Çanakkale Kara Savaşlarının 104. yılı... Şafak Ayini ve 57. Alay'a vefa yürüyüşü yapıldı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 104. yılı anma törenleri kapsamında Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak Koyu'nda geleneksel Şafak Ayini yapıldı, bu seneki törene Türk vatandaşları alınmadı

Avustralyalı ve Yeni Zelandalılardan oluşan yaklaşık bin 200 kişilik grup, gece Çanakkale kent merkezinden Gelibolu Yarımadası'na geçti.
 

şafak ayini AA 25.jpg
Fotoğraf: AA


Katılımcılar, uyku tulumları ve battaniyeler içinde, tören alanına kurulan dev ekrandan Çanakkale Savaşları'na ilişkin belgesel, film, röportaj ve bazı kentlerdeki Anzak Günü törenlerini izleyerek "Şafak Ayini"nin başlamasını bekledi. 
 

şafak ayini AA 17.jpg
Fotoğraf: AA


Anzak Koyu'nda saat 05.30'da alana katafalkın konulmasıyla başlayan törende konuşan Avustralya Genelkurmay Başkanı Angus Campbell, Gelibolu'nun tarihlerinde silinmez bir iz bıraktığını söyledi.
 

şafak ayini AA 1.jpg
Fotoğraf: AA


Törende, Atatürk'ün Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden yabancı ülke askerlerinin ailelerine gönderdiği mektup okundu.
 

şafak ayini AA 23.jpg
Fotoğraf: AA


Program, Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda milli marşlarının okunmasının ardından dua edilmesiyle tamamlandı.

Şafak ayinine Türkler katılamadı

Anzak Günü’ne kafileleriyle birlikte katılmak için başvuran Türk rehberlere, Avustralya Gazi İşleri Bakanlığı Anma ve Şehitlik Bölümü’nden şu cevap geldi:

“Türk ziyaretçilerin 25 Nisan 2019 tarihinde gerçekleşecek olan Avustralya ve Yeni Zelanda Anzak Günü anma törenlerine katılım sağlayamayacağını bildirmekten büyük üzüntü duyarız. 

Bu durumun sonucu olarak; Anzak Günü anma törenlerine katılma talebinizi olumlu olarak sonuçlandıramıyoruz.

Anlayışınız için teşekkür eder, bu önemli töreni gelecekte birlikte anabilmeyi umarız.”

“Türk makamlarının talebi” 

Konuyla ilgili Independet Türkçe’nin görüştüğü Avustralya ve Yeni Zelanda makamları, Türk vatandaşlarının Anzak Günü törenlerine alınmaması kararının Türk makamları tarafından alındığını söylediler. Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelen yazılı cevaplarda “Türk yetkilileri, Avusturalya Hükümeti Gazi İşleri Bakanlığı ve Yeni Zelanda Savunma Gücü’ne, 25 Nisan 2019 tarihinde Gelibolu’da düzenlenecek olan Anzak günü etkinliğine Türk vatandaşlarını kabul etmememizi tavsiye ettiler.

Bu karar Türk yetkililerinin kararı ve ilk değil. Benzer düzenlemeler 2015 yılından beri yapılıyor.

Avustralya ve Yeni Zelanda Hükümetleri olarak, Türk yetkililerine, Türk vatandaşlarının katılımını memnuniyetle karşılayacağımızı her zaman belirttik” denildi.
 

şafak ayini AA.jpg
Fotoğraf: AA


Anzaklar ve Anzak Günü

Anzak, Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu (Australian and New Zealand Army Corps) kelimelerinin ilk harflerinin kısaltılmasından oluşuyor. 

Anzaklar 1915'te Çanakkale'de, daha sonra da Ortadoğu ve Avrupa'da müttefikleri adına savaştı.

Anzak Günü ise Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin 25 Nisan 1915'te Gelibolu'da karaya çıkışının yıldönümü olarak anılıyor. 
 

şafak ayini 1 AA.jpg
Fotoğraf: AA


57. Alaya vefa yürüyüşü

Şafak vakti bir tören de 57. Alay için yapıldı. Üniversite öğrencileri ve izcilerden oluşan yaklaşık 8 bin kişi 57. Alay'a Vefa yürüyüşü gerçekleştirdi.
 

20190425_2_36148634_43886048_Web.jpg
Fotoğraf: AA


Tarihi Gelibolu Yarımadası Kocadere Köyü Kamp Alanı'nda, şafak vakti şehitlere saygı için top atışı yapıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, gençlere yarma çorbası ikram etti.
 

20190425_2_36148634_43886057_Web.jpg
Fotoğraf: AA


Çorba ikramından sonra, çifte sela ve ezan okundu. Daha sonra yürüyüşe geçildi.
 

20190425_2_36148634_43886058_Web.jpg
Fotoğraf: AA


Etkinliğe Türk öğrencilerin yanı sıra, üniversite eğitimi için Türkiye'de bulunan yabancı öğrenciler, Avustralya'dan gelen bir grup ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'nden öğrencilerin de aralarında bulunduğu 8 bin kişi katıldı.
 

20190425_2_36148634_43886059_Web.jpg
Fotoğraf: AA


Kocadere Köyü Kamp Alanı'ndan başlayan yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüş, Conkbayırı'nda sona erdi. 


Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU