Ezidi Yüsek Ruhani Meclisi Üyesi Baba Şeyh hayatını kaybetti

Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi Üyesi Baba Şeyh, Erbil'de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi

Baba Şeyh / Fotoğraf: AA

Bir süredir böbrek rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören Baba Şeyh, Duhok'ta bir hastaneye kaldırılmış, sağlık durumu kötüleşince Erbil'e nakledilerek yoğun bakıma alınmıştı.

Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi Üyesi Baba Şeyh olarak bilinen Şeyh Xertu Hacı İsmail, Irak Kürdistan Bölgesi'nin (IKB) başkenti Erbil'de tedavi gördüğü hastanede dün akşam saatlerinde 87 yaşında hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Barzani: Baba Şeyh hayatını Ezidi Kürtlerin hizmete adadı

Baba Şeyh'in vefatı nedeniyle Ezidi toplumuna başsağlığı dileyen IKB Başkanı Neçirvan Barzani, "Baba Şeyh, Ezidi toplumunun öncü liderlerinden biri olarak Ezidi din ve toplumuna hizmete adadı. Birlikte yaşam ve hoşgörü kültürünün hakim kılınmasında onun rolü belirgindir. Hizmetleri ve arkasında bıraktığı izi her zaman kalacaktır" ifadelerine yer verdi.

IKB Diyanet İşleri Başkanlığı Ezidi İşleri Dairesi Başkanı Hayri Bozani, "Baba Şeyh’in vefatı, Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi ve Ezidi inanç sisteminde büyük bir boşluk doğuracaktır" dedi.

Baba Şeyh kimdir?

Baba Şeyh, Adiy oğlu Şeyh Fahreddin'in oğlu olarak Duhok vilayetinin Şeyhan ilçesinde dünyaya geldi.

Laleş mabedinin sorumluluğunu üstlenen Baba Şeyh, Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi'nin 5 daimi üyesinden biriydi.

Baba Şeyh, özellikle IŞİD tarafından kaçırılan kadın ve kızların kurtarılması ve sonrasındaki hayatları ile ilgili dini kararları etkili oldu.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU