SpaceX'le Dünya'ya dönen astronotlar yolculuğu anlattı: Bir hayvan gibi sesler çıkarıyordu

NASA astronotları Bob Behnken ve Doug Hurley, SpaceX'in Crew Dragon uzay aracıyla Dünya'ya dönerken yaşadıkları zorlukları anlattı

Astronot Bob Behnken ve Doug Hurley ABD'nin 45 yıl aradan sonra uzaydan denize yaptığı ilk inişi gerçekleştirmişti (NASA/AP)

SpaceX'in mayıs sonunda uzaya gönderdiği iki NASA astronotu Dünya'ya dönüş yolculuğunu anlattı.

Astronot Bob Behnken ve Doug Hurley, SpaceX'in "Crew Dragon Endeavour" kapsülü içerisinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gitmiş, uzay istasyonunda yaklaşık iki ay geçirdikten sonra aynı kapsülle 2 Ağustos'ta Dünya'ya dönmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SpaceX'in ilk insanlı uzay uçuşu Demo-2 misyonu, fırlatmadan inişe kadar kusursuz bir şekilde tamamlanmış böylece özel sektör ilk kez uzaya insanlı bir araç göndermişti. 

Astronot Behnken ve Hurley de misyonun başarılı geçtiğini ancak gezegene dönüş yolculuğunun biraz sarsıntılı olduğunu, atmosferen geçerken kapsülün "canlanmış gibi" olduğunu söyledi.

4 Ağustos'taki basın toplantısında konuşan Behnkenşu ifadeleri kullandı:

Atmosferden geçerken Dragon canlanmış gibi oluyor. İticiler bizi uygun rotada tutmak için çalışmaya başlıyor. Atmosfer ses çıkarıyor. Aracın dışındaki gümbürdemeyi duyuyorsunuz. Bazı sesler kaydettim ama makiğne gibi ses çıkarmıyor.Bir hayvan gibi ses çıkarıyor. Atmosferde alçaldıkça sesin şiddeti artıyor.

Astonotları taşıyan kapsül, Florida açıklarında Meksika Körfezi'nde suya başarılı bir iniş yapmıştı. Crew Dragon kapsülü atmosfere girdiğinde üzerinde atmosferik sürtünme aracın ısıdan koruyucu kalkanını 1927 derece sıcaklığa ulaşarak yakıyor. Bu da aracın hızını saatte 350 kilometreye kadar düşürüyor.

Bu noktada hızı daha da düşürmek için araca yerleştirilen paraşütlerin bazıları açılıyor. Ardından diğer paraşüt seti de açılarak hızı saatte 15 kilometreye düşürüp hafif bir iniş sağlıyor.

Paraşütlerin açılma anının "epey sarsıntılı" olduğunu belirten Behnken bu sarsıntıyı "Oturduğunuz sandalyenin sırtına bir beyzbol sopasıyla vurulmasına" benzetti.

Astronotlar yaklaşık 9 yılın ardından Amerikan topraklarından uzaya gönderilen ilk astronotlar olmuştu. NASA ve SpaceX, Eylül ayında da Crew-1 isimli misyonla üç NASA astronotu ve bir Japon astronotu ISS'ye göndermeyi planlıyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, BBC, Webtekno

DAHA FAZLA HABER OKU