40 yıl önce CHP il başkanının cinayetinde azmettirici olduğu iddia edilen İYİ Parti Nevşehir İl Başkanı Ay: Azmettiricilik yapmadım, öldüren kaçak ülkücülere ev tuttum

Tekiner ailesince cinayeti azmettirmekle suçlanan Ömer Ay, sadece failleri sakladığını iddia etti. Tekiner için "Yerli, milli adamdı. Sağ olsaydı şu an bizim yanımızda olurdu" diyen Ay, İyi Parti olmasa CHP'ye oy vereceğini söyledi

CHP Nevşehir İl Başkanı Av.Zeki Tekiner'in (solda) 1980 yılında öldürülmesi olayında bugün İyi Parti İl Başkanı olan Ömer Ay (sağda) azmettirici olmakla suçlanmıştı / Fotoğraf: Twitter

17 Haziran 1980'de Nevşehir CHP İl Başkanı Av.Zeki Tekiner, CHP üyesi olan bakkal Yavuz Yükselbaba'nın dükkanında Mehmet Onur Miman, Uğur Coşkun adlı iki ülkücü tarafından silahlı saldırıya uğradı. Tekiner ve Yükselbaba hayatını kaybetti.

Saldırganları azmettirdiği iddia edilen Ülkü Yolu Derneği İç Anadolu Eğitim Sorumlusu Ömer Ay, olaydan kısa süre sonra Almanya'ya gitti.

14 Şubat 1982‘de Almanya'nın Hamburg kentinde yakalanan ve 9 Kasım 1982'de 'Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi' gereği, Türkiye'ye iade edilen Ay, Tekiner cinayetinin faillerine yardım etme suçlaması ile yargılandı.

İdama mahküm edilen Ay'ın cezası 20 yıl ağır hapis cezasına çevrildi. 

Ömer Ay, beş yıla yakın süre hapiste kaldıktan sonra 4 Haziran 1986 tarihinde tahliye edildi.

Ömer Ay'ın yargılanması çeşitli aşamalardan sonra Diyarbakır 7. Kara Kuvvetleri Komutanlığı 1 Numaralı Sıkı Yönetim Askeri Mahkemesi'nin 13.09.1993 tarihli, 1991/16 esas ve 1993/9 karar sayılı mahkûmiyet kararı ile son buldu.

kemal.jpg
Tekiner'in oğlu Bülent Tekiner, konuyla ilgili Kılıçdaroğlu'na yazdıkları mektuba cevap alamadıklarını iddia etti / Fotoğraf: AA

 

Tekiner'in oğlundan CHP'ye ve Kılıçdaroğlu'na sitem: Yalnız bırakıldık

O gün kanlı bir cinayette azmettirici olmakla suçlanan Ömer Ay, geçen ay İyi Parti Nevşehir İl Başkanı olarak atandı.

Bu atamaya Tekiner ailesinden tepki geldi.

Tekiner'in oğlu Bülent Tekiner, verdiği bir röportajda konuyla ilgili Kılıçdaroğlu'na mektup yazmasına rağmen cevap alamadığını öne sürerek, "CHP bizi yalnız bıraktı. Kendimi hiç bu kadar dışarıda ve yalnız hissetmemiştim" dedi.

aylin teker.jpg
Aylin Tekiner, babasının azmettiricisi olduğunu iddia ettiği Ömer Ay'ın İyi Parti İl Başkanı olmasına CHP'nin kayıtsız kaldığını öne sürdü / Fotoğraf: aylintekiner.com

 

Aylin Tekiner'den CHP'ye: Ay'ın seçilmesine neden kayıtsız kaldınız

Yine "Bir politik aymazlık öyküsü: Celladını taltif, takdir ve terfi" adlı yazıyı kaleme alarak, sosyal medya hesabından da yayınlayan kızı Aylin Tekiner de katillerin yedi çocuğu babasız bıraktıklarını kaydederek, şöyle konuştu:

CHP Nevşehir İl Başkanı Av. Zeki Tekiner'in katillerini cinayete azmettiren ve bu suçtan hüküm giyen aynı Ömer Ay, 40 yıl sonra, 5 Temmuz 2020 tarihinde CHP'nin ittifak ortağı İyi Parti'nin Nevşehir İl Başkanı seçildi.

Siyasi bir cinayetin faillerinden olan bu şahsın bugünün siyaset arenasına fütursuzca kabulünde devlet mekanizmasının ve kolektif sessizliğin yanı sıra CHP'nin takındığı tutum da politik, etik ve vicdani bakımdan sorgulanmaya muhtaçtır. Bu nedenle ailem adına cevaplanmasını elzem bulduğum birkaç soruyu sormak isterim.

Eski CHP Nevşehir İl Başkanı'nın katillerini cinayete azmettiren ve bu suçtan hüküm giyen Ömer Ay'ın, ittifakta olduğu İyi Parti'nin Nevşehir İl Başkanı seçilmesine CHP neden kayıtsız kaldı?

Ömer Ay'ın İyi Parti İl Başkanlığı adaylığına ve akabinde de seçilmesine CHP'den herhangi bir tepki gelmediği gibi seçildiği kongreye CHP Nevşehir İl Örgütü yüksek katılımla iştirak etti ve en ön sıradan basına fotoğraf verdi. Celladıyla siyaset yapmakta beis görmeyen bir siyasi yapının üreteceği siyasete dair ne söylenebilir?

ömer ay.jpg
Toplumsal Bellek Platformu, Ömer Ay'ın pişman olmadığını öne sürdü / Fotoğraf: Twitter

 

Toplumsal Bellek Platformu: Kesinleşmiş hükme rağmen cezasızlıkla ödüllendirildi

Yine yakınlarını siyasi cinayetlerde kaybedenlerin kurduğu ve Tekiner ailesinin de içinde olduğu Toplumsal Bellek Platformu, CHP'yi tavır almaya çağırırken  Ömer Ay'ın 4 Haziran 1986 tarihinde, hukuken bırakılmasını gerektirecek haklı bir sebep olmaksızın tahliye edildiğini, hakkındaki kesinleşmiş hükme rağmen fiilen "cezasızlık ile ödüllendirildiğini" savundu.

Platform: "Pişman değil. Olayın failiyle fotoğraf çektirdi"

Açıklamada, yine  Ömer Ay'ın, 2014 yılında, Türk Ocağı Seminerleri'ne katılmak üzere Nevşehir'e davet edilen diğer cinayet hükümlüsü Uğur Coşkun ile Nevşehir Barolar Birliği Sosyal Tesisleri'nde bir araya gelerek fotoğraf çektirdiklerini belirtilerek, bu fotoğrafın paylaşılmış olmasının mahkemede inkar edilen suç ortaklığının devamına ve işlenen suçlardan pişmanlık duyulmadığına kanıt olduğunu da iddia etti.

tekiner.jpg
Zeki Tekiner (solda), CHP'li bakkal Yavuz Yükselbaba (sağda) ile birlikte öldürülmüştü / Fotoğraf: CHP

 

Ay: "Zeki Tekiner, sağ olsaydı şu an bizim yanımızdaydı"

Tekiner ailesinin suçlamalarının hedefindeki İyi Parti Nevşehir İl Başkanı Ömer Ay, Independent Türkçe'nin sorularını yanıtladı.

Ay, sözlerine şöyle başladı:

Zeki Tekiner sağ olsaydı şu an bizim yanımızdaydı. Makul, düzgün, namuslu bir adamdı. Ben asla vurulmasına öldürülmesine de onay vermiş değilim. Bizim Gün Sazak'ın vurulmasından sonra bizim ülkücü camiada bir infial oluştu. Böyle gelişi güzel solcu bildiklerine eylem yaptılar, vurdular, öldürdüler Türkiye'nin her tarafında oldu bu.

ömeray.jpg
Ömer Ay, Tekiner cinayetinde azmettirici olmadığını öne sürdü / Fotoğraf: İyi Parti

 

"Azmettiricilik yapmadım, öldüren kaçak ülkücülere ev tuttum"

Mahkemedeki ifadesinde olduğu gibi Tekiner cinayetini kendisinin azmettirmediğini öne süren Ay şunları söyledi:

Zeki Tekiner'in öldürülmesinden asla haberim olmadı, asla bir azmettiricilik ve yardımcılık yapmadım. Ancak onu öldüren iki ülkücü kaçak ülkücüydü.  O ülkücülere burada ev tuttum ve iş buldum. Benim bütün olaya katkım bundan ibaret. Onlar davamızın, hareketimizin kaçaklarıydı.  Genel merkez tarafından bana gönderilmişlerdi. Ben burada onlara ev tuttum hatta meşruiyet içinde mücadele edilmesi gerektiğini, insan öldürmekle hiçbir netice alınamayacağını, öldürmekle solcuları tüketemeyeceklerine dair nasihatlarda bulunmuş biriyim.

Ay, Almanya'da yakalanmadığını kendisinin Türkiye'ye giderek yargılanmak istediğini de öne sürerek, "Yargılandığım birkaç dava daha vardı. Beş yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest kaldım" dedi.

"Pişmanım dersem suçu kabul etmiş olurum ama üzüldüm gerçekten de"

Olaya dair pişman olmadığına dair söylemleri de sorduğumuz Ay, sözlerine şöyle devam etti:

Öldürülmesine üzüldüm. Pişmanlık ifade etmedi laflarını ciddiye almıyorum. Kime ifade edeceğim pişmanlığımı...Varıp da öldürülmüş bir adamın çocuklarına diz çöküp 'özür mü dileriz' mi diyecektim. O zaman ben suçu kabullenmiş olurum ama üzüldüğümü ifade edebilirim. Üzüldüm gerçekten de.

ecevit.jpeg
Tekiner'in cenazesi dönemin CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in ve 150'ye yakın milletvekilinin katılımıyla kaldırılmıştı / Fotoğraf: Tekiner Ailesi

 

"Zeki Tekiner, yerli milli bir insandı, Marksistliği yoktu"

Tekiner'in bugünün tabiriyle yerli ve milli bir insan olduğunu söyleyen Ay, "Ölümüne üzüldüm. Yanında masum biri de öldürüldü. Zeki Tekiner, bugünün tabiriyle yerli ve milli insandır. Öyle marksistliği sosyalistliği yoktu" diye konuştu.

"İl Başkanlığı'na atanmamda olay gündeme gelmedi"

"Söz konusu olay il başkanlığına atanmanızda gündeme geldi mi "sorusuna Ay , "Hayır. 40 yıl önceki bir olayın il başkanlığımızla ne ilgisi olabilir" diye cevap verdi.

"İyi Parti olmasa CHP'ye oy veririm"

 Ay, "Geçmişte mücadele ettiğiniz CHP'lilerle bugün ittifak içinde olmayı nasıl buluyorsunuz" sorusunu da şöyle cevaplandırdı:

Ben CHP'yle İyi Parti ittifakını olumlu buluyorum. Arkadaşların 40 yıl önceki olayları kaşımasını doğru bulmuyorum. İyi Parti olmasa CHP'ye oy veririm. Bu işleri kaşımanın ne CHP'ye ne İyi Parti'ye ne de ülkeye faydası yok. CHP'nin de İyi Parti'nin de politik çizgisini, ittifaklarını değerli buluyorum.

iyipartilieker.jpg
İyi Parti Avanos İlçe Başkanı Gökçen Aker de karşı iddialarda bulundu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

İyi Partili Aker'den Aylin Tekiner'e: "Tüm olayların emrini veren de sizin rahmetli babanız Zeki Tekiner"

Aylin Tekiner'in açıklamalarıyla alakalı Independent Türkçe'ye yazılı bir açıklama yapan İyi Parti Avanos İlçe Başkanı Gökçen Aker ise karşı iddialarda bulundu.

Aker, o dönemdeki olaylardan ve babası Metin Aker'in bıçaklanmasından öldürülen CHP İl Başkanı Zeki Tekiner'in sorumlu olduğunu iddia etti.

Aker'in açıklamasında şu iddialara yer verdi:

Zeki Tekiner'in kızı Aylin Tekiner'in yaptığı basın açıklamasına Aker ailesi ve İyi Parti Avanos İlçe Başkanı olarak cevabımızdır.

Sayın Aylin Tekiner, rahmetli babacığımız Metin Aker'in bıçaklanmasının ve dönemde yaşanılan tüm olayların emrini veren de "siz istediğinizi yapın ben arkanızdayım" diyen de tüm dava dosyalarına bakıp takibini yapan da sizin rahmetli babanız Zeki Tekiner'dir!..

abdullah çatlı.jpg
Aker, babasını Abdullah Çatlı'nın tedavi ettirdiğini öne sürdü / Fotoğraf: Wikipedia

 

"Abdullah Çatlı ve Ömer Ay, babamın ameliyatını yaptırdı"

Aker, iddialarını şöyle sürdürdü:

Ne yazık ki o dönemlerde kalbinden bıçakladığınız babamızı öldürmeyi başaramadığınız gibi bununla yetinmeyip o günkü icabcı sizden olan doktorlarınıza talimat vererek yanlış tedavi uygulatıp ölüme terk ettiniz!

Çok şükür yine başarılı olamadınız çünkü rahmetli Abdullah Çatlı ve Ömer Ay, Ankara da ülkücü doktorlar tahsis edip ameliyatını yaptırarak yaşamasına vesile oldular.

Biz tüm bu acılarımızı kinimizi kalbimize gömerek  vatan için bu ittifakın içinde özellikle şahsım Avanos İyi  Parti İlçe Başkanlığı görevimi gururla yapmaktayım!.. Bizim mücadelemiz hiç bir zaman menfaat olmamıştır olmamıştır. Bizler vatanımız için her türlü fedakarlığı göze almış yiğitleriz.

Sizleri de  şahsi menfaatlerinizi bir kenara bırakarak vatan için fedakarlık gösterip bizler gibi acılarınızı ve kininizi kalbinize gömmeye davet ediyorum!..

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU