21 mühendislik bölümüne sıfır kayıt olurken, ilahiyat fakülteleri doldu

İşsizlik kaygısı ve matematik yetersizliği nedeniyle mühendislik tercihleri azaldı. 21 mühendislik bölümü hiç kayıt almadı. Buna karşın ilahiyat fakültelerinin 19 bin 363 kişiye çıkarılan kontenjanları tamamen doldu

Üniversite Yerleştirme Sınavı'nda mühendislik tercihleri düştü. 21 mühendislik bölümüne giren ya da girebilen olmadı / Fotoğraf: AA

Eğitim Yazarı Yurdagül Uygun, Gerçekgündem sitesinde, “Mühendislik bölümleri neden sıfırı çekti” başlıklı son yazısında geçen günlerde açıklanan üniversite yerleştirme sonuçlarını analiz etti.

“Tam 21 mühendislik bölümü sıfırı çekti. Yani yerleşen olmadı. Hepsi de devlet üniversitesiydi. Aralarında Ankara, Atatürk, Erciyes, Karadeniz Teknik, Çukurova Üniversitesi'nin de bulunduğu 21 üniversitenin jeofizik, çevre, kimya, jeoloji, inşaat, makine, elektrik-elekronik ve gıda mühendisliği gibi bölümlerini tercih eden olmadı. Ya da tercih edebilen olmadı” diyen Uygun yazısının devamında şunları söyledi:

yurdagül.jpg
Yurdagül Uygun / Fotoğraf: Gerçekgündem

 

Nedenlerden biri matematik bilgisinin yetersizliği

Bunun iki sebebi bulunuyor; biri baraj, diğeri işsizlik kaygısı. Mühendislik bölümünü seçebilmek için 300 bin barajı var. Bu şu demek; mühendislik bölümünü seçebilmek için yeterli puan alamayan öğrenci sayısı çok fazla. Bu da bizi matematik eğitiminde ne kadar kötü olduğumuzu gözler önüne seriyor. YKS sonuç raporlarına baktığımızda 40 soruluk temel matematik testinde net ortalama yüzde 5, fen bilimlerinde ise yüzde 2.6 olması nedeni gayet net olarak açılıyor.

mühendislik.jpg
Uygun, mühendislik bölümlerine tercihlerin azalmasında matematik bilgisinin yetersizliğinin de etkili olduğunu öne sürdü / Fotoğraf: AA

 

Öğretmenlerde de matematik bilgisinde durum parlak değil

Uygun yazısında öğretmenlerin de özellikle matematik bilgisinin parlak olmadığını iddia ederek şu bilgileri aktardı:

Peki öğrenciler bu durumdayken, öğretmenlere bakalım. Geçen yıl yapılan öğretmen adaylarının girdiği alan bilgisi sınavı çok şey söylüyor: 75 soru sorulan sınavda, soruların yarısına doğru cevabın alındığı alanlar; Türkçe, sosyal bilgiler, din kültürü ve ahlak ile imam hatip lisesi meslek dersleri oldu. 75 soruda; matematik öğretmen adaylarının ortalaması 24, fizik öğretmenlerinin 32, kimyanın 28, biyolojinin 25. Bu tablo da sanırım öğrencilerin durumunu açıklıyor.

İşsizlik kaygısıyla da mühendislik tercihi azalıyor. En büyük düşüş inşaat mühendisliğinde

Mühendislik kontenjanının geçen yıla göre 6 bin 269 azalarak, bu yıl 76 bin 665 olduğunu kaydeden Uygun, yazısını şöyle sürdürdü:

En büyük düşüşte inşaat mühendisliğinde yaşandı. Bir dönemin parlayan yıldızı olan, tüm ekonominin üzerine kurulduğu inşaat sektöründe yaşanan doygunluk-durgunluk hem kontenjanların düşmesine hem de bu bölümün tercih edilmemesine neden oldu. Adaylar, iş bulma güçlüğü kaygısıyla bu bölümleri tercih etmedi. Türkiye'nin Avrupa'da üniversite mezunu yüzde 33.6'lık işsizlik oranıyla üçüncü sırada yer aldığını göz önüne alırsak, gençlerin kaygılarında haklı olduğunu görürüz.

ilahiyat.jpg
İlahiyat Fakülteleri'ne başvurular arttı / Fotoğraf: AA

 

İlahiyat kontenjanları doldu

Uygun buna karşın ilahiyat kontenjanlarının arttığını ve kontenjanları doldurduğunu iddia ederek, “Bunun yanında bu yıl, ilahiyat ve islami ilimler kontenjanı 476 kişi artarak 19 bin 363'e çıkarılmış. Ve kontenjanların tamamı dolmuş durumda” ifadelerini kullandı.

İşte sıfır çeken mühendislik bölümleri

Uygun yazısının son bölümünde “Son olarak, merak edenler için hiç kayıt alamayan, sıfır çeken mühendislik bölümleri ve kontenjan sayıları” diyerek o okulları açıkladı.

1- Atatürk Üniversitesi Çevre Mühendisliği: 25

2- Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği: 20

3- Erciyes Üniversitesi Çevre Mühendisliği: 15

4- Kilis 7 Aralık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği: 20

5- Kafkas Üniversitesi Gıda Mühendisliği: 20

6- Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Gıda Mühendisliği: 20

7- Bartın Üniversitesi İnşaat Mühendisliği: 40

8- Düzce Üniversitesi İnşaat Mühendisliği: 40

9- Karabük Üniversitesi İnşaat Mühendisliği: 40

10- Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği: 15

11- Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği: 15

12- Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği: 15

13- Süleyman Demirel Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği: 15

14- Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği: 20

15- Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği: 10

16- Süleyman Demirel Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği: 20

17- Çankırı Karatekin Üniversitesi Kimya Mühendisliği: 20

18- Harran Üniversitesi Makine Mühendisliği: 25

19- Kafkas Üniversitesi Makine Mühendisliği: 25

20- Munzur Üniversitesi Makine Mühendisliği: 20

21- Afyon Kocatepe Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği: 20

 

Independent Türkçe / Gerçekgündem

DAHA FAZLA HABER OKU