Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Yunanistan bir kez daha diyalogdan yana olmadığını gösterdi

Çavuşoğlu, Yunanistan’ın açıklamasıyla diyalogdan yana olmadığını gösterdiğini ifade etti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'deki gerilimle ilgili önkoşulsuz görüşme önerisini Yunan mevkidaşının kabul etmediğini söyledi.

Yunanistan’ın NATO arabulucuğu konusundaki açıklamaları hakkında da konuşan Çavuşoğlu, “Yunanistan bir kez daha diyalogdan yana olmadığını gösterdi” dedi.

Fransa’nın tavrına ilişkin ise Çavuşoğlu, “Yunanistan'ı en çok kışkırtan ülke Fransa” açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu şunları kaydetti:

Yunanistan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i yalanladı. Yalan söyleyen Yunanistan'ın kendisi. Yunanistan diyalogdan yana olmadığını gösterdi. Biz Türkiye olarak her zaman diyalogdan yanayız.

NATO:  Teknik görüşmelere başlamak üzere mutabakata vardılar

Stoltenberg, Türkiye ve Yunanistan'ın çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak için teknik görüşme yapma kararı aldığını bildirmişti.

Stoltenberg, yazılı açıklamasında, "Türk ve Yunan liderlerle yaptığım görüşmeler sonrasında iki müttefik ülke, Doğu Akdeniz'de askeri çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak ve kazalarla olayları önleme riskini azaltmak için NATO'da teknik görüşmelere başlamak üzere mutabakata vardı" ifadesini kullanmıştı.

Yunanistan'da yayınlanan Kathimerini gazetesine yansıyan açıklamalara göre ise Yunan diplomatik kaynaklar, NATO'nun açıklamasını yalanlayarak gerginliğin ancak tüm Türk gemilerinin Yunan kıta sahanlığından derhal kaldırılmasıyla mümkün olabileceğini ifade etmişti.

Söz konusu kaynak, "(NATO Genel Sekreteri Jens) Stoltenberg'in gerilimi azaltmak için NATO içerisinde mekanizmalar kurulması niyetini dikkate alıyoruz. Ancak gerilimin azaltılması ancak tüm Türk gemilerinin Yunan kıta sahanlığından derhal çekilmesiyle mümkün" demişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU