Davutoğlu AK Parti ve MHP'ye sert çıktı: Türkiye'nin demokrasisini 1990'lara götürdüler

Kongrelerini sürdüren Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun hedefinde yine Cumhur İttifakı bileşenleri AK Parti ve MHP vardı

Fotoğraf: AA

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin Amaysa ilk kongresine katılanlara hitap etti. 

Davutoğlu, konuşmasında Türkiye'nin demokrasi krizi ve ekonomik kriz yaşadığını söyledi. 

"Her açıdan derin ve kapsamlı krizler sarmalının içinden geçiyoruz" diyen Davutoğlu, "Anadolu insanı kutuplaşmadan yorgun, yalanlardan bezgin, yoksulluktan çileli, adaletsizlikten dermansız durumdadır. Bu krizlerin müsebbibi olan ve bunları çözme sorumluluğunu taşıyan iktidar ise ülkeyi yönetmekten, ekonomiyi idare etmekten açıkça vazgeçmiş durumda" dedi.

"3Y geride kaldı 1Y icat ettiler"

Hükümetin "3Y" olarak formüle ettiği "Yolsuzluk, Yoksulluk ve Yasaklarla Mücadele" ilkesini geride bıraktığını öne süren Davutoğlu, "3Y'yi geride bırakacak dev bir Y icat ettiniz. Şimdi sadece büyük ve yeni bir Y'niz var: Yalan, Yalan, Yalan. Ekonomi bakanı veri açıklar, yalan. Sağlık Bakanı konuşur, yalan. Milli Eğitim Bakanı konuşur, yalan. Erdoğan gider 300 fabrika açar. Hem sanal hem yalan. Allah millete yardım etsin; 2023 kişi başına gelir hedefi olarak kendisine 13 yıl önceki hedefi koyan bir iktidar var" ifadelerini kullandı.

Hükümet sadece var olanı korusaydı...

"Bu iktidar ve ekonomi yönetimi son beş yılda sadece var olanı korusaydı bugün her bir vatandaşımız 6 bin dolara yakın daha fazla gelire sahip olurdu" diyen Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmeden önce kişi başı milli gelirin dünya ortalamasının yüzde 5 üzerinde olduğuna değindi.

Davutoğlu'na göre “Bu koalisyon iktidarı Türkiye'nin demokrasini hali hazırda 1990'lara götürdü."

"Bu iktidar kaldığı sürec daha da gerilere gideceğiz"

"Her gün görüyorsunuz sokaklarda 1990'ların manzaralarını. Kaybolanlar, kaçırılanlar, akıl almaz işkence iddiaları, düşüncesini açıkladı diye mahkeme kapılarında süründürülenler" diyen Davutoğlu şunları söyledi:

Bu koalisyon hükümetinin iktidarda kaldığı her gün de daha da gerilere doğru gideceğiz. Bunları içimiz kan ağlayarak dile getiriyoruz. Yapmayın, etmeyin, yazıktır, günahtır uyarılarımızı zerre kadar ciddiye almadılar.

15 Temmuz alçak darbesini milletimizin püskürtmesiyle; birlik ve beraberlik içerisinde ülkemizi tam demokrasiye, insan onurunu koruyacak bir kişi başına gelire ve refaha ulaştırma şansını yakalamıştık.
Bu koalisyon iktidarı ne yaptı? 15 Temmuz'un ruhuna ihanet ettiler. Demokrasimizi, ekonomimizi ve geleceğimizi karartmayı tercih ettiler. Bu karartmanın ismi Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir.

Bahçeli'ye AYM tepkisi

Davutoğlu, Anayasa Mahkesi'nin yeni baştan yapılandırılması önerisi getiren MHP lideri Devlet Bahçeli'yi de eleştirdi.

"Yeterince bir demokrasi krizi yokmuş gibi koalisyon iktidarının küçük ortağı Anayasa Mahkemesini de lağvedelim diyor. Sayın Erdoğan'dan küçük ortaktan gelen 'kapatalım' teklifini duyunca hemen destek açıklamış" diyen Davutoğlu  "Zaten sizin son dönem kapatmaktan başka bildiğiniz ne kaldı. Türkiye'yi içe kapat, üniversite kapat, baro kapat, tabipler birliğini kapat…Hazır elimiz alışmışken AYM'yi de kapatalım. Türkiye'nin bugün ihtiyacı olan şey şu kurumu bu kurumu kapatmak ya da yenisini açmak değildir. Siz neresini düzeltirseniz düzeltin bu ucube cumhurbaşkanlığı sistemi yürümez" şeklinde konuştu.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU