ABD mahkemesi, İran'ı eski FBI ajanını öldürdüğü iddiasıyla 1,45 milyar dolar tazminata mahkum etti

Amerikan yönetimi Levinson'ın kaybolduğu sırada özel bir firma için çalıştığında ısrar etmiş ancak eski ajanın CIA analistleriyle bir iş içinde olduğu yıllar sonra ortaya çıkmıştı

Rus ve İtalyan gangsterleri tutuklayan eski bir FBI ajanı olan Robert Levinson, İran'da CIA operasyonlarına karıştı (Reuters)

ABD'de bir mahkeme, 2007'de Kiş Adası'nda yetki dışı bir CIA araştırması sırasında kaçırılan ve öldüğüne inanılan Robert Levinson adlı eski FBI ajanının ailesine İran tarafından 1 milyar 450 milyon dolar (yaklaşık 11 milyar 285 milyon TL) tazminat ödenmesine hükmetti.

Levinson ailesi ve ABD yönetimi kayıp ajanın İran hükümetinin gözetiminde öldüğüne kanaat getirirken, mahkemeden de bu görüşü destekler nitelikte bir karar çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tahran yönetimi, Levinson'ın kendi topraklarında öldürüldüğü iddiasını uzun süredir reddetse de bazı İranlı yetkililerden adada yaşananlara dair çelişkili açıklamalar gelmişti.

İki ülke arasında uzun süredir diplomatik ilişki bulunmuyor.  Ancak ABD'nin Levinson ailesine ödenecek parayı, ülke içinde İran'ın dondurulmuş milyarlarca dolarlık malvarlığından karşılayabileceği belirtiliyor.

Associated Press'in (AP) haberine göre Washington'daki ABD Bölge Mahkemesi, böylesine yüksek miktarda tazminat kararını, Kuzey Kore'de esaretten kurtulduktan hemen sonra hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Otto Warmbier davasına atıfta bulunarak verdi.

Yargıç Timothy J. Kelly kararı şu sözlerle açıkladı:

İran'ın bu meselede yaptıklarının eşi benzeri yok. Eski bir FBI ve Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) ajanını herhangi bir uyarıda bulunmadan dünyadan kopardı, işkence yaptı, 13 yıl boyunca esir tuttu ve bugüne kadar sorumluluğu kabul etmedi… Eşi ve çocukları Levinson'ın hatırasını yaşatırken, onun başına ne geldiğini tam olarak bilmeden hayatlarına devam etmek zorunda kaldı. Bunlar en ağır cezaya layık eylemlerdir.

Levinson ailesiyse yaptığı açıklamada, mahkeme kararını "adalet arayışında atılan ilk adım" olarak nitelendirdi. Bugüne kadar İran'ın eylemlerinin sonucuyla hiç karşı karşıya kalmadığını belirten aile şu ifadeleri kullandı:

Yargıç Kelly'nin kararı Bob'u eve geri getirmeyecek ama bu hükmün İran'ın başka kişileri rehin almasına karşı bir uyarı niteliği taşıyacağını umuyoruz.

Levinson, Kiş Adası'nda 9 Mart 2007'de kaybolmuştu. ABD'li yetkililerse yıllarca, Levinson'ın kaybolduğu seyahat sırasında özel bir firmayla çalışmakta olduğunda ısrar etmişti.

Ancak Aralık 2013'te, Levinson'ın o dönem casusluk operasyonlarına katılma izni olmayan CIA analistleri için bir görevde olduğu ortaya çıkmıştı. 

CIA söz konusu analistlerden üçünü kovup 7'sini de disiplin soruşturmasına sevk ederken, Levinson ailesinin açtığı davayı durdurmak için de yıllık 2 milyon 500 bin dolar (yaklaşık 20 milyon TL) ödemeyi kabul etmişti.

 

Independent Türkçe, AP 

DAHA FAZLA HABER OKU