CDC raporu: Salgında ölenlerin yalnızca yüzde 6'sında tek neden Kovid-19

ABD'li sağlık otoritesi, altta yatan hastalıklarda obezite, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığının başı çektiğini bildirdi

ABD koronavirüs salgınında hem enfekte hem de can kaybı açısından birinci sırada geliyor (AFP) 

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) yüzünden hayatını kaybeden Amerikalıların yüzde 94'ünün, altta yatan en az bir hastalığa sahip olduğunu bildirdi.

 Dünya genelinde vaka sayısının 26 milyona yaşlaştığı pandemide yaklaşık 6 milyon 260 bin enfekte ve 188 bin 961 can kaybıyla ilk sırada gelen ABD'de yapılan çalışmalar, ülkede hayatını kaybeden bu kişilerin neredeyse hepsinin en az bir tane başka hastalığının olduğunu işaret etti.

CDC'nin Kovid-19'la ilgili paylaştığı son güncellemelere göre ülkede salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin yüzde 94'ünün altta yatan diğer hastalıkların en az birinden muzdarip olduğunu kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Resmi verilere göre ABD'de Kovid-19 tedavisini zorlaştırarak enfekte olmuş kişilerin birden fazla hastalıkla aynı anda mücadele etmesine neden olan hastalıklarda böbrek rahatsızlığı, kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon ve obezitenin yer aldığı kaydedildi.

Koronavirüsün tüm can kayıplarında tek başına ölüm sebebi sayıldığı oranınsa 26 Ağustos itibarıyla yüzde 6'ya karşılık geldiği kaydedildi.

CDC'ye göre hayatını kaybeden kişilerden yalnızca 9 bin 683'ünde Kovid-19 ölüm nedeni olarak kayıtlara geçti.

Pandeminin başlangıcında yaşlıların ve altta yatan kronik hastalıkları olanların bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle bu hastalığa yakalanmada en savunmasız grup olduğu ve virüs nedeniyle semptomları ağır geçirdiği belirtilmişti.

Diğer taraftan obezite sorunu yaşayanlar ya da yüksek tansiyon hastalarının birçoğunun da yüksek risk grubunda olduğu kaydedilmişti.

Ancak salgın ilerledikçe genç yaş gruplarının ya da sağlıklı insanların da ciddi derecede hastalandığına veya kısa sürede hayatını kaybettiğine dair haberler gelmeye başlamış; gerek ABD'de gerekse dünya genelinde 20'li ve 30'lu yaşlardaki insanlar da can kaybı listesine eklenmişti.

 

Independent Türkçe, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU