Tüm zamanların en kârlı korku filmi hangisi?

Büyük paralar toplayan korku filmleri arasında Şeytan (The Exorcist), Denizin Dişleri (Jaws), Cadılar Bayramı (Halloween), Yaratık (Alien) ve Kuzuların Sessizliği (The Silence of the Lambs) gibi yapımlar yer alıyor

Yapım maliyeti ve kazanılan para oranına bakıldığında ilk sırada Paranormal Aktivite var (Pixabay)

Korku filmleri genellikle Marvel kadar para kazandırmıyor. Yine de gişede şaşırtıcı başarılar elde eden kârlı korku filmleri mevcut.

Çoğu kişi Stephen King'in aynı adlı eserinden uyarlanan 2017 yapımı O’nun (IT) şimdiye kadarki en yüksek hasılatlı (en azından enflasyon hesaba katılmadığında) korku filmi olduğunu muhtemelen biliyor. Filmin hasılatı dünya çapında 700 milyon doları aştı.

Ayrıca çoğu sinemaseverin aklına büyük paralar toplayan Şeytan (The Exorcist), Denizin Dişleri (Jaws), Cadılar Bayramı (Halloween), Yaratık (Alien) ve Kuzuların Sessizliği (The Silence of the Lambs) gibi yapımlar da gelebilir.

Ancak bu yapımların hiçbiri, tüm zamanların en kârlı korku filmi değil. Çünkü bu filmi belirlerken yalnızca gişe hasılatı değil, maliyetin de hesaba katılması gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu noktada akla düşük bütçesine rağmen sinemaseverlerin beğenisi kazanan Blair Cadısı (Blair Witch Project) gelebilir. Zira sadece 60 bin dolarlık bütçesiyle film, dünya çapında 248,6 milyon dolar getirmişti. Ancak Blair Cadısı’nın pabucunu dama atan bir başka korku filmi var.

Screenrant'in aktardığına göre Paranormal Aktivite (Paranormal Activity), 2009’da Blair Cadısı’nı tahtından etti ve tüm zamanların en kârlı korku filmi oldu.

Oren Peli'nin yönettiği, 2007’de gösterime giren doğaüstü korku filmi sadece 15 bin dolara çekildi ve dünya çapında 193,4 milyon dolar hasılata ulaştı. Oransal açıdan düşünüldüğünde Paranormal Aktivite’nin daha karlı olduğu görülüyor. Ayrıca 5 devam filmi ve bir de spin-off’la birlikte tüm seri, 900 milyon dolarlık hasılata ulaşmayı başardı.

Bu açıdan Paranormal Aktivite, düşük bütçeli korku filmleri çeken her stüdyonun umduğu başarıyı getirdi. Başka bir düşük bütçeli bağımsız korku filminin nihayetinde onu tahtından edip etmeyeceği ise merak konusu.

 

Inependent Türkçe, Screenrant

DAHA FAZLA HABER OKU