Kaynayan suyu enerji harcamadan buza çevirebilen teknik geliştirildi

İlk bakışta ‘termodinamik sihirbazlık’ gibi gözüken deney evrenin temel yasalarının sınırlarını zorluyor

Yeni nesil Peltier’ler dış güce ihtiyaç duymadan soğutma yapabilirler / Fotoğraf: The Independent 

Fizikçiler “kaynayan suyu hiçbir enerji harcamadan buza çevirebilme” potansiyeline sahip deneysel bir cihaz icat ettiklerini ve bu icadın termodinamik yasaları ihlal etmediğini duyurdular.

Her ne kadar keşifleri “termodinamik sihirbazlık” gibi gözükse de Zürih Üniversitesi’nden araştırmacılar bu sonuçlara ulaşmanın evrenin herhangi bir temel yasasını ihlal etmeden mümkün olduğunu söylüyor.

Termodinamiğin 2. yasasına göre pratikte ısı iletimi yalnızca daha sıcak bir nesneden daha soğuk bir nesneye doğru gerçekleşebilir, tersi yönde değil. Otel mini barlarında ve araç içi soğutucularda sıklıkla kullanılan ve Peltier olarak bilinen bir elektronik elemanı sayesinde İsviçreli ekip, dış güç gerekmeden bir nesnenin oda sıcaklığından çok daha düşük sıcaklıklara soğutulabileceğini gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Science Advances isimli bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarı Profesör Andreas Schilling konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İlk bakışta, bu deneyler bir tür termodinamik sihirbazlık gibi gözüküyor, bu nedenle ısının akışıyla ilgili alışılagelmiş bakış açımızı bir miktar zorluyor. Teorik olarak bu deneysel cihaz kaynayan bir suyu hiçbir enerji kullanmadan buza dönüştürebilir” şeklinde konuştu.

Peltier’ler elektrik akımını sıcaklık farkına dönüştürebilen ve sıcaktan soğuğa ısı akışını sağlayabilen bileşenlerdir. Benzer şekilde tersine üzerlerinden geçen ısı akışını da elektriğe dönüştürebilirler. 
 


Deneyde “ısıl salınım devresi” kullanan ekip ısının geçici olarak soğuk objeden sıcak objeye akmasını ve böylece daha da soğutulmasını sağladı.

Profesör Schilling ve meslektaşları 100 dereceden daha sıcak bir bakır parçasını aldılar ve bunu basit, piyasada satılan bir Peltier elemanı sayesinde oda sıcaklığının 2 derece altına kadar soğutabildiler.

Bu amaca yönelik özel bir cihazın daha büyük bir etkisi olabileceğini ve teorik olarak mükemmel bir Peltier elemanıyla -47 C° sıcaklığına inilebileceğini söyleyen Profesör Schilling,“Bu basit teknoloji sayesinde büyük miktarlardaki katı, sıvı ya da gaz halindeki sıcak maddeler enerji harcamadan oda sıcaklığının altına soğutulabilir” ifadelerini kullandı.

Art arda salınım yapan ısı ve elektrik akımları kullanılarak dış güce ihtiyaç duymadan soğutma yapan sistemler üretilebilir. Ancak bu, iletim yaparken enerji kaybını en aza indiren yeni nesil Peltier elemanlarının ve süper iletken malzemelerin geliştirilmesini gerektiriyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU