Bakan Akar'dan Mersin'deki kazaya ilişkin açıklama: İlk bilgilere göre araçta teknik arıza oldu

Mersin’de 4 askerin şehit olduğu 2 kişinin hayatını kaybettiği kazaya ilişkin detayları paylaşan Akar, ilk belirlemelere göre aracın freninde bir boşalma yaşandığını ve bunun da kazaya sebebiyet verdiğini ifade etti.

Fotoğraf: AA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Mersin'in Mut ilçesinde 4 askerin şehit olduğu 2 kişinin hayatını kaybettiği kazaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ile birlikte kazada yaralanan askerleri tedavi gördükleri Mut Devlet Hastanesi'nde ziyaret eden Akar, ziyaretin ardındanAkar, "İlk bilgilere göre araçta teknik arıza oldu" dedi.

Bölgede gerçekleştirdiği incelemelerin arından kazaya ilişkin bilgi veren Akar, "Özellikle bu dönemde TSK’nın çok çeşitli intikalleri var. Bu intikallerle ilgili olabildiğince hassas planlama yapılmakta ve icra edilmektedir" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kazada 27 askerin yaralandığını, bunlardan entübe durumdaki dördünün Mersin'deki hastanelere sevk edildiğini aktaran Akar, kaza yapan otobüsün dün saat 21.45'te Manisa Alaşehir'den hareket ettiğini daha sonra Afyonkarahisar'da saat 2.40'da mola verildiğini, şoför değişiminin, otobüsün bakımının yapıldığını ve tekrar yola devam edildiğini anlattı. 

Konya'da saat 06.30 civarında ikinci molanın verildiğini bildiren Akar, "Orada da benzer şekilde şoför değişimi ile dinlenme ve diğer ihtiyaçların karşılanması gerçekleşti. Bu çerçevede intikal devam ederken saat 7.20 civarında maalesef bu olay meydana geldi. İlk aldığımız bilgilere göre, araçta teknik arıza meydana geldiği, frende problem olduğu, frende bir boşalma söz konusu olduğuna dair görgü tanıklarından bilgiler aldık." ifadelerini kullandı.

Bakan Akar, olaya ilişkin idari ve adli çalışmaların tamamlanmasının ardından kazanın nasıl olduğunun tam olarak ortaya çıkarılacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

İlk aldığımız bilgilere göre, kazaya karışan otobüsün şoförünün gerçekten soğukkanlı şekilde elinden gelen her türlü gayreti gösterdiğine dair bilgiler var. Bu bilgiler daha sonra alınan ifadelerle teyit edilecek. Aldığımız bilgiler çerçevesinde, şoförün frende bir problem olduğu konusunda otobüsü uyardığını, herkesin dikkatli olması, tutunması gerektiğini, sağ tarafın uçurum olduğunu, sol tarafın daha müsait olduğunu, karşı yöne geçmesi gerektiğini, karşı yönden gelen bir araç olduğunu, araca çarpmamak için manevra yaptığını, öndeki araca çarparak durmak konusunda bazı tavsiyeler alındığını fakat bunların da tehlikeli olduğunu düşünerek aracı yatırmanın en doğru yol olduğunu, hatta bir rivayete göre şoförün, ikinci şoförün veya muavinin telefonla bazılarını arayıp bu konuyu konuştuklarına, tavsiye aldıklarına dair de bilgiler var. Bu çerçevede elinden gelen gayreti göstermesine rağmen maalesef sonunda bu elim kaza meydana gelmiş bulunuyor.

"Tedbirlere rağmen meydana gelen kazanın büyük üzüntüsü içindeyiz"

Akar, entübe olan 4 yaralıdan 2'sinin boynunda problem olduğunu ifade ederek, "Dolayısıyla bunun üzerinde doktorlarımız hassasiyetle duruyorlar. Diğer taraftan birinin kafa ve göğüs problemi, diğer bir askerimizin de kafasında travmadan dolayı sıkıntı var. Doktorlarımız yoğun bir gayret içindeler. Buradaki aldığımız tedbirler çerçevesinde yoğun bir çalışma sürüyor. Bu konuda yapılabilecek ne varsa bunların hepsi yapıldı. Hem Adana'dan hem de Konya'dan gelen ambulans helikopterle gerekli nakiller yapıldı" bilgisini verdi. 

Yaralıların kaldırıldıkları hastanelere ilişkin bilgileri paylaşan Akar, şöyle konuştu:

Mersin Üniversitesi'nde 4, Mersin Şehir Hastanesi'nde 4 yaralımız var. Onların tedavisi devam ediyor. Silifke'de ve Erdemli'de 2'şer hastamız var. Diğer yaralılarımızın da 15 yaralımızın da şu anda burada tedavisi sürüyor. Onların durumunda herhangi bir kritiklik yok. Bütün hastane çalışanlarımıza, sağlık personeline en içten duygularla teşekkürlerimi sunuyorum, Valimize ve tüm mülki görevlilerimize, güvenlik görevlilerimize de teşekkür ediyorum. Bütün ailelere büyük geçmiş olsun diyorum. Şehit olan 4 askerimiz ile 2 şoförümüze Allah'tan rahmet, ailelerine de sabırlar diliyorum."

Öte yandan, Bakan Akar ve Orgeneral Dündar, kaza yerindeki incelemelerinin ardından konvoydaki diğer askerlerin bulunduğu yere geldi. Kaza hakkında bilgi alan Akar, askerlere geçmiş olsun dileklerini iletti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU