Kadıköy’deki şiddet olayında taraflar konuştu

Polis, Rana Batı isimli kadına “çağdaş savunma tekniklerinde yer alan taktiği” seçerek müdahale ettiğini iddia etti. Batı ise polislerin aksine ağzından küfür çıkmadığını öne sürüyor

İstanbul Kadıköy'de maske denetimi yapan polis memurları, Rana Batı isimli kadını maskesi burnunu kapatmadığı gerekçesiyle durdurdu. Ceza kesilmek istenen kadın, iddiaya göre cezayı reddetti. Bunun üzerine polis memurları gözaltına almak istedikleri kadına şiddet uyguladı. İstanbul Valiliği, “görmek istemediğimiz görüntüler” açıklamasıyla birlikte polisleri görevden aldı.

"Yere düşünce nefesim kesildi"

Hürriyet’e konuşan Rana Batı, polislerin iddiasının aksine kimseye küfretmediğini öne sürdü:

Sigara içtiğim için maskemi çeneme indirmiştim. Çevremde maskesiz dolu insan var. Beni durduran polisin yüzünde maske dahi yoktu. Ben ‘Sizde maske yok’ deyince sinirlendiler. İki memur da sözüm üzerine maskesini çıkarıp yüzüne taktı. Daha sonra ceza kestiler. Tepki gösterince beni gözaltına almaya çalıştı. Önce kollarımı arkadan tuttu. Yere yatırmaya çalıştı. Düşmem için ayaklarıma tekme atıyordu. Yere düşünce nefesim kesildi. ‘Tamam yapmayın, karakola geleceğim’ dememe rağmen yere yatırmaya çalışıyordu. Çevredeki insanlar müdahale etti. Ben asla polislere küfür etmedim.

"Görüntüyü almak için baskı kurdular"

Rana Batı’nın avukatı Ezgi Önalan da “Rana, Rıhtım Polis Merkezi’ne götürüldü. Zeynep de olay anının görüntüsünü aldığı için karakola götürülüyor. Zeynep’ten görüntüyü almak için baskı kuruyorlar. Yaklaşık 6 saat karakolda kaldılar. Müvekkillere kötü muamelede bulunan iki polis hakkında şikâyette bulunduk” dedi. 

"Kaçmasını engellemek için bileğini tuttum, tekme attı"

Rana Batı’yı yere vurarak “etkisiz” hale getiren polis memuru B.S. ise ifadesinde olayı şöyle anlattı:

Maskesini takmamakta direnince kimliğini istedim. Sonra söylenerek yanımızdan ayrıldılar. Rana Batı, 5-6 metre gittikten sonra, net olarak duyacağımız şekilde küfür etti. ‘Hanımefendi niye küfür ediyorsunuz?’ dediğimde, cevap olarak orta parmağını gösterdi. Yapmış olduğu hareketle suç işlemiş olduğunu söyledim. Rana Batı, ‘Beni alamazsınız, ben suç işlemedim ki’ diye çığlık atıp kaçmaya başladı. Kaçmasını engellemek için bileğini tuttum. Defalarca tekme attı.

“Çağdaş savunma tekniklerinde yer alan…”

Sözlü saldırının fiziksel saldırıya dönüşmesi üzerine, meslek içi eğitimlerde çağdaş savunma tekniklerinde yer alan, şüphelileri ayak koymak suretiyle ani hareketle yere yatırarak etkisiz hale getirebilecek polis taktiğini seçtim. Ben, görevim sırasında bana saldıran, beni sosyal medya platformlarında oynanmış video ve yalan yorumlarla rezil etmeye çalışan, hedef gösteren şahıslardan davacı ve şikâyetçiyim.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU