Beyrut, amonyum nitrat, Hizbullah… Nasrallah’ın geçmişte yaptığı Hayfa açıklaması sosyal medyada yayıldı; İsrail'de yetkililer endişeli

Beyrut Limanı’ndaki patlamanın ardından, Hizbullah üyelerinin geçmişte amonyum nitrat bağlantısıyla çeşitli ülkelerde tutuklanmaları akıllara geldi

Fotoğraf: AA

“Bir füzenin bu depolara düşmesi, nükleer bomba etkisi yaratacaktır.”

Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın 2016'da yaptığı bu açıklamayı içeren video sosyal medya kullanıcıların en çok paylaştığı içerikler arasında yer aldı.

Nasrallah, İsrail’i Hayfa’daki amonyak depolarını vurmakla tehdit ettiği konuşmasının ardından İsrailli yetkililer de harekete geçti.

Hayfa limanında 2017 yılı itibarıyla 12 bin ton amonyak bulunduğu belirtiliyor.

Nasrallah, Beyrut Limanı’ndaki patlamayla birlikte montajlanan videodaki konuşmasında, “İsrail Hayfa limanında bulunan amonyum nitrat yüklü gemilerin roketle vurulmasının nükleer silah etkisi yapacağı ve on binlerce insanın ölümüne neden olacağını” ifade ediyor.

İsrail Çevre Koruma Bakanı Gila Gamliel, yaşananların ardından yerel 103 FM radyosuna yaptığı açıklamada, “Bizim Hayfa limanındaki tehlikeli kimyasal maddeleri kaldırmamız lazım” dedi.

Gamilel, 5 yıl içerisinde bu maddelerin kaldırılması ve 5 yıl da bu bölgenin temizlenmesini içeren bir plana ihtiyaç duyduklarını da söyledi.

Beyrut Hizbullah’ın kontrolünde

Beyrut’un Hizbullah’ın kontrolünde olması ve orada bulunan 2 bin 750 ton amonyum nitratın çıkan yangın sonrasında infilak etmesi, birçok soru işaretini de beraberinde getirdi.

Ancak asıl soru işaretlerini büyük patlamanın öncesinde meydana gelen küçük patlamalar oluşturuyor.

İnfilak etme riski bulunan bu kadar büyük miktardaki amonyum nitratın ülkenin en önemli limanında bulunmasına ilk tepki Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn’dan geldi. 

Cumhurbaşkanlığına ait Twitter hesabından yaptığı yazılı açıklamasında Avn, herhangi bir güvenlik önemli alınmadan 2 bin 750 ton amonyum nitratın 6 yıl boyunca bir depoda tutulmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nasrallah’ın konuşması

Avn’ın tepkisi ve Lübnanlı yöneticilerin açıklamalarının ardından sosyal medyada yayılan Nasrallah’ın konuşma videosunun sonuna, “kendi başında patladı” ifadesinin eklenmesi ise “kayda değer” olarak yorumlandı.

Beyrut Limanı’ndaki ilk yangının 12 numaralı depoda çıktığının duyurulması, buranın ise Hizbullah’a ait olduğunun iddia edilmesi de Nasrallah’a eleştirileri artırdı.

Hizbullah üyelerinin amonyum nitrat bağlantılı tutuklanmaları

Patlama, Nasrallah’ın videosu ve sosyal medyadaki iddialar Hizbullah üyelerinin amonyum nitrat bağlantılı tutuklanmalarını da akıllara getirdi.

Hizbullah üyelerinin dünya genelinde tutuklanmasına neden olan olaylar şunlar:

  • Temmuz 2012'de Larnaka'daki evinin bodrum katında 8,2 ton amonyum nitrat bulunan Hüseyin Abdullah adlı bir Hizbullah üyesi güvenlik güçleri tarafından tutuklandı.
  • Ağustos 2015’te çeşitli silah ve amonyum keşfedilmesinin ardından Kuveyt’teki 3 Hizbullah üyesi tutuklandı.
  • 2017 yılında Bolivya makamları, Hizbullah'a ait olan büyük miktarda bir depoya baskın düzenledi. Depoda bomba üretiminde kullanılmak üzere 2,5 tonluk patlayıcı bulundu.
  • 2020’de Almanya, Hizbullah’ı ‘terörist’ olarak sınıflandırdı. Almanya’nın güneyinde yer alan bir işletmeye düzenlenen baskında patlayıcı üretiminde kullanılmak üzere çok miktarda amonyum nitrat ele geçirildi.

Liman patlaması: En az 135 ölü, binlerce yaralı

Beyrut Limanı'nda dün patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm Beyrut'u sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti.

Sağlık Bakanı Hamad Hasan, son verilere göre patlamada 135 kişinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 5 bin kişinin yaralandığını ve enkaz altında onlarca kayıp bulunduğunu açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Şarkul Avsat, Jerusalem Post, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU