Güvenlik güçlerinin Sri Lanka saldırılarının ardından yaptığı baskında çatışma çıktı

Tuğgeneral Sumit Atapattu, Sammanthurai kasabasındaki bir patlamayı araştıran askerlere ateş açılması sonucu, silahlı çatışma çıktığını söyledi

Fotoğraf: Reuters

Adam Forrest - The Independent

Sri Lanka ordusu, IŞİD'in üstlendiği Paskalya saldırılarıyla ilgili arama operasyonu sırasında, güvenlik güçleriyle bir grup arasında çatışma çıktığını açıkladı.

Tuğgeneral Sumit Atapattu, başkentten yaklaşık 320 kilometre uzaklıkta bulunan Sammanthurai kasabasındaki bir patlamayı araştıran askerlere ateş açılması sonucu, silahlı çatışma çıktığını söyledi.

Polis sözcüsü Ruwan Gunasekara ise, aynı bölgede 150 plastik patlayıcı ve 100 bin küçük metal topun yanı sıra, Paskalya saldırılarında kullanıldığı düşünülen bir minibüs ve giysilerin bulunduğunu aktardı.

Söz konusu metal toplar, şarapnellerin etkisini artırıp bombayı daha ölümcül hale getirmek için saldırganların giydiği yeleklere dolduruluyor.

Sri Lanka medyası daha önce de ordunun, bu yeleklerin üretildiği düşünülen bir bölgeye baskın yapmaya çalıştığını kaydetmişti.

Güvenlik güçleri, Müslümanların yoğun olduğu bölgede, 24 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Yetkililer, 250’den fazla insanın ölümüne sebep olan saldırılardan sorumlu olduğu iddia edilen ve IŞİD ile bağlantılı olduğuna inanılan 140 kişinin izini sürüyor. Soruşturmada şu ana kadar, en az 76 kişi gözaltına alındı.

 

 

Saldırıları üstlenen IŞİD ise iddiasını doğrulayan bir delil sunmadı. Ancak idda doğruysa bu, örgütün Irak ve Suriye dışındaki en büyük saldırılarından biri. Örgüt Salı günü, IŞİD bayrağı altında, lider Ebu Bekir Bağdadi'ye bağlılıklarını ilan eden 8 kişinin olduğu bir video yayımladı.

Sri Lanka hükümeti, saldırıları ülke içinden, iyi eğitimli 9 kişinin yaptığını açıkladı. Biri kadın 8 saldırganın kimliği tespit edildi.

Soruşturma, Ulusal Tevhid Cemaati (TNTJ) ve Cemiyeti Milleti İbrahim isimli 2 İslamcı grubun uluslararası bağlantılarına odaklanılarak ilerliyor.

Ayrıca hükümet yetkilileri, saldırılardan önce Hindistan'dan gelen istihbarat uyarısını kamuoyuyla paylaşmayarak büyük hata yaptıklarını kabul etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Maithripala Sirisena, saldırılarla ilgili, Başbakan Ranil Wickermesinghe'nin hükümetini suçluyor. Buna göre başbakan, Tamil ayrılıkçılarına karşı 10 yıl süren ve 2009'da sona eren iç savaşta savaş suçu işlediği iddia edilen subayların yargılanmasına odaklanarak istihbarat sistemini zayıflattı.

Sirisena, Wickremesinghe'yi Ekim ayında siyasi görüş ayrılıkları nedeniyle görevden almış, ancak Yüksek Mahkemenin baskısı sonucu birkaç hafta sonra yeniden görevlendirmişti. 

Hükümet kaynaklarına göre, Wickremesinghe ve Sirisena taraftarları arasında gruplaşma var. Bu nedenle iletişim kurmayı reddeden taraflar, çıkan her aksilik için birbirini suçluyor.

Saldırı ihtimaline karşı, Müslümanlardan ibadetlerini evde yapmaları istenirken, Colombo Başpiskoposu da bir sonraki duyuruya kadar Pazar Ayini yapılmayacağını söyledi.

Yetkililerin dini merkezlere yönelik daha fazla saldırı olabileceğini bildirmesi üzerine, ABD Büyükelçiliği de vatandaşlarını hafta sonu ibadet merkezlerinden uzak durmaları konusunda uyardı.


 

 *Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.  

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU