Yeni Şafak yazarı: İyi bir Müslüman olmadan iyi bir insan olunmaz

Faruk Beşer, "İyi bir insan olmak için Tanrı’ya inanmak gibi bir ön şart yoktur" gibi ifadelere karşı çıktı

Fotoğraf: Twitter

Yeni Şafak gazetesi yazarı Faruk Beşer, "iyi bir Müslüman olunmadan iyi bir insan olunmayacağı" görüşünü bugünkü köşe yazısına taşıdı.

Beşer, "Müslüman olmadan iyi bir insan olunabilir mi?" başlıklı köşe yazısında "İyi bir insan olmak için Tanrı’ya inanmak gibi bir ön şart yoktur" gibi bazı ifadeleri eleştirdi:

Bunlar kişisel felsefe ise bir diyeceğimiz yok, ağzı olan konuşur. Ama İslam adına söyleniyorsa bunların hakikat değerini anlayabilmek için insan nedir, insan ve beşer aynı şey midir, ‘insan’ hep iyi hasletlerle donanmış bir varlığı mı ifade eder, iyinin belirleyicisi kimdir gibi soruların cevabını bulmamız gerekir. Birilerine albenili gelen bu aforizmaların mutlak hakikati anlatmadıkları sonucuna varırsak bunlara neden ihtiyaç duyuluyor sorusu stratejik bir soru hale gelir ama bunun cevabını biz veremeyebiliriz.

Kuran-ı Kerim’den bazı ayetler paylaşan Beşer, şunları söyledi:

"İnsan olmadan Müslüman olunmaz" gibi sorunlu bir aforizma yerine, "Allah’a inanıp salih amelleri yaparak iyi bir Müslüman olmadan iyi bir insan olunmaz" dememiz gerekir. Mevlana’ya nispet edilen, ‘ne olursan ol gel’ sözü bile, safi hümanizm kokan böyle ifadelere göre çok daha savunulabilir bir aforizmadır. Ve İslam söz konusu olduğunda mesele ‘bana göre’ meselesi olmaktan çıkar. Onu doğru anlama meselesi ise her zaman geçerlidir.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU