Ahmet Hakan: Ölüm orucuna meşruiyet kazandırılmasını istemiyorum, iki avukatın ölmesini istemiyorum

“Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal adlı iki avukatın ölüm orucuna son vermelerini sağlayacak girişimlerde bulunun lütfen”

Fotoğraf: Twitter

Hürriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Ahmet Hakan, adil yargılama talebiyle açlık grevine başlayan tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal hakkında yazdı. Hakan, “ölüm orucuna meşruiyet kazandırılmasını istemediğini” dile getirirken “İki avukatın ölmesini istemiyorum” dedi.

Hakan, bugünkü köşe yazısında 5 Nisan’dan bugüne ölüm orucunda olan iki avukat için şunları söyledi:

“Ölüm orucu” denilen kahrolası yönteme de karşıyım, bu yönteme romantik güzellemeler yapılmasına da. Bu yöntemin tamamen gündemden çıkmasını istiyorum. Bu yönteme meşruiyet kazandıracak bir girişimde bulunmak istemiyorum. Durumum büyük bir içtenlikle böyle olduğu halde... Cezaevinde bulunan iki avukatın, günlerdir ölüm orucunda olduğuna hatta ölümün kıyısına gelip dayandıklarına dair haberler karşısında bir insan olarak etkileniyorum. Şöyle bir ikilemdeyim: Bir yandan ölüm orucu yöntemine meşruiyet kazandırılmasını istemiyorum, bir yandan da iki avukatın ölmesini istemiyorum. Böyle bir ikilemin galibi ise tabii ki “hayat” oluyor. Buradan yetkililerimize sesleniyorum: Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal adlı iki avukatın ölüm orucuna son vermelerini sağlayacak girişimlerde bulunun lütfen...

Ne olmuştu?

Tutuklu avukatlardan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal adil yargılanma talebiyle 5 Şubat'ta açlık grevine, 5 Nisan'da da ölüm orucuna başladı.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, ölüm orucundaki tutuklu avukatların başvurusunu kabul ederek sağlık durumlarının cezaevinde kalmaya uygun olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu’nda muayene olmalarına karar vermişti. Kurum, Timtik ve Ünsal ile ilgili ilk raporunu açıkladı ve her ikisi için de “Hapishanede kalmaları uygun değildir” değerlendirmesinde bulundu.

Timtik ve Ünsal’ın avukatları, bugün İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’ne raporla birlikte tahliye dilekçelerini sundu. Ancak mahkeme, tahliye talebini reddederek iki avukatın da tutukluluğunun devamına hükmetti. Mahkeme ayrıca, “Hastane koşullarında tıbbi takip ve tedavilerinin ivedi olarak sağlanması hususunda gereğinin ifası için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına” karar verdi.

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU