Arda Turan’a ne oldu: New York Times tartışılan isimle konuştu

“Türkiye’nin Avrupa’daki en başarılı futbolcusu” ABD’nin en prestijli gazetelerinden birine röportaj verdi

Gazete, Türkiye’den çıkan hiçbir futbolcunun Avrupa’nın üst düzey liglerinde bu kadar başarılı olmadığını öne sürdü (AFP)

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, altyapısından çıktığı Galatasaray’a döndüğü açıklanan Arda Turan’la İstanbul’daki bir otelin “çok müsrif” diye tanımlanan terasında görüştü.

Gazetenin futbol konusundaki başmuhabiri Rory Smith’in izlenimlerine de sıklıkla yer verilen yazıya “Arda Turan’a ne oldu?” diye başlık atıldı.

Boğaz manzarasına karşı önünde üzüm, portakal ve karpuzların bulunduğu bir tabakla oturan 33 yaşındaki futbolcunun bu soruya tam bir yanıtının olmadığı ifade edildi.

Smith, 2018 yılının ekim ayında şarkıcı Berkay’ın burnunu kırdığı ve hastanede silah ateşlediği kavgayla ilgili olarak, Arda Turan’ın “çok sayıda hata yaptığını” ve yüzleşmesi gerekenlerle yüzleştiğini söylediğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Turan, devre arasında niye Galatasaray’a gidemediğiyle ilgili soruya “Buna benim futbolcu özelliklerim değil, daha önce yaşadıklarım engel oldu. Zorlamak istemedim” cevabını verdi.

New York Times muhabiri, röportaj boyunca Arda Turan’ın olumsuz eleştirilerde bulunanlara isim vermeden “onlar” diye seslenmesine ancak kendisi hakkında kullanılan iyi ifadelerden ve kendisini övenlerden bahsetmemesine dikkat çekti.

“Altın çocuk” olarak görüldüğü günlerden beri sürekli olarak şımaracağının ve daha ileri gidemeyeceğinin söylendiğini ifade eden Turan, “Sevgiyle nefret arasında ince bir çizgi var” dedi:

İnsanların beni sevdiğini biliyorum. Sokakta yürüdüğümde herkes bana uyanmamı ve geri dönmemi söylüyor.
24’e kadar iyiydim, altın çocuk Arda’ydım. Ama başarı gelince, güzel arabalar falan, işler değişti. İnsanlar şimdi benim krizde olmamdan memnun.

Arda Turan, 2011'den 2018'e kadar yaşadığı İspanya’da özgür hissettiğini de ifade etti:

Ne yaptığımı açıklamak zorunda kalmadan restoranlara gidebiliyordum. Kimseyi yanımdaki kadının kız arkadaşım değil, normal bir arkadaşım olduğuna ikna etmek zorunda kalmıyordum. Kimse beni tanımıyordu. Burada görmek istediği insan olmamı istiyorlar. İspanya’daysa olmak istediğim insandım.

Luis Enrique döneminde Barcelona takımındaki başarıları aktarılan Türk futbolcu, 2017’deki teknik direktör değişikliğiyle beraber gelen Ernesto Valverde için “Kendimi göstermem için dakika vermedi. Neden oynamadığımı sorduğumda politik cevap verdi” dedi.

Barcelona’nın kontratında kalan iki buçuk yıllık süre boyunca kendisini Başakşehir’e kiralamasının net bir mesaj olduğunu söyledi:

En önemli şey değer verildiğini hissetmek. Onlar için önemli olmadığımı hissettiren bir organizasyonun içinde olmak istemem.

Başakşehir’de de yardımcı hakemi ittiği için Süper Lig tarihinde bir futbolcuya verilen en yüksek cezayı alan Arda Turan, 16 maçlık cezası bitmeden gece kulübünde yaşanan olayla gündeme geldi. Başakşehir bu süreçte futbolcunun yanında olsa da, bu sene orasıyla da ilişkisi kesildi.

Boşta kaldığı zaman Barcelona’yla 6 ay daha kontratı olduğu hatırlatılan Turan, “Bazen hikayeler biter” dedi.

Bahar aylarında bu röportajı veren Turan, hala “ülkenin en iyi oyuncusu” olduğunu söylüyordu. Bütün kazandıklarına rağmen neden futbola geri dönmek istediğini şöyle anlattı:

Hala çok seviyorum. Bu bütün hayatım boyunca böyle olacak, benim için büyülü bir şey. Vücudum izin verdiği sürece oynayacağım. Hayatımdaki iyi ya da kötü her şey, futbolun büyüsünden geldi. Oynarsam mutluyum, oynamazsam değilim. Yeniden oynayacağım ve sahadaysam insanlar bundan keyif alacak.


Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU