"Rıza Sarraf'ın kuryesi" Amerikan sitesine konuştu

Adem Karahan, Rıza Sarraf konusunda ABD'li savcıların dahi bilmediği şeyler olduğunu söyleyerek detaylı iddialarda bulundu

Rıza Sarraf'ın eski kuryesi, uluslararası basına kendisinin bu fotoğrafını servis etti (Adem Karahan)

ABD'de yargı haberleri yapan Courthouse News sitesi, Rıza Sarraf'ın kuryesi olduğunu ifade eden Adem Karahan'ın aylar süren telefon görüşmeleri boyunca, tercüman aracılığıyla aktardığı iddiaları gündeme taşıdı.

Courthousenews.com deste deste paralarla poz veren fotoğrafını yayımladığı Karahan'ın, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının delinmesinde önce altın ve para dolu çantalar taşıyarak, sonrasında da banka transferlerini gerçekleştirerek önemli bir rol oynadığını bildirdi. 

Konuyla ilgili ABD'de açılan ve Halkbank yöneticisi Hakan Atilla'nın yargılandığı davada itirafçı olan Rıza Sarraf'ın yanında 2008'de çalışmaya başladığını söyleyen Karahan, İran asıllı ismin Türkiye hükümetinin de işin içinde olduğunu belirterek kendisini rahatlatmaya çalıştığını ifade etti. Karahan, buna inanamadığını belirtmesi üzerine Sarraf'ın "Yakında göreceksin" dediğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sarraf'ın şimdiye kadar bildiklerinin bir kısmını açıkladığını öne süren Karahan, Hakan Atilla davasında söylenenlerden daha fazla insanın, daha fazla parayla, daha uzun süre temasının olduğunu iddia etti. 

Eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Ekonomi Bakanı Berat Albayrak'ı işaret eden Karahan'ın banka kayıtları, seyahat belgeleri ve fotoğraflar gibi kanıtlarla desteklediği iddialarını aktaran Courthouse News, ABD mahkemeleri ve internete sızan belgelerden de ortaya çıkan bilgileri kulanarak özetle şunları öne sürdü:

- 2006'da güvenlik görevlisi olarak Sarraf'ın yanında çalışmaya başlayan Karahan, sonrasında "para aklama"ya da dahil olarak 2008-2013 yıllarında Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Rusya'nın da aralarında olduğu ülkelere altın taşıdı. Para aklamak için paravan şirketler kurdu. 

- Bu operasyon, ABD'li savcıların iddia ettiği gibi 2010'da değil, 2008'de başladı.

- Karahan 22 kişilik bir ekiple toplamda en az 200 ton altın taşıdı. Her bir kişi içinde 20-30 kilogram altın olan iki çanta taşıyordu. Ekip üyelerine çanta başı 500 dolar veriliyordu.

- Sarraf, Türkiye'nin İran'a doğalgaz karşılığında altın vermesini sağladı. İran'ın parası Hakan Atilla'nın da yöneticisi olduğu Halkbank'taki özel bir hesapta toplandı. İran da elde ettiği altınla normalde yaptırımlar yüzünden yapamayacağı ticareti yaptı.

- Karahan, 2013 sonunda 4 gün boyunca birlikte aynı hücrede yattığı Halkbank'ın eski genel müdürü için "Eğer Amerika, Süleyman Aslan'ı yakalarsa çok mutlu olurum çünkü rüşvet aldı" dedi. ABD'de yargılanan Hakan Atilla içinse "Ne işe karıştı ne de rüşvet aldı, sadece birkaç telefon görüşmesi yaptı" ifadesini kullandı.

- 2011'de Rıza Sarraf'la birlikte Ahmedinejad'la görüşmek için Tahran'a gittiğini ifade eden Karahan, İran'ın eski siyasi liderinin de rüşvet aldığı izlenimini edindiğini söyledi:

İran'ın cumhurbaşkanıydı, tabii ki rüşvet aldı. Bu iş rüşvetsiz olmaz. Sarraf'ın olduğu yerde rüşvet olur.

Tahran'da doğduktan sonra ailesiyle birlikte İstanbul'a taşınan Sarraf, eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a yazdığı mektuplarda ailesinin "döviz ticareti konusunda yarım yüzyıllık deneyimi olduğunu" söylemişti. "Ahmedinejad, Rıza'nın babası Hüseyin Sarraf'ın iyi dostu" diyen Karahan, Rıza Sarraf'ın kendisine döviz ticaretini babasından öğrendiğini söylediğini aktardı. 

Courthouse News, haberi yapan gazetecilerin Ahmedinejad-Sarraf görüşmesini belgelerle doğrulayamadığı şerhini koydu. 

ak2.jpg

- Hüseyin Sarraf da ABD yaptırımlarını deldi ancak herhangi bir ceza ödemedi. Al Nafees adlı BAE merkezli şirket, 2007-2012 arasında 3,58 milyar dolarlık mali işlemde bulundu. Kapital Kıymetli Madenler ve Pırlanta Kıymetli Madenler isimli Türkiye merkezli şirketler, Al Nafees'e 2010-2011 arasında yaklaşık 170 milyon dolar gönderdi. Kapital'in başında "hiçbir ticari aktivitelerinin olmadığını" söyleyen Karahan vardı.

- Karahan'ın iddiasına göre, İran'da devletin 2 milyar 700 milyon dolarlık parasını çaldığı gerekçesiyle idam cezası alan işadamı Babek Zincani de Sarraf'a her işte ortaktı. Sarraf, ortak olduğunu reddettiği Zincani'nin Gana'dan Türkiye'ye bir buçuk ton altın gönderdiğini New York'taki davada kabul etmişti. 

- Karahan, Aktifbank'ta hesap açtıramayınca eski AB Bakanı Egemen Bağış, Berat Albayrak'ın eski yöneticisi olduğu bu bankaya giderek Sarraf'a yardımcı oldu. Karahan'a göre Sarraf, Ahmet Çalık ve Berat Albayrak'ın da kendilerine yardım ettiğini söyledi. 

- Ekonomi Bakanı Berat Albayrak, Sarraf'ın 2013'te yakalanmasının ardından Halkbank'a işlemlerin sürdürülmesi talimatı verdi.  
Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı olan Albayrak'ın, eski medya patronu Aydın Doğan'ın damadı Mehmet Ali Yalçındağ ve Trump'ın damadı Jared Kushner'le "damatlar diplomasisi" yürüttüğü iddia edilmişti. 

Karahan, Sarraf'ın etkilemek istediği kişileri Doğan grubunun da payının olduğu İstanbul'daki Trump Towers'ta ağırladığını ifade etti. 

Donald Trump'ın Halkbank'a yönelik yaptırımları bu ilişkiler ağı yüzünden durdurmaya çalıştığı iddiaları da haberde yer aldı. 

"800 milyon dolar Sarraf'a, 800 milyon dolar rüşvete"

2017'de New York Güney Bölge Mahkemesi'nde görülen Halkbank davasında açıklamalarda bulunan Sarraf, bu ticaretin emrini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiğini öne sürerken, aralarında eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da olduğu bazı üst düzey yetkililere rüşvet verdiğini de iddia etmişti. 

ABD'deki savcılar, Sarraf'ın yalnızca 2010-2015 yılları arasında 20 milyar dolar taşıdığı iddiasında. 

ABD'deki Mali Suçları Araştırma Ağı'nın (FinCEN) yeni sızdırılan belgelerine göre, Karahan Türkiye'deki yetkililere Sarraf'ın yüzde 8 komisyon aldığını bildirirken İranlı iş adamının kendine düşen payın yarısını da siyasilere verdiğini aktardı. Bu da 800 milyon doların Sarraf'a, aynı miktarda paranın da siyasilere verildiği anlamına geliyor.

Site, Türkiye yönetiminin Sarraf'ın serbest bırakılması için gösterdiği çabaların sonuçsuz kaldığını da bildirdi. 

Serbest bırakılmayınca itirafçı olan Sarraf'ın Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla'ya ceza verilmesine neden olduğu da aynı haberde yer aldı.

Courthousenews.com'a göre, doğrudan gelecek sene doğrudan Halkbank'a açılacak davada da Sarraf'ın ifade vermesi bekleniyor. 


Independent Türkçe, Courthousenews.com

DAHA FAZLA HABER OKU