İzmir Barosu: Hukuka ve kanuna aykırı alınan kararı tanımıyoruz, meslektaşlarımızı genel kurulumuza davet ediyoruz

Baro genelgeyle alınan karara tepki gösterdi ve genel kurulunu yapacağını açıkladı

Fotoğraf: AA (arşiv)

İzmir Barosu, İçişleri Bakanlığı'nın 2 Ekim tarihli genelgesinin normlar hiyerarşisine aykırı şekilde yorumlanması sonucu kanun hükmü yok sayıldığını ve 17-18 Ekim tarihlerinde yapılacak İzmir Barosu Genel Kurulu’nun ertelendiği yönündeki kararın da, İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından kendilerine şifahen bildirildiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Baro tarafından yapılan açıklamada, “Hukuka ve kanuna aykırı alınan kararı tanımıyoruz, meslektaşlarımızı genel kurulumuza davet ediyoruz” denildi.

İçişleri Bakanlığı sivil toplum kuruluşları, (STK) meslek kuruluşları, birlik ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinlikleri 1 Aralık'a kadar erteleme yönünde bir genelge yayımlamıştı.

Karara barolar tepki göstermişti.

“Tarikatların yürüyüşünde ortada görünmeyen virüs, baro genel kurullarına uğradı”

“Tarikatların yürüyüşünde, cumhurbaşkanının mitinginde, Ayasofya'nın açılışında ortalarda görünmeyen Kovid-19 virüsü; parti kongrelerini teğet geçip baroların bölünmesine karşı eylemlerde olduğu gibi bu sefer de baro genel kurullarına uğramayı ihmal etmemiştir” denilen açıklama şöyle devam etti: 

Görünen odur ki bugün yaşadığımız gerçek salgın; özgürlüklere, ifade hürriyetine, seçme ve seçilme hakkına yönelen, ülkemize özgü bir salgındır ve temel nedeni demokrasiye tahammülsüzlüktür. Seçimlerin ertelenmesiyle yandaş baroların kurulmasına vakit kazandırılmaya ve iktidarın kuklası haline gelmiş Metin Feyzioğlu’nun koltukta kalma süresinin uzatılmaya çalışıldığının farkındayız. Baro genel kurullarının ertelenmesine ilişkin bu karar, hukuki dayanağı olmayan, normlar hiyerarşisine aykırı, siyasi nitelikte bir karardır ve bu nedenle hukuken yok hükmündedir.

“İzmir Barosu olarak dayatılan hiçbir antidemokratik uygulamayı kabul etmeyeceğimizi ve her türlü engele karşı genel kurulumuzu planlanan tarihi olan 17/18 Ekim'de yapacağımızı bildiriyoruz” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, “İzmir Barosu Genel Kurulu'nu oluşturan baromuz üyesi tüm meslektaşların haklarına saldırı niteliğindeki bu yaklaşıma karşı koymak için bütün üyelerimizi genel kurulumuza bir kez daha davet ediyoruz” denildi.

YSK Hıfzıssıhha Kurullarını adres gösterdi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), baro seçimlerinin İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarının karar alması durumunda yapılamayacağına, siyasi partilerin kongrelerinin gerçekleştirilmesinde ise sakınca bulunmadığına karar vermişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU