500 milyar liraya ulaşan pandemi desteğinin 267 milyar lirası düşük faizli krediler

Pandeminin ekonomiye olumsuz etkilerini asgariye indirmek için ağırlıkla ucuz kredi, geri ödeme ve vergi ertelemeleri yoluyla sağlanan destek paketinin büyüklüğü 500 milyar liraya yaklaştı. Bunun 267 milyar liralık bölümünü düşük faizli krediler oluşturdu

Fotoğraf: Bloomberg

Mart ayının ikinci yarısından itibaren günlük hayatı ve ekonomiyi olumsuz etkilemeye başlayan koronavirüs salgınına karşı hükümet, 18 Mart’ta 100 milyar liralık “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketini açıklamıştı. 

Bu paket, perakende, havacılık, demir-çelik, otomotiv, lojistik-ulaşım, sinema-tiyatro, konaklama, yiyecek-içecek, tekstil-konfeksiyon ve etkinlik-organizasyon sektörleri için KDV ve SGK primi desteklerinin yanı sıra, asgari ücret desteği, en düşük emekli maaşının 1500 liraya yükseltilmesi, Kredi Garanti Fonu limitinin 50 milyar liraya çıkarılması gibi uygulamaları içeriyordu. 

Bunun yanı sıra haziranda normalleşme sürecinin başlamasıyla ikinci el taşıt ve konut alımlarında kamu bankalarının düşük faiz kampanyaları başlatıldı. 

Dünya Gazetesi’nden Hüseyin Gökçe’nin haberine göre ağırlıkla ucuz kredi, geri ödeme ve vergi ertelemeleri yoluyla sağlanan destek paketinin büyüklüğü 500 milyar liraya yaklaşmış durumda.  Bu tutarın 267 milyar liralık bölümünü düşük faizli krediler oluşturdu. 

İhtiyaç sahiplerine nakit yardımını da kapsayan Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında verilen nakdi destekler ise 33 milyar liraya ulaştı. 

Sosyal koruma kapsamında 33,8 milyar liralık destek

Sosyal Koruma Kalkanı başlığı altında, 14 milyon 359 bin kişiye 33 milyar 824 milyon lira destek sağlandı. 

Bu dönemde, 3 milyon 579 bin kişiye 18 milyar 576 milyon lira tutarında kısa çalışma ödeneği desteği verildi. 

Ayrıca, 1 milyon 901 bin kişiye 3 milyar 611 milyon lira nakdi ücret desteği, 811 bin 469 kişiye de 3 milyar 566 milyon lira işsizlik ödeneği desteği sağlandı.

“Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyası kapsamında 1 milyon 817 bin kişiye 1 milyar 817 milyon lira ödendi. 

Sosyal Destek Programı çerçevesinde ise üç fazdan oluşmak üzere 6 milyon 244 bin kişiye 6 milyar 244 milyon lira verildi. Toplam sosyal desteklerin tutarı 100,6 milyar lira olarak hesaplanıyor.

Düşük faizli kredi 267, ertelenen kredi 119 milyar

Desteğin en büyük hacimli kısmını düşük faizden kullandırılan yeni krediler ile mevcut kredilerin ertelenmesi oluşturuyor.

Alınan bilgilere göre, yeni dönemde düşük faizli kullandırılan kredilerin tutarı 267,1 milyar lira olurken, ertelenen kredilerin miktarı ise 119,1 milyar lira düzeyinde bulunuyor.

Ertelenen vergilerin ödeme zamanı geldi

İçişleri Bakanlığı tarafından faaliyeti durdurulan sektörlerin yanı sıra pandemiden olumsuz etkilenen bazı sektörlerde işverenlerin kamuya olan vergi ve prim yükümlülükleri ertelenmişti. 

Ertelenen vergi ve prim yükümlülüklerinin ödenmesine gelecek ay başlanacak.

Ardından işletmelerin finansman sorununun çözümü amacıyla kamu bankaları öncülüğünde, finansman destek paketleri yürürlüğe konuldu. Bunların bir kısmında faiz desteği yanı sıra ödemesiz dönem desteği de uygulandı. 

Teminat sorunu yaşayan işletmelere ise Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle finansman desteği sağlandı. O dönem kullandırılan ertelemeli kredilerde de ilk taksit dönemi bu ay başlayacak.

 

Dünya Gazetesi

DAHA FAZLA HABER OKU