CHP Sözcüsü Öztrak: Bulunduğu söylenen rezerv damat güzellemesine döndürüldü

MYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Öztrak, "Kamu bankalarının önemli miktarda döviz sattığını biliyoruz. Birileri ucuz dövizleri kapatmaya başlamış. Bu ucuz dolarlar kimlere satıldı?" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Giresun'daki sel felaketine ilişkin konuşan Öztrak, şehirde 2009 ve 2016'da da sel yaşandığını anımsatarak, kentte gerekenin yapılmadığını ifade etti.

Koronavirüs gerekçesiyle 30 Ağustos kutlamalarının kısıtlanmasına tepki gösteren Öztrak şunları kaydetti:

Ayasofya Cami açılışında binlerce kişiyi bir araya toplayan, vatandaşları krediyle tatile gönderen, 15 Temmuz'u 3 bin etkinlikle kutlayan, öğrencileri pandemide sınava sokan saray hükümeti, 30 Ağustos törenleriyle ilgili olarak, birdenbire salgının zirve yaptığı dönemdeki önlemlere geri döndü. Salgının yayılmasını önlemek için gerekli her tedbir alınmalı, buna biz de katılıyoruz. Ancak bu tabloda bir dengesizlik var. Pandemide ikinci dalga mı başladı? Yoksa sarayın her milli bayramımızda yakalandığı alerji mi depreşti?

"Birileri ucuz döviz kapatmaya başladı"

Öztrak, Karadeniz'de bulunan doğal gaz rezervine de değinerek, enerjide dışa bağımlılığı azaltacak her gelişmenin, kendilerini de sevindireceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rezervin açıklanmasından iki gün önce müjde randevusu verdiğini ifade eden Öztrak, Erdoğan'ın "Müjde vereceğim" açıklamasıyla 7,40 lira olan doların 7,30 liraya düştüğünü, açıklamadan yarım saat önce ise kurun 7,21 liraya kadar gerilediğini belirtti.

Açıklamadan sonra dolar kurunun yeniden 7,35 liraya ulaştığını söyleyen Öztrak şöyle devam etti:

Kamu bankalarının önemli miktarda döviz sattığını biliyoruz. Birileri ucuz dövizleri kapatmaya başlamış. Bu ucuz dolarlar kimlere satıldı? Müjdenin enerjiyle ilgili olduğunu kimler biliyordu? Enerji hisseleri üç gün boyunca tavan yaptı. Karadeniz’de doğal gaz bulunduğunun açıklanmasının ardından tepe taklak aşağı düştü.

"Müjde randevusu verilir verilmez, borsada enerji hisseleri jet hızıyla yükseldi. Anlaşılan birileri bu müjdenin ne olduğunu önceden biliyordu." diyen Öztrak, enerji hisselerinin yaşanan üç günlük süreçte tavan yaptığını, bu dönemde 10 milyon liralık enerji hissesi alan bir kişinin 1 milyon lira ila 2,7 milyon lira arasında para kazandığını savundu.

Karadeniz'de doğal gaz bulunduğunun açıklanmasıyla da senetlerin aşağıya düştüğünü vurgulayan Öztrak, hisselerin asansör gibi inip çıkarken birilerinin milyonlarına milyon kattığını belirtti.

Öztrak, "Kimler enerji hisselerinde oynayıp milyonlarına milyon kattı?" sorusunu yönelterek, Sermaye Piyasası Kurulunun bu konuyu araştırması gerektiğine dikkati çekti.

Kurulun, incelemeyi başlatmadığı takdirde suça ortak olacağına işaret eden Öztrak, hesabın bugün sorulmaması halinde kendi iktidarlarında hesap sorulacağını kaydetti.

Faik Öztrak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Yeni bulunan rezervlerin avantajını milletimiz için hemen kullanmaya başlayın. Şu imzaladığınız pahalı doğal gaz alım anlaşmalarını yeniden masaya yatırın, fiyatları düşürtün. Buradan edilecek tasarrufla, çiftçinin, işçinin, iş insanının, memurun, emeklinin yani vatandaşın derdine derman olmaya çalışın. İşte biz de sizi o zaman alkışlayalım. Önce ekonomik kriz, sonra da koronavirüs salgınında alınan önlemler nedeniyle esnaflarımız perişan oldu. Tüm dünya esnaflarına karşılıksız nakit desteği verdi, siz ise esnafımıza sadece faizle borç verdiniz. Şimdi o borçları da geri ödeme zamanı geliyor. Bu gazı kullanın, masada kullanın, Rusya'dan aldığınız gaz fiyatlarını düşürtün, Türkiye'yi ihya edin.

"Rezerv damat güzellemesine döndürüldü"

Türkiye ekonomisinin her geçen gün kötüye gittiği vurgulayan Öztrak, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı eleştirerek şunları kaydetti:

Bulunduğu söylenen gaz rezervi sosyete damat güzellemesine döndürüldü. Havuz medyasına talimat verilmiş, damat güzellemesi. Damat, Türkiye için eksen değişikliği yaratacağını söyleyerek gaz vermede geri kalmıyor. Bu damat yakında atıcılıkta kayınpederini geçer. 60 milyar dolarlık rezervi eritti bu damat. Rezervin 65 milyar dolar olduğunu ifade etti Enerji Bakanı. Türkiye 65 milyar dolarla mı eksen değişikliği yaşayacak? Türkiye dışarıya 455 milyar 756 milyon dolar ödedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU