Rusya, ABD ve Birleşik Krallık’ın “uzay silahları geliştirdi ve kullandı” iddiasına yanıt verdi

Birleşik Krallık’tan Rusya’nın uzayda silah denemesinden dolayı endişe duyulduğu aktarıldı, ABD’nin elinde ise Rusya’nın uzayda silah denediğine dair kanıt bulunduğu iddia edildi

Fotoğraf: Reuters

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD ve Birleşik Krallık’ın iddialarına yanıt verdi.

ABD ordusu, dünya yörüngesindeki uyduları tahrip etmek için uzay silahları geliştirdiği ve test ettiği iddiasıyla Rusya'yı suçladı.

Birleşik Krallık ise, Rusya'nın uydu testlerinde uzaya silah özelliklerine sahip bir nesne gönderdiği suçlamasında bulunarak, Rusya'ya testleri derhal durdurma çağrısında bulundu.

Harvey Smith: Rusya sorumsuz davranışları terketmeli

Birleşik Krallık Uzay Ajansı Müdürü Harvey Smith, Rusya'ya "sorumsuz" davranışları derhal terketmesi uyarısı yaptı.

Bu tür eylemlerin, uzayın barışçıl kullanımına zarar vereceğini belirten Smith, silah niteliği taşıyan uydu çalışmalarının uzay sistemleri için tehdit oluşturabileceğine dikkati çekerek, Rusya'yı uzay çalışmalarında İngiltere ve ortaklarıyla yapıcı işbirliğine davet etti.

ABD Uzay Komutanlığı: Yıl başında bir ABD uydusunun yakınında manevra yaptı

ABD Uzay Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Rusya'nın 15 Temmuz'da Cosmos 2543 olarak bilinen uydusunun dünya yörüngesine yeni bir nesne çıkardığını ve bu nesnenin "uyduları tahribatsız şekilde etkisiz hale getirmek için denemesi yapılan uydu silahları" olduğu ifade edildi.

Rusya'nın 2017'de de benzer davranışlarda bulunduğu belirtilen açıklamada, söz konusu nesnenin yörüngedeki bir Rus uydusunun yakınında serbest bırakıldığı kaydedildi.

Açıklamada, ABD Uzay Kuvvetleri Komutanı General John Raymond'ın görüşlerine de yer verildi.

“Bu yörüngedeki silah testini yapmak için kullanılan uydu sistemi, bu yılın başında bir ABD uydusunun yakınında manevra yaptığında, endişelerimizi dile getirdiğimiz Rus uydu sisteminin aynısıdır" ifadelerini kullanan Raymond, Rusya'nın uzay tabanlı sistemleri geliştirme ve test etme çabalarının, Kremlin'in ABD ve müttefiklerinin uzay varlıklarını tehdit eden askeri doktrini ile tutarlı olduğuna da vurgu yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı: Açıklamaların  27 Temmuz öncesi gelmesi dikkati çekici

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada iddialara yanıt verildi. ABD ve Birleşik Krallık’ın Rusya’nın uzayda uydu karşıtı silah denediği yönündeki suçlamalarının, uzay faaliyetlerini itibarsızlaştırmak amaçlı olduğu öne sürüldü.

Bakanlığın açıklamasında, Washington ve Londra’dan gelen suçlamalarla ilgili, “Bunları yine Washington tarafından Rusya’nın uzay faaliyetlerini ve uzayda silah yarışını önlemeye yönelik barışçıl girişimlerini itibarsızlaştırmak amaçlı başlatılan, kasıtlı enformasyon savaşının bir parçası olarak, Rusya karşıtı bir başka saldırı olarak görüyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ABD’li ve İngiliz yetkililerin, uluslararası toplumun dikkatini uzaydaki gerçek tehditlerden başka yöne çekmek, kendilerinin uzayda yeni silah konuşlandırma girişimlerini haklı çıkarmak ve bu amaçlar doğrultusunda ek bütçe elde etmek için durumu yine çarpıtmaya çalıştığı kaydedildi.

“ABD ve İngiltere bu sırada elbette, ‘askeri uzay’ alanındaki, ayrıca ‘casus uydu’ ve ‘tamirci uydu’ların uydu karşıtı silahlar olarak kullanımı olasılığına yönelik programların gerçekleştirilmesi girişimleri konusunda sessiz kalıyor” ifadeleri kullanılan açıklamada Rus Dışişleri, Washington ve Londra’nın açıklamalarının Rus ve ABD’li uzmanların 27 Temmuz’da Viyana’da uzay güvenliği alanında yapacağı görüşmeler öncesinde gelmesinin de dikkat çekici olduğu belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

ABD’li meslektaşlarımızın ne gibi bir amaçları olduğu belirsiz. Böylelikle görüşmenin atmosferi ve sonuçlarını önceden tayin etmeye, uluslararası toplum için çok önemli olan, uzay ve genel olarak stratejik istikrar konusunda ikili diyaloğun kurulmasını zorlaştırmaya çalışmadıklarını ummak istiyoruz.

Rusya’nın uzayı barışçıl amaçlarla kullanımı ve keşfine yönelik yükümlülüklerine bağlı olduğu vurgulanan açıklama, şu sözlerle noktalandı:

ABD’li ve İngiliz meslektaşlarımızı profesyonelce davranmaya, birtakım propaganda nitelikli bilgiler yaymak yerine müzakere masasına oturup gerçek, anlamlı çalışmalara dahil olmaya çağırıyoruz. Uzay faaliyetleri konusunda her türlü sorunu, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla görüşmeye hazır olduğumuzu bildiriyoruz.

 

Independent Türkçe, Sputnik, Sky News, AA

DAHA FAZLA HABER OKU