Trump yönetimi, BAE'ye F-35 savaş uçağı satmak için müzakereleri hızlandırdı

ABD Başkanı Trump, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), F-35 savaş uçağı satın almak istediğini ve bu konuyu incelediklerini açıklamıştı

Fotoğraf: AFP

Amerikan New York Times gazetesine konuşan kaynaklar, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) beşinci nesil savaş uçağı F-35 ve gelişmiş insansız hava araçları satışıyla ilgili görüşmeleri hızlandırdığını aktardı.

Gazete, Beyaz Saray'daki Ulusal Güvenlik Danışmanları'nın anlaşmadan önce tehlikeli sonuçlar doğurabileceği uyarılarına rağmen ABD'li yetkililerin haftalar önce BAE'ye F-35 hakkında gizli bilgiler aktarıldığını öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteye konuşan kaynaklar, gelişmiş Amerikan savaş uçakları ve insansız hava araçları satışı için düşünülen anlaşmanın BAE-İsrail ilişkilerinin normale dönme koşullarından biri olmadığını da vurguladı.

Yine de New York Times, anlaşmanın kesinlikle bu diplomatik hamleden kaynaklandığına işaret etti.

Amerikan gazetesine göre, ABD Kongresi İsrailli yetkililer kabul etmediği sürece bu tip bir avcı uöağının BAE'ye satılmasını onaylamayacak.

Haberde ABD'nin İsrail'in bölgedeki askeri ve teknolojik avantajını her zaman destekleyeceği açıkça belirtildi

Trump duyurdu

Başkan Trump, dün yaptığı açıklamada, BAE'nin F-35 savaş uçağını satın almak istediğini resmen duyurmuş ve konuyu incelediklerini söylemişti.

BAE'ye F-35 satışı konusunda Trump, "Onlar (BAE) F-35 satın almak istiyor. Ne olacağını göreceğiz. Bu konuyu inceliyoruz ancak Orta Doğu'daki barış konusunda büyük bir avantaj sundular" diye konuştu. 

İsrail Başbakanlık Ofisi'nen daha önce yapılan açıklamada, İsrail-BAE ilişkilerini normale döndürme anlaşmasında ABD'nin BAE'ye gelişmiş savaş uçağı satışı yapacağına yönelik bir madde yer almadığı belirtilmişti.

Binyamin Netanyahu'nun İsrail ile diplomatik ilişkileri olan Arap ülkeleri de dahil olmak üzere İsrail dışındaki herhangi bir Ortadoğu ülkesine F-35 ve diğer modern silahların satışına her zaman karşı olduğu vurgulanmıştı.

İsrail'de yayın yapan Yediot Aharonot gazetesi, Washington'un İsrail iel BAE arasındaki Diplomatik İlişkiler Anlaşması'nda BAE'ye F-35 satışını öngören bir maddenin bulunduğunu öne sürmüştü.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU