Merkez Bankası: Otomobildeki ÖTV değişikliğinin gelecek dönem enflasyonu yukarı çekmesini bekliyoruz

“Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu”nu açıklayan Merkez Bankası’na göre gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık enflasyon, yüzde 13,51 oldu

Fotoğraf: Unsplash.com/@tli427

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ağustosta yıllık enflasyonu yüzde 11,77 seviyesinde açıklamasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) “Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu”nu açıkladı. 

Rapora göre, ağustosta yıllık enflasyon, temel mal başta olmak üzere enerji ve gıda gruplarında artarken, hizmet grubunda yatay seyretti, alkollü içecekler ve tütün grubunda ise geriledi.

Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu ağustosta 0,78 puan yükselerek yüzde 13,51 oldu. Bu gelişmede, yıllık enflasyonu 1,51 puan artışla yüzde 15,36'ya yükselen işlenmemiş gıda grubu belirleyici olurken, işlenmiş gıda yıllık enflasyonu sınırlı bir artışla yüzde 11,86 düzeyinde gerçekleşti.

Yıllık enflasyonun dayanıklı mal ve diğer temel mallarda yükselirken giyim ve ayakkabı grubunda gerilediğini belirten Merkez Bankası, “Döviz kuru gelişmelerinin de etkisiyle dayanıklı mal grubunda süregelen fiyat artışları genele yayılmış şekilde devam etti” ifadelerine yer verdi. 

Merkez Bankası, otomobilde matrahı artıran ve ÖTV’yi yüzde 80’e kadar çeken Cumhurbaşkanlığı kararına da şöyle yer verdi:  Otomobildeki matrah ve ÖTV değişikliklerinin grup enflasyonunu gelecek dönem yukarı yönlü etkileyebileceği değerlendirildi.

Enerji grubu fiyatları ağustosta yüzde 1,29 artarken, döviz kuru ve uluslararası petrol fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak akaryakıt fiyatları yüzde 2,17 yükseldi. 

Bu dönemde şebeke suyu ve katı yakıt fiyatları sırasıyla yüzde 2,69 ve yüzde 1,13 artış kaydetti. Bu gelişmelerle grup yıllık enflasyonu 1,02 puan artarak yüzde 9,59 olurken, doğal gaz fiyatlarındaki yüksek baz bu artışı bir miktar sınırladı.


AA

DAHA FAZLA HABER OKU