Trump seçimde kaybetmesine rağmen gitmezse ne olacak: Demokratlar orduya yeşil ışık yakıyor

Biden’ın ardından orduya ve güvenlik güçlerine gönderme yapan bir açıklama da Al Gore’dan geldi. Hillary Clinton ise Demokrat adaya “hiçbir şartta teslim olmaması” mesajını gönderdi

Biden'ın ardından Al Gore ve Hillary Clinton da seçim sonrasına dair endişeli açıklamalar yaptı (AFP)

ABD'de başkanlık seçimlerine birkaç ay kala adaylar arasındaki yarış hız kazanırken, Donald Trump’ın postayla oy verme işleminin güvenilirliğini tartışmaya açması nedeniyle önlem almaya çalışan Demokratlar, diğer taraftan da Beyaz Saray’da iktidar değişimine karşı olası bir direnişe de kendilerini hazırlıyor.

Eski başkan yardımcılarından Al Gore, Reuters’a verdiği röportajda, Başkan Trump’ın kasım seçimlerinde muhtemel bir yenilgiyi kabul edip koltuğunu terk etmemesi halinde askerlerin onu 20 Ocak 2021’de makamından zorla çıkaracağını savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ordunun ve güvenlik kuvvetlerinin bu noktada yeni başkana destek vereceğini söyleyen Gore, “Gerçekten de bu, ona (Trump’a) kalmış bir iş değil” dedi.

Trump’ın seçim sonuçlarına itiraz edebilecek bir izlenim verdiği kaydeden Gore, “Amerikan halkının toplumsal dokusunu ve siyasi dengesini bozmaya çalışmaya dair hiç pişmanlık emaresi göstermiyor ve halkın seçime duyduğu güveni şimdiden baltalamaya kalkışmak için stratejik olarak şüphe tohumları ekiyor” dedi ve bunu “alçakça” bir strateji olarak nitelendirdi.

Gore’un açıklamaları, Demokratların adayı olarak yarıştığı 2016 seçimlerinde Trump karşısında kaybeden Hillary Clinton’ın The Recount’a verdiği röportajdan saatler sonra geldi.

Russia Today’in (RT) haberine göre bu röportajda Trump’ın posta yoluyla oy verme sürecini baltalayacağını belirten Clinton, Demokratların adayı Joe Biden’a da “hiçbir şartta mağlubiyeti kabul etmemesi” mesajını verdi.

Demokrat kanatta bazı isimler 3 Kasım’da yaşanabilecek bir oy krizini engellemenin tek yolunun “açık ara farkla galibiyetten” geçtiğini söylerken, Clinton da Biden’ın seçim gecesi az farkla geride olması halinde Demokratların büyük bir hukuki savunmaya hazırlıklı olmasını önerdi.

Ne var ki Clinton’ın yaptığı bu uyarılar, bizzat kendisinin 2016 seçimlerinde takındığı tavırla tezat oluşturdu.

Clinton sayılan oyların kendisini önde gösterdiği sırada yaptığı açıklamada, Trump’ın bariz sonuçları kabul etmeye yanaşmayarak “Amerikan demokrasisini tehdit ettiğini” söylemişti.
 


Öte yandan Gore’un askeri güçlere gönderme yapan iddiaları daha önce Demokrat aday Biden tarafından da dile getirilmişti.

Biden, Cumhuriyetçi rakibi Trump’ın mağlup olması halinde seçim sonuçlarını kabul etmeyerek görevi bırakmamakta direnebileceğini ve böyle bir durumda Beyaz Saray’dan askerler eşliğinde çıkarılabileceğini söylemişti.

 

Independent Türkçe, Russia Today

DAHA FAZLA HABER OKU