Kovid-19 uyarılarıyla tanınan profesör, Kraliçe Elizabeth ve Kaddafi’ye karşı çayda çıra oynamış

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs sürecinde ekranlardaki uyarılarıyla tanındı. Halk oyunları tutkunu da olan Ceyhan, oyun ekibiyle birlikte Birleşik Krallık Kraliçesi Elizabeth ve Libya’nın devrik lideri Kaddafi karşısında da sahneye çıkmış

Prof.Dr. Mehmet Ceyhan, gençlik yıllarında halk oyunları ekibinde yer aldı / Fotoğraf: Hürriyet

Yeni tip koronavirüs Kovid-19 salgını sürecinde ekranlardan insanları uyaran uzmanlardan biri de enfeksiyon uzmanı Prof.Dr. Mehmet Ceyhan.

Hürriyet Gazetesi’nden Zeynep Bilgehan’a konuşan Ceyhan’ın pek bilinmeyen bir özelliği de ortaya çıktı.

Ebe halasıyla köyleri dolaşırken tıbba merak saldı

1957 yılında Elazığ’ın Hıdırbaba Köyü’nde doğan Ceyhan, tıpla ilk tanışması da ebe olan halasıyla birlikte aşı çalışmalarını yapmak için köy ziyaretlerinde ona eşlik etmesiyle oldu.

Daha o yaşlarda doktor olmayı kafasına koyan ve bu hedefine ulaşan Ceyhan, Elazığ’da yaşadığı yıllarda halk oyunlarına da merak salmış, bu alanda da kendini geliştirmişti.

Bir halk dansları ekibine dahil olmuş ve Türkiye’yi yurt dışında temsil etmişlerdi.

Ceyhan bu hobisi sayesinde farklı bir deneyim yaşayacaktı.

kraliçe.jpg
Ceyhan'ın karşısında sahne aldığı isimlerden biri Birleşik Krallık Kraliçesi Elizabeth / Fotoğraf: AA

 

Yetiştirdiği ekip ile kraliçenin karşısında oynadı

1984-1985’te baş asistandım. Dernekten aradılar. İngiltere’deki bir festivale gidiyorlarmış. Kraliçe, ‘Türklerin mumla oynadıkları bir oyun vardı’ demiş. Çayda çıradan bahsediyordu. Onu da o sırada dernekte bilen kimse kalmamıştı. ‘Sen gel ekip yetiştir, beraber gidelim’ dediler. Üç gün nöbet tuttuğum çok yoğun bir dönemdi. Bilim Kurulu dalı başkanına durumu anlattım. ‘Arkadaşların idare diyorsa git’ dedi ve ben hemen bir Elazığ ekibi yetişirdim. İngiltere’ye gittik, Kraliçe’ye sunum yaptık. Bizi izledi.

kaddafi.jpg
Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi / Fotoğraf: AA

 

"Şeyh başımızdan aşağı para döktü"

Ceyhan’ın karşısında sahne aldığı ünlü sadece Kraliçe Elizabeth değil.

Libya’nın devrik lideri Kaddafi karşısında da oynayacaklardı. Ceyhan o anısısını şöyle anlattı:

Sonrasında Libya’nın devrim yıl dönümü için düzenlenen festivalde Kaddafi’ye de gösteri yaptık. Kuveyt’te bir şeyh başımızdan aşağı paralar döktü! Halk dansları sayesinde gitmediğim ülke kalmadı. Ben her yöreyi oynardım; zeybek, halay, horon… Festivallerde de hep birinci olurduk. Gittiğimiz yerlerde herkes gezerken ben ağaçların altında, elimde kitaplarla sabaha kadar ders çalışırdım.

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU