyor” diye üstüne gidildiğini ifade etti

Fotoğraf: abdullahgul.gen.tr

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, son günlerde tartışma konusu olan Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) dair T24 yazarı Murat Sabuncu’ya açıklamalarda bulundu.

Sabuncu’nun notlarına göre Gül, “Anayasa Mahkemesi, AİHM içtihatlarıyla karar veriyor diye üstüne gidiliyor ve Anayasa Mahkemesi'ne hücum ediliyor. AYM'nin bütün özgürlükçü kararlarına ‘evet' diyen üyeleri saldırı altında” dedi.

Geçmişte partileri kapatan, insan hakları standartlarını üçüncü dünya ülkesine yakışır şekilde tutan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni dikkate almayan bir Anayasa Mahkemesi olduğunu ifade eden Gül, “Fikir özgürlüğü, vicdan özgürlüğü çok daralıyordu. Çok militan bir laiklik anlayışından dolayı 20 yaşındaki kız çocuklarına başörtüsüyle üniversiteye girmeyi yasak etmişti, yayınladığı, aldığı içtihat kararlarıyla. Böyle bir mahkeme benim iki partimi de kapattı. AK Parti iktidardayken, çoğunluğu varken bir oyla kapatılmaktan kurtuldu. Yani Tayyip Bey, birçok önemli insan yasaklı hale gelmekten bir oyla kurtuldu. O zamanki Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın bile kıymeti bilinmedi. Bir oyla AK Parti kapatılmaktan kurtuldu, böyle bir Anayasa Mahkemesi vardı” değerlendirmesinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"O zamanki Anayasa Mahkemesi'yle bugünkü Anayasa Mahkemesi'ni karşılaştırdığımızda, bugünkü özgürlükçü davranıyor diye hücum ediliyor” görüşünü paylaşan Gül, “Anayasa Mahkemesi, AİHM içtihatlarıyla karar veriyor diye üstüne gidiliyor ve Anayasa Mahkemesi'ne hücum ediliyor. AYM'nin bütün özgürlükçü kararlarına ‘Evet' diyen üyeleri saldırı altında. Anayasa Mahkemesi Başkanı bütün kararlarda gayet istikrarlı bir şekilde özgürlükçü durmuş. Mahkeme üyesi hakim; gözü kapalı hareket eder, o kim bu kim diye değil, olaya bakar. Bu olay AK Parti'yle ilgili olur, bu olay Cumhuriyet Halk Parti'siyle ilgili olur, bu olay Enis Berberoğlu'yla ilgili olur veya bu olay başkasıyla ilgili olur. Önemli olan olayı değerlendirmesi, olayları özgürlükçü değerlendiriyorlar diye AYM'yi bugün yerden yere vurmayı hayretle karşılıyorum açıkçası” dedi.

Gül ayrıca AYM Üyesi Engin Yıldırım hakkında da “Yüksek yargı mensuplarının veya herhangi bir hâkimin siyasi görüşlerini, polemikli görüşlerini sosyal medya vasıtasıyla paylaşmasını çok yanlış bulurum” değerlendirmesinde bulundu.

“Işıklar yanıyor” tartışması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hedefindeki Anayasa Mahkemesi, son günlerde Türkiye siyasetinin tartışma konularından biri haline geldi.

Bahçeli, “Anayasa Mahkemesi yeni hükümet sisteminin doğasına uygun şekilde yeni baştan yapılandırılması” gerektiğini savunurken AYM üyesi Engin Yıldırım’ın paylaşımı da son günlerdeki tartışmanın dozunu artırdı.

Yıldıırım’ın paylaşımı, “İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM'nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararının 'yerindelik denetimi kapsamında kaldığı' gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığına kararına tepki” olarak değerlendirildi.

Yıldırım daha sonra fotoğrafa ilişkin düzeltme yapsa da AK Parti’li isimlerin tepkisine neden oldu.

Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, paylaşıma ilişkin, “Talihsiz bir paylaşımdı, keşke yapmasıydı, ona düşmezdi. Çok arzu ediyorsa siyasete girsin. AYM Başkanı ve üyeleri aynı düşüncede değilse gereğini yapmalı” dedi.

 

Independent Türkçe, T24

DAHA FAZLA HABER OKU