Dünyanın ilk taşınabilir MR cihazı üretildi

Geleneksel MR cihazlarından daha hafif, çok daha ucuz ve enerji sarfiyatı da daha az olan yeni cihaz, hareket kabiliyeti olmayan hastalar için de bir çözüm olarak sunuluyor

Fotoğraf: hyperlife

JAMA Nöroloji dergisinde yayınlanan bir çalışmada, dünyanın ilk Manyetik Rezonans (MR) cihazının yoğun bakım testlerinde umut verici sonuçlar verdiği bildirildi.

Sağlık sektöründe yeni bir adım olan cihazın testlerinde hemen hemen tüm hastalarda beyin anormalliklerinin etkili bir şekilde tespit edildiği saptandı.

Sağlık alanında çalışan bir firma tarafından geliştirilen cihaz, normal MR cihazlarına göre 20 kat daha az maliyetli, 35 kat daha az üç kullanıyor. Bunun yanısıra 10 kat daha hafif.

Geleneksel MR cihazlarına nazaran daha az yer kaplayan taşınabilir MR cihazı, malzeme olarak daha küçük mıknatıslar kullanılarak üretildi.

2.jpg
Fotoğraf: Hyperlife

 

MR makinelerindek kullanılan manyetik alanlar Tesla (T) adı verilen bir ölçü birimiyle izleniyor. En güncel MR cihazları 1,5 T ila 3 T arasında değişen mıknatıs gücüne ihtiyaç duyuyor.

Bu, cihazın çervreden herhangi bir koruyucu önlem olmadan hastanın başucuna kolayla yuvarlanabileeceği anlamına geliyor. Yeni cihaz ayrıca geleneksel MR'lara göre daha az elektrik kullanmasının yanısıra enerjisini duvar prizlerinden alabiliyor.

ABD'deki Yale New Haven Hastanesi'nde yapılan testlerde 30 hastanın 29'unun beyin tümörlerinden iskemik inmeye kadar çeşitli anormallikler tespit edildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU