Sivil toplum kuruluşları Bolu Belediye Başkanı hakkında suç duyurusunda bulundu

İlk icraatı Suriyeli mültecilere yapılan yardımları kesmek olan Tanju Özcan'ın "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "nefret ve ayrımcılık" suçlarını işlediği iddia edildi

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan hakkında suç duyurusunda bulunan STK temsilcileri basın açıklaması yaptı

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Bolu Belediye Başkanı seçilen Tanju Özcan, göreve gelir gelmez ilk icraat olarak Suriyeli mültecilere yapılan yardımları kesti. 

Bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde buluşan 9 sivil toplum kuruluşu, Özcan hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusuna Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, İHH, Hukukçular Derneği, Özgür-Der, Yeryüzü Avukatlar Derneği, Uluslararası Hukukçular Birliği, Uluslararası Suriyeli Hukukçular Derneği, Sadakataşı Derneği ve Yeryüzü Çocukları Derneği imza attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Suriyeli mülteciler hakkında doğru bilinen yanlışlar var"

STK temsilcileri suç duyurusu öncesinde bir basın açıklaması da yaptı. Uluslarası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Avukat Uğur Yıldırım, "Özcan’ın açıklamasında yer alan Suriyelilerin birden fazla kurumdan maaş aldıkları, Türk halkından çok daha rahat yaşadıkları gibi söylemler haksız, mesnetsiz ve en basit haliyle genelleme yapılarak Suriyelilerle ilgili üretilmiş doğru bilinen yanlışlardır. Bu söylemlerin gerçekliğini araştırmadan, popülist ve faşist bir yaklaşımla hareket etmek belediye başkanlığı makamında olan bir kişiye yakışmadığı gibi aynı zamanda yapılan açıklamaların mahiyetine bakıldığında suç teşkil etmektedir” dedi. 

Yıldırım, şunları söyledi:
 

"Gelinen noktada onca uyarılara rağmen sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan çağrılara karşılık verilmemesi, Suriyeli mültecilere yönelik ayrımcı tutumun devam ettirilmesi, kamuoyunu rahatlatıcı ve halkı teskin edici hiçbir girişimde bulunulmaması nedeniyle Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan hakkında Kamu Hizmetlerinden Yararlanma Hakkının Engellenmesi (TCK m.113), İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali (TCK m.117), Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama (TCK m.216), Nefret ve Ayrımcılık (TCK m.122) suçlarını işlediğinden bahisle cezalandırılması için kamu davası açılması talebiyle suç duyurusunda bulunma zarureti hâsıl olmuştur."


"Empati yapmalıyız, bu bir insanlık suçudur"

Uğur Yıldırım’ın ardından konuşan ÖZGÜR-DER Başkanı Rıdvan Kaya ise Almanya’daki Pegida Hareketi’nden bahsederek, söz konusu oluşumun özellikle Türkiyeli göçmenleri hedef aldığını hatırlatarak şöyle konuştu:

"Burada yaşayan insanlar olarak bu hareketin ne kadar büyük bir tehlike olduğunu görüp ırkçılık ve düşmanlık yaydığını sürekli gündeme getirmiştik. Burada empati yapmak durumundayız. Almanya’daki Türkiyeli vatandaşların ya da Fransa’da Cezayirlilerin, İngiltere’de Pakistanlı, Hindistanlı muhacirlerin karşılaştığı ırkçılık ve yabancı düşmanlığını ülkemizdeki muhacir kardeşlerimize karşı yöneltilmesini kesinlikle kabul edemeyiz. Bu bir insanlık suçudur. Bolu’da, Bolulu garibanları, Suriyeli muhacirlere karşı kışkırtmaya çalışmak bir belediye başkanının yapabileceği en kötü iştir.”

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU