Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Orakoğlu: TSK, angajman seviyesini gemi komutanına kadar indirdi

Orakoğlu, TSK’nın Doğu Akdeniz’de çatışma dahil her türlü seçenek için hazırlık yaptığını ifade etti

Fotoğraf: AA

Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı ve Yeni Şafak yazarı Bülent Orakoğlu, Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelerle ilgili köşesinde yaptığı değerlendirmede, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Doğu Akdeniz’de, çatışma dahil her türlü seçenek için hazırlık yaptığını ve angajman seviyesini gemi komutanına kadar indirdiğini yazdı.

Orakoğlu’nun ifade ettiğine göre; gemi komutanlarına olası bir tacizde Ankara’ya sormadan ‘vur emri’ yetkisi verildi.

Orakoğlu’nun Yeni Şafak’ta “Gemi komutanlarına vur emri yetkisi” başlığıyla kaleme aldığı yazısının ilgili bölümü şöyle:

Fransa’dan sonra ABD ve Yunanistan donanmasının ortak tatbikat düzenlemesi Doğu Akdeniz’de gerilimi artırdı. Türkiye’nin Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’deki tatbikatlarına karşı tatbikat ilan etmesi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamaları Yunanistan başta olmak üzere arka planda Yunanistan’a destek veren ülkelerde de tansiyonu yükseltti. Merkel sadece günler öncesinde Fransa’yı Doğu Akdeniz’de gerilimi artırmakla suçlarken ne olmuştu da AB ülkelerinin Atina’nın tezlerini ciddiye almak ve haklı olduğu yerde Yunanistan’ı desteklemek zorunda oldukları açıklamasını yapmıştı. Doğu Akdeniz’de, çatışma dahil her türlü seçenek için hazırlık yapan TSK, angajman seviyesini gemi komutanına kadar indirerek gemi komutanlarına olası bir tacizde Ankara’ya sormadan “vur emri” yetkisi verildi. Doğal olmayan bu gelişmeler Doğu Akdeniz’de sadece Türkiye ile Yunanistan anlaşmazlığı ötesinde hegemonik küresel güçler ile Batı’nın Türkiye’ye karşı Mavi Vatan’da ikinci bir Sevr haritasını dayatmaya çalıştıklarını ortaya koyuyordu. Mavi Vatan’daki bu yeni Sevr Haritası ‘Ege’yi tamamen Yunan denizi olarak kabullenip Doğu Akdeniz’de bizi İskenderun Körfezi ve Antalya Körfezi’ne, batıda karasularımıza hapsediyor.

 

Independent Türkçe, Yeni Şafak 

DAHA FAZLA HABER OKU