Trump: New York seçimleri tekrarlanmalı

ABD Başkanı New York'taki Kongre birincil seçimlerinde geciken oy sayımına dair "Bu bir utanç" dedi

Donald Trump, New York'un 12. Bölgesi'ndeki birinci basamak Kongre seçimleri için yeniden seçim çağrısında bulundu (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, seçim gününden bu yana bir aydan uzun süre geçmesine rağmen hala posta yoluyla verilen oyların ve temsili oyların sayımıyla boğuşan  New York eyaletine oy farkının düşük olduğu birden fazla kongre birincil seçiminin tekrarlanması çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkan Trump pazartesi günü, aralarında Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi Başkanı Carolyn Maloney ve rakibi Suraj Patej arasında gerçekleşen New York 12. Bölge'deki Demokrat Parti birincil seçiminin de bulunduğu birden fazla oylamada eyaletin verilen bütün oyları sayma konusundaki süregelen uğraşları hakkında "Kimse daha önce böyle bir şey görmedi. Bu bir utanç" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı "An itibariyle altı haftadır sürüyor, ne olduğuna dair hiçbir fikirleri yok. Sanırım Carolyn Maloney yarışını alıp tekrarlamanız gerekecek" dedi.

Patel şu anda yaklaşık 3 bin 700 oy farkla Maloney'in hemen arkasında, ne var ki New York Times'ın bildirdiğine göre yetkililer eksik posta damgaları ve diğer küçük hatalar nedeniyle 12 binden fazla oyu geçersiz saydı.

Oy sayma süreci aralarında Patel'in de olduğu birden fazla adayın açtığı davalarla karşı karşıya kalan eyalet yetkililerinin başına dert olmuşken ABD Başkanı da bazı kişilerin "hileli oy pusulaları" gönderdiğine dair asılsız iddialarda bulundu.

Yetkililer posta yoluyla gönderilen bazı oyları sehven geçersiz saymış olsa da henüz bariz seçim sahtekarlıklarına dair güvenilir bir haber çıkmadı.

ABD Başkanı çeşitli eyaletlerin koronavirüs pandemisiyle bağlantılı halk sağlığı endişelerini dikkate almak için postayla oy kullanma sistemini genişletme girişimini sürekli olarak eleştirmişti.

Geçen hafta kanıt göstermeksizin posta yoluyla gönderilen oyların hileli sonuçlara yol açacağını söyleyerek halkın “güvenli” oy verebilmesi için yaklaşan başkanlık seçimlerinin ertelenmesini önermişti. Son anketler Trump'ın Demokrat Parti başkanlık seçimleri aday adayı Joe Biden'ı hem ülke genelinde hem de çekişmeli kilit eyaletlerde birkaç puan geriden takip ettiğini gösteriyor.
 

 

ABD Başkanı önerisini geçen perşembe günü, 84 milyondan fazla takipçisiyle paylaştığı bir tweet'le yapmış,

“Herkes için posta yoluyla oylamayla (gıyapta oy kullanma değil, o iyi bir şey) bu, tarihteki en İSABETSİZ VE HİLELİ seçim olacak. ABD için büyük bir utanç olacak. İnsanlar uygun, güvenli ve güvenilir bir şekilde oy kullanana kadar Seçim'i erteleyin ???” ifadelerini kullanmıştı.

Federal seçim tarihlerini belirleme yetkisi Kongre'dedir, Başkan'da değil.

Tek bir Kongre Üyesi dahi Başkan Trump'ın Seçim Günü'nü erteleme önerisine destek verdiğini belirtmedi.

Politico'nun bildirdiğine göre Senato İstihbarat Komitesi'nin Vekil Başkanı Marco Rubio “Keşke bunu söylemeseydi. Fakat bu değişmeyecek: Kasım ayında seçime gideceğiz. Ve bu insanların güven duymaları gereken bir seçim olacak" ifadelerini kullandı.

Anayasa da 21 Ocak 2021'de gerçekleşmesi planlanan başkanlık yemininin ertelenmesine dair herhangi bir hüküm barındırmıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/us-election-2020

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU