Deniz Zeyrek: Yargıdan iki güzel haber

“Emin olun, benzer karar arttıkça biz vatandaşlarda ‘yargıda iyi şeyler de oluyor’, ‘adalet er ya da geç yerini buluyor’ hissi güçlenecektir”

Fotoğraflar: Wikipedia

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile eski Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın beraatı ile sonuçlanan iki yargı kararını köşesine taşıdı.

Zeyrek, bugünkü köşe yazısında yargılandıktan sonra mahkum olan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuran iki isim ile ilgili verilen beraat kararlarını şöyle anlattı:

Sanık Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Yılmaz Büyükerşen'di. Kendisi 2011'de dönemin Eskişehir Milletvekili Salih Koca'yı eleştirmiş, yapılan yargılama sonunda da tazminata mahkum olmuştu. Yılmaz Hoca karar kesinleştikten sonra hem 6. Madde'nin, hem de AİHS'nin “düşünce özgürlüğünü” güvence altına alan 10. Madde'sinin ihlal edildiğini gerekçe göstererek AİHM'e başvurmuştu. AİHM ise 2019'da Büyükerşen'i haklı bulup “yeniden yargılama” istedi. Duruşma yeniden yargılama amaçlıydı.

İkinci duruşmanın sanığı ise Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'tı. Ataç da o tarihte Başbakan olan Tayyip Erdoğan'a yönelik bir eleştirisi nedeniyle 2011'de adli para cezasına çarptırılmış, konuyu “10. Madde (düşünce özgürlüğü) ihlali” gerekçesiyle AİHM'e taşımıştı. AİHM de 2019'da “Başvurucunun, partisinin siyasi bir etkinliği sırasında dönemin başbakanını hedeflediği konuşmasında, özellikle başbakanın tutumunu ve eski siyasetçiler hakkında yaptığı eleştirilere karşı bu cümleyi sarf etmiştir” gerekçesiyle Ataç'ı haklı bulup, yargılamanın yenilenmesini talep etti. Ataç'ın duruşması da yeniden yargılama amaçlıydı.

İki duruşmada da mahkeme Büyükerşen ve Ataç'ın beraatına karar verdi.

Zeyrek, kendi yorumunu da şöyle ifadelendirdi:

Büyükerşen ve Ataç'ın “cezayı ödeyeyim, kurtulayım” deyip kolaya kaçmak yerine haklarını araması çok değerli. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Hakimler Savcılar Kurulu Başkanvekili Mehmet Yılmaz'ın bu kararların arkasında durması da çok önemli. Hepsinden önemlisi de yeniden yargılama duruşmasında AİHM içtihatlarına uyan hakimlerin tavrı. Gerçekten alkışı hak ediyorlar. Emin olun, benzer karar arttıkça biz vatandaşlarda “yargıda iyi şeyler de oluyor”, “adalet er ya da geç yerini buluyor” hissi güçlenecektir.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU