Kim Jong-un: ABD tavrını değiştirmediği sürece gelecek karanlık ve çok tehlikeli

Kuzey Kore lideri, ABD “doğru bir tutum” sergilerse Trump’la gerçekleştirilecek 3. zirveye açık olduğunu söyledi

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Haziran 2018’de Singapur’da bir araya gelmişti / Fotoğraf: Reuters

Peter Stubley - The Independent

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD’nin yıl sonuna kadar politikalarını değiştirmemesi halinde karanlık ve çok tehlikeli bir manzaranın ortaya çıkacağı konusunda uyardı.

Jong-un, Pyongyang’da Cuma günü yaptığı konuşmada Donald Trump yönetimini düşmanca hamleler yapmakla suçladı ve süre verdi.

Kuzey Kore lideri, yalnızca ABD “doğru bir tutum” sergilerse 3. zirvede yeni görüşmeler yapmaya mutabık olabileceğini söyledi.  

Kim Jong-un şöyle konuştu:

“ABD, konuyu diyalog yoluyla çözmek yerine bize karşı düşmanlığını her geçen gün arttırıyor. Bu benzine ateşle gitmek kadar aptalca ve tehlikeli bir tutum. Buna bir son vermek adına, ABD’nin halihazırda kullandığı hesap yöntemini bırakıp bize yeni bir yöntemle yaklaşması hayati.”

Jong-un ayrıca, ABD’den yıl sonuna kadar sabırla cesur bir karar vermelerini bekleyeceklerini fakat önceki zirve gibi iyi bir fırsat elde etmenin kesinlikle zor olacağını belirtti. Kim Jong-un, ABD’nin güncel politika yönteminde ısrarcı olduğu sürece, sorunları çözme beklentisinin kararacağını ve tehlikeli bir noktaya gideceğini ifade etti.

Kim Jong-un konuşmasında ABD’nin “açık düşmanca politikasına” 2 örnek verdi; yakın zamanda yapılan Kuzey Kore’den çıkacak kıtalararası bir balistik füzenin önlenmesini simüle eden test ve bölgedeki askeri tatbikatların yeniden başlatılması.

Kore Merkezi Haber Ajansı’na (KCNA) göre Kim Jong-un, “Bunlar bizi ciddi şekilde rahatsız ediyor. Nasıl rüzgar beraberinde dalgaları getiriyorsa, ABD’nin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne (KDHC) karşı açık düşmanca politikası da doğal olarak karşı hamlelerimizi doğuracaktır” dedi.

“Sosyalist Yapı ve Cumhuriyet Hükümetinin Mevcut Dönemdeki İç ve Dış Politikaları Üzerine” başlıklı konuşmasında Kim Jong-un, ABD Başkanı Donald Trump’la olan ilişkilerinin ise hala iyi olduğunun altını çizdi.   

Liderlerin Haziran 2018’de Singapur’da ve Şubat’ta Hanoi’de olmak üzere 2 kez bir araya gelmesine rağmen, Kuzey Kore’nin nükleer ve füze problemlerine son vermesine karşılık yaptırımların kaldırılması noktasında bir mutabakat sağlanamamıştı.

3. bir zirveye açık olduğunu belirten Donald Trump Perşembe günü yaptığı açıklamada yaptırımların devam etmesini istediğini söyledi.

Buna karşılık Kuzey Kore lideri konuşmasında, ABD’nin 3. bir ABD-KDHC zirvesini çok fazla dillendirdiğini fakat Hanoi zirvesi gibi bir zirvenin tekrarlanmasından ne memnun olacaklarını ne de buna istekli olduklarını söyledi.

Kim Jong-un, “Ancak Başkan Trump’ın da belirttiği gibi, ben ve Başkan Trump arasındaki ilişki 2 ülke arasında olduğu gibi hasmane değil. Hala iyi bir yakınlığımız var ve eğer istersek her an iyi dileklerimizi belirtmek için birbirimize mektup gönderebiliriz” dedi.

Kuzey Kore lideri, ABD 3. bir zirve istiyorsa buna ancak ABD’nin doğru bir tutum aldığı ve kendileriyle paylaşabileceği bir yöntem bulduğu noktada istekli olabileceklerini ekledi.

Donald Trump, Jong-un’un konuşmasını 3. zirvenin iyi olabileceğini belirten 2 tweet’le yanıtladı.

Trump, “Kuzey Kore’nin Kim Jong-un’una kişisel ilişkilerimizin iyi olduğu noktasında katılıyorum. Belki de mükemmel kelimesi daha doğru olur ve 3. zirve nerede durduğumuzu tam olarak anlamak açısından iyi olabilir” dedi.

Kuzey Kore’nin görülmemiş bir büyüme, olağanüstü bir ekonomik başarı potansiyeli ve Kim Jong-un’un liderliğinde zenginliklere sahip olduğunu belirten Trump, “Yakında gerçekleşmesini beklediğim Nükleer Silahlar ve Yaptırımlar’ın kaldırılacağı ve sonra Kuzey Kore’nin dünyanın en başarılı uluslarından biri olacağını izleyeceğim günü dört gözle bekliyorum” diye yazdı.  

Trump, Hanoi görüşmelerinin başarızlığa uğramasından eski avukatı Michael Cohen’in kongre tanıklığını sorumlu tutarken, Kuzey Kore de yapmama sözü verdiği füze alanını yeniden inşa etmekle suçlanmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU