Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

ABD ve Fransa'dan sonra, Filistin'e destek eylemleri Kanada'adaki üniversitelere yayıldı

Kanada'nın önde gelen üniversitelerinden McGill'de de öğrenciler kamp kurarak protestoya başladı. Göstericiler, yayımladıkları afişte "Üniversitemizin soykırıma ortak olmasına izin vermeyeceğiz." mesajı vererek Filistin'e destek çağrısı yaptı. McGill Üniversitesinin Montreal kampüsünde toplanmaya başlayan öğrenciler, açık alana kamp kurdu. "Yaşa Filistin" ve "Yatırıma Son" sloganları atan öğrenciler, üniversitenin İsrail'in Gazze'deki saldırılarını destekleyen şirketlere sağladığı mali yatırımlara son vermesi çağrısında bulundu. Kampüs dışına çok sayıda polis aracı sevk edildi. McGill Üniversitesinde öğrenciler, şubat ayında da Gazze'ye destek için açlık grevi gerçekleştirmişti.


Adıyaman'da cinnet geçiren polis memuru mesai arkadaşlarına ateş etti

Adıyaman Altınşehir’de bir polis memuru karakoldaki mesai arkadaşlarını kurşun yağmuruna tuttu. Karakola çok sayıda ambulans gönderildi.  Adıyaman yerel basınında çıkan haberlere göre; olayda K.Ü. ve G.Ö. adlı iki polis şehit oldu. Saldırganın S.U.Ş. adlı bir polis olduğu belirtildi.

Emniyet Sen Genel Başkanı Faruk Sezer yaşanan olayla ilgili "Adıyaman’da S. U. Ş. isimli polis memuru “görevlendirme” sorunundan dolayı tartıştığı Başkomiser K. Ü. ve komiser G. Ö. yü kafalarına sıkarak şehit etmesi ve bazı polisleri de yaralaması sonucu meslektaşları tarafından ayağından vurularak etkisiz hale getirildi. Hayatını kaybeden meslektaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum" dedi.

Yaşanan olayla ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da açıklama yaptı. Yerlikaya şunları söyledi:

Bugün saat 20:15 sıralarında, Adıyaman Altınşehir Polis Merkezi Amirliği’nde görev yapan polis memuru S.U.Ş., kendi beylik silahıyla Polis Merkezi Amiri K.Ü ve Asayiş Şube Müdürlüğü Ekipler Amiri G.Ö.’yü yaralamıştır. Olayın faili S.U.Ş, etkisiz hale getirilerek gözaltına alınmıştır. Ağır yaralı olarak hastaneye sevk edilen Polis Merkezi Amirimiz K.Ü ve Ekipler Amirimiz G.Ö. hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak maalesef şehit olmuştur. Olayda hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerimize sabır ve başsağlığı diliyoruz. Konuyla ilgili adli ve idari tahkikat başlatılmıştır.

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz 


ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Suudi Arabistan'a gidecek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, 29-30 Nisan'da Suudi Arabistan'ı ziyaret edeceği bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Blinken'ın bölgesel ortaklarla bir araya geleceği kaydedildi. Açıklamada, Blinken'ın, Gazze'de ateşkes çabaları ile esirlerin serbest bırakılmasını ele alacağı, Gazze'ye yönelik insani yardımı görüşeceği belirtildi. Blinken'ın "Gazze'deki çatışmanın bölgeye yayılmaması gerektiğini" vurgulayacağı kaydedilen açıklamada, Dışişleri Bakanı'nın aynı zamanda Körfez İşbirliği Konseyi'nin Bakanlar Toplantısı ile Dünya Ekonomik Forumu'nun toplantılarına katılacağı duyuruldu.


İsrail Dışişleri Bakanı Katz: Esir takası anlaşması yapılması halinde Refah'a operasyon askıya alınacak

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hamas ile esir takası anlaşması yapılması halinde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine olası kara operasyonunu askıya alacaklarını bildirdi. Katz, İsrail'in Kanal 12 televizyonuna yaptığı açıklamada, esir takasıyla ilgili konuştu. Bakan Katz, Hamas ile esir takası anlaşmasına varılması halinde Refah'a operasyonun askıya alınacağını belirtti. Ülkedeki ana muhalefet partisinin lideri Yair Lapid de aynı kanala yaptığı açıklamada, Gazze'ye saldırılara devam etme ya da esir takas anlaşması yapma arasında bir tercih yapılması gerekirse takasın seçilmesi gerektiğini söyledi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, bugün elindeki 2 İsraillinin "esir takası anlaşması" yapılması ve evlerine dönmeleri için hükümete çağrıda bulunduğu bir video yayınlamıştı. Kassam Tugaylarının Telegram hesabından yayınlanan videoda, esirler İsrail ordusunun saldırıları altında zor şartlar altında yaşadıklarını ifade etmiş ve en kısa zamanda esir takası anlaşması yapılmasını istemişti. Gazze'deki İsrailli esirlerin yakınlarının bir araya geldiği platform ise esir yakınlarından onay alınmasının ardından söz konusu videoyu sosyal medya hesabından paylaşmıştı. Platform, hükümete, "Bağımsızlık Günü"nden önce hayatta olan esirleri evlerine getirme, diğerleri için ise cenaze merasimi düzenleme çağrısı yapmıştı.


Fenerbahçe, Beşiktaş'ı 2-1 yendi

Trendyol Süper Lig'in 34. haftasındaki kritik derbide kazanan Fenerbahçe oldu. Beşiktaş'ı Kadıköy'de 2-1'lik skorla mağlup eden ve 3 puanı alan Fenerbahçe bitime 4 hafta kala şampiyonluk umutlarını sürdürdü. Fenerbahçe 30. dakikada Batshuayi'nin golüyle öne geçti. Fenerbahçe 69. dakikada İrfan Can Kahveci'nin golüyle farkı 2'ye çıkardı. Oyuna sonradan giren Cenk Tosun ceza sahası içinde dönerek yaptığı şık vuruşla skoru 2-1'e getirdi.Kalan dakikalarda skoru korumayı başaran Fenerbahçe sahadan galibiyetle ayrılan taraf oldu. 


Turgutluspor'u 3-2 yenen Batman Petrolspor, TFF 2. Lig'e yükseldi

TFF 3. Lig 2. Grup son hafta mücadelesinde deplasmanda Turgutluspor'u 3-2 mağlup eden TPAO Batman Petrolspor, bir sezon aranın ardından tekrar TFF 2. Lig'e yükseldi. TFF 3. Lig 2. Grup'ta mücadele eden TPAO Batman Petrolspor'un deplasmanda oynadığı Turgutluspor maçını Batman'da taraftarlar Valilik önünde kurulan dev ekranda izledi. Sahadan 3-2 galip ayrılan TPAO Batman Petrolspor'un, 2. Grup'ta şampiyon olup 2. Lig'e yükselmesi sonucu taraftarlar büyük bir sevinç yaşadı.

 Batman Valisi Ekrem Canalp, TFF 3. Lig 2. Grup son hafta maçında deplasmanda Turgutluspor'u 3-2 mağlup ederek TFF 2. Lig'e yükselen TPAO Batman Petrolspor'u tebrik etti. Sezon başında şampiyonluğa oynayan bir takım çıkaracaklarını söylediğini hatırlatan Canalp, "Önümüzdeki yılda da zamanımızı, enerjimizi takımımıza vermeye devam edeceğiz. İnşallah Batman'ın birliği, bütünlüğü ve varlığı önümüzdeki yılda Batman Petrolspor'u şampiyon yapacaktır." dedi.

Batmanlı olan Kırklareli Vali Yardımcısı Hasan Tanrıseven, mutluluğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

Lisanslı bir futbolcu olarak oynadığım Batman Petrolspor'u şampiyon görmek başka bir mutluluk veriyor. Daha önce görev yaptığım Diyarbakır'da, Diyarbakırspor'umuzu Süper Lig'e taşımış, görev yaptığım Alanya'da ise Alanyaspor'u şampiyon yapmıştık. Benim için en anlamlı şampiyonluklardan birisi ise top koşturduğum, krampon eskittiğim takımımın bugün burada şampiyon olması. Batman Petrolspor'a 2. Lig'de başarılar diliyorum.

 


Kocaeli'nde kendini yere atan AK Partili İbrahim Efe görevinden ve partisinden istifa etti: İstifa açıklamasında "düşürüldüm" dedi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile CHP’li İzmit Belediyesi ekipleri arasında önceki gün yaşanan gerginlik sırasında kendisini yere atıp yuvarlanan AK Partili İzmit Belediye Meclis Üyesi İbrahim Efe görevinden ve partiden istifa ettiğini duyurdu. Efe sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

Herkes sonuca baktı. Sebebi kimse sormadı olsun varsın sormasınlar. Arsızlık etmedim, yüzsüzlük etmedim, hırsızlık yapmadım. Sevgili dostlarımızın yüzünü yere düşürecek hiç bir işin içinde olmadım. Bölge parti etnik köken gözetmeksizin herkesin iyi ve kötü gününde her haline ve her şeyine rağmen zaman mefhumu gözetmeden her şartta hizmet ettim. Her zaman olduğu gibi vatandaşımıza hizmet adına gelişen bir olayda anlık öfke kontrolüne yenik düştüm...Düşürüldüm... Sonrasında gelişen olaylar şahsıma özellikle ailemi hakikaten çok etkiledi. Bizimde insan olduğumuzu unutulduğu, hislerimiz duygularımızı hiçe sayıldığı, kamuoyunda bu denli linç girişiminin yapılması bizi derinden yaraladı. Yaşanan olaylar bizleri asla Yolumuzdan döndüremez kimseye kırgın ya da kızgın değilim ama süreçte duruş gösteren dost ve arkadaşlarımıza ayrıca teşekkür ederim. Ne kadar gariptir başka başka videoların yayınlandığı konular bile bu kadar gündem olmadı. Bu sebeple ailemin ve partimin daha fazla zarar görmemesi adına İzmit Belediyesi meclis üyeliğinden ve gönül verdiğim partimden istifa ediyorum.


Filistin'e Özgürlük Platformu, Kadıköy'de Gazze için uçurtma uçurdu

Filistin'e Özgürlük Platformu, İsrail'in saldırılarına maruz kalan Filistinlilere destek amacıyla Kadıköy'de uçurtma uçurup "açık kürsü" etkinliği düzenledi. Moda Sahil Parkı'nda bir araya gelen aralarında çocukların da bulunduğu grup, büyük beyaz kağıt ve kartonlara Filistin temalı resim yaptı. Gruptakiler, Filistin halkının isyanının, özgürlük için duyduğu özlemin ve umudun simgesi olarak görülen uçurtmaları uçurdu. "Filistin direnişi kazanacak", "Soykırımı durduralım", "Yahudi düşmanlığına geçit yok. Sorumlu İsrail devleti", "İşgalci İsrail terörüne son", "Acil ateşkes" ve "İsrail'e boykot Filistin'e özgürlük" yazılı dövizler taşıyan katılımcılar, "Filistin'e özgürlük. Nehirden denize özgür Filistin." sloganları attı. Uçurtma eyleminin ardından, "Soykırıma Sessiz Kalma" başlıklı "açık kürsü" etkinliği gerçekleştirildi. Burada konuşmacılar, soykırıma sessiz kalmamanın yaratıcı, farklı ve şiddetsiz yollarını bulmaya devam edeceklerini vurguladı.


Milli boksör Buse Naz Çakıroğlu, üst üste 3. kez Avrupa şampiyonu

Sırbistan'da düzenlenen Avrupa Boks Şampiyonası'nda milli sporcu Buse Naz Çakıroğlu, altın madalya kazanarak üst üste üçüncü kez Avrupa şampiyonu oldu. Başkent Belgrad'da düzenlenen organizasyonda Buse Naz Çakıroğlu, kadınlar 52 kilo finalinde Rusya'da Anastasia Kool'la karşılaştı. Rakibine büyük üstünlük sağlayan Buse Naz, altın madalya kazandı. Buse Naz, 2019 ve 2022'den sonra üçüncü Avrupa şampiyonluğuna imza attı. Kariyerinde bir dünya şampiyonluğu, bir olimpiyat gümüş madalyası ve iki Avrupa Oyunları şampiyonluğu bulunan Buse Naz, Türkiye'ye büyük bir başarı daha kazandırdı.


İslam Kalkınma Bankası, 418 milyon dolarlık proje finansmanını onayladı: 120 milyon avrosu Türkiye'ye verilecek

Suudi Arabistan merkezli İslam Kalkınma Bankası (İKB), Türkiye, Tacikistan, Fildişi Sahili ve Benin'deki çeşitli projelere 418 milyon dolar finansman sağlanmasını onayladı. Bankadan yapılan açıklamada, İKB İcra Kurulu üyelerinin, Bankanın 2024 Yıllık Toplantısı'nın ilk gününde bir araya gelerek 418 milyon dolarlık finansmanı onayladığı belirtildi. Toplantıda, Tacikistan Rogun Hidroelektrik Santrali'nin inşası için 150 milyon dolar, Benin'de gıda güvenliğini artıracak manyok projesi için 60,57 milyon avro, Fildişi Sahili'nde gıda güvenliği artırmak ve ekonomik büyümeyi sağlamak için manyok projesine 70,46 milyon avro, Türkiye'deki Nakkaş-Başakşehir Otoyolu Projesi'ne 120 milyon avro finansman sağlanmasına onay verildi. Açıklamada, İKB Grubu'nun, üye ülkelerin refah arayışlarını ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmalarını desteklemek ve aynı zamanda gelecekteki kalkınma sorunlarına karşı dirençlerini güçlendirme konusunda her zaman kararlı olduğu ifade edildi.


Filistinlilerden ABD'de eylem yapan gençlere teşekkür

ABD'nin birçok eyaletinde Gazze'ye destek gösterileri, üniversite yönetimlerinin engellerine ve polisin müdahalelerine rağmen hız kesmeden devam ediyor. Gazze'nin Refah kentinde yaşayan Filistinliler, çadırlarına "Teşekkürler ABD Üniversiteleri" yazarak ABD'de üniversite kampüslerindeki açık alanlarda toplanıp kamplar kuran öğrencilere, teşekkür etti. 


Filistin'e destek gösterisi düzenlenen Northwestern Üniversitesine polis baskını

ABD'de Northwestern Üniversitesinin Boston kampüsünde, polis tarafından, öğrenciler ve profesörlerin Filistin'e destek gösterisine baskın düzenlendi. Üniversiteden yapılan açıklamada, baskının günün erken saatlerinde gerçekleştiği belirtildi. Öğrencilerin arasına profesyonel kışkırtıcıların dahil olduğu savunulan açıklamada, aynı zamanda "Yahudilere ölüm" sloganlarının duyulduğu, nefret suçunun kampüste yerinin olmadığı ifade edildi. Açıklamada, baskında 100'den fazla kişinin gözaltına alındığı, üniversite kimliği gösterenlerin serbest bırakıldığı, söz konusu kişiler hakkında disiplin süreci başlatılacağı kaydedildi. Öte yandan açıklamada, kimliklerini göstermeyen kişilerin tutuklandığı aktarıldı.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, zırhlı polislerin çok sayıda araçla şafak vaktinde kampüse girdiği görülüyor. Görüntülere öğrenci ve profesörlerin el ele tutuştuğu, zincir oluşturarak polisi engellemeye çalıştığı yansıyor. Polisin sertçe müdahale ederek aralarında yayın için bulunan basın mensupları dahil göstericileri ittiği ve polis araçlarına götürdüğü görülüyor.


DNA testiyle ortaya çıktı: Bulunan kemikler Korhan Berzeg'e ait

Balıkesir’de ormanlık alanda bulunan kemik parçalarından alınan DNA, kayıp ekonomist Korhan Berzeg’le eşleşti. Böylece ormanlık alanda bulunan kemik parçalarının Korhan Berzeg’e ait olduğu netlik kazandı. Balıkesir'in Armutlu Mahallesi'nden geçtiğimiz yıl kaybolan ve bir daha haber alınamayan 83 yaşındaki emekli ekonomist Korhan Berzeg'in kaybolmasının ardından bulunan kemik parçaları üzerinde yapılan DNA testleri sonuçlandı. Testler, kemiklerin Berzeg'e ait olduğunu doğruladı. 

Ne olmuştu?

17 Haziran 2023 tarihinde sabah yürüyüşü için köpeği "Tina" ile birlikte evden ayrılan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Berzeg için İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesinde geniş çaplı bir arama çalışması başlatılmıştı. Ekipler, Berzeg ve köpeğini bulmak için Armutlu ve çevresindeki ormanlık alanlar başta olmak üzere, yakın mahallelerdeki su kuyuları, dere yatakları ve mağaralarda günlerce süren aramalar yapmış, ancak herhangi bir iz bulamamışlardı. Arama çalışmalarının sürdüğü sırada, 23 Nisan'da Armutlu'ya yaklaşık 3,5 kilometre uzaklıkta mahalle sakinleri tarafından bir dizi kemik ve kıyafet parçasının yanı sıra kimlik ve banka kartları bulundu. Buluntular, derhal yetkililer tarafından incelemeye alındı. Korhan Berzeg'in eşi Angela Berzeg ve kızı Nisa Berzeg, babalarının kaybolmasının ardından DNA testi için örnek vermek üzere Gönen'e gelmişti. Verilen numuneler, laboratuvar incelemesi için İstanbul'a gönderildi ve yapılan testler sonucunda, kemiklerin Korhan Berzeg'e ait olduğu kesinleşti.


İsrail basınına göre, Genelkurmay Başkanı Halevi yakında istifa edecek

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin yakında istifa etmesinin beklendiği, halefi hakkında ise görüşmelerin sürdüğü bildirildi. İsrail'de yayın yapan Kanal 12'nin haberinde, Askeri İstihbarat Şefi Tümgeneral Aharon Haliva'nın 7 Ekim saldırılarına yol açan başarısızlığı nedeniyle istifa kararı almasının ardından Genelkurmay Başkanı'ndan başlamak üzere saldırılardan sorumlu tüm subayların istifa edeceği ya da görevden alınacağının netleştiği belirtildi. Haberde, "Pek çok subay, savaş soruşturmalarına hazırlık amacıyla avukatlarını hazırladı. Haliva'nın istifa mektubunu hukuki tavsiye üzerine Genelkurmay Başkanı'na yazmış olması muhtemel. Haliva'nın tüm ifadeleri, kurulduğunda soruşturma komitesine de sunulacaktır." ifadelerine yer verildi.


Fransa, olimpiyat meşalesinin güvenliği için 6 bin polis görevlendirecek

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 8 Mayıs'ta Marsilya'ya ulaşması planlanan olimpiyat meşalesine yönelik güvenlik önlemleri kapsamında 6 bin polisin görevlendirileceğini bildirdi. La Provence gazetesine konuşan Darmanin, 26 Temmuz-11 Ağustos tarihlerinde Paris'te yapılacak Olimpiyat Oyunları'na ilişkin açıklamalarda bulundu. Olimpiyat meşalesini taşıyan, 19. yüzyıldan kalma yelkenli tekne Belem, 8 Mayıs'ta Marsilya'ya ulaştığında çok sayıda deniz polisi ve bomba imha ekibinin hazır bulunacağını belirten Darmanin, güvenlik personelinin sayısının artırılmasının kent için kayda değer bir çaba olduğunu vurguladı. Meşalenin gelişi esnasında 6 bin polisin bölgede görevli olacağını kaydeden Darmanin, "Meşaleyi karşılamak için her şey yüzde 99 oranında hazır.” ifadesini kullandı. Darmanin, hava şartları haricinde Olimpiyat Oyunları'nı ya da ateşini etkileyecek herhangi bir tehdidin olmadığını belirtti.


X, Mandela'nın hesabını "Özgürlük Filosu"na destek açıklamalarından sonra askıya aldı

Sosyal medya platformu X, Nelson Mandela'nın torunu Nkosi Zwelivelile Mandela'nın hesabını "Uluslararası Özgürlük Filosu"na destek açıklamalarından sonra askıya aldı. Gazze'ye insani yardım götürmek ve İsrail ablukasını kırmak amacıyla yola çıkmak için hazırlık yapan Uluslararası Özgürlük Filosu'na desteğini açıklayan Güney Afrika Ulusal Meclisi Milletvekili Mandela'nın hesabı, sosyal medya platformu X tarafından askıya alındı. Mandela, Parlamenterler Arası Kudüs Platformu'nun 5. Konferansı'na katılmak ve Uluslararası Özgürlük Filosu'nun İstanbul'daki hazırlıklarına destek vermek için hafta başında İstanbul'a gelmişti. Toplam 12 ülkeden çok sayıda sivil toplum kuruluşunca oluşturulan Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun basın toplantılarına da katılan Mandela, gerek X hesabından yaptığı paylaşımlarla gerek röportajlarla Gazze'ye doğru yola çıkmaya hazırlanan filoya destek vermişti. 


Açlık sınırı 19 bin 318, yoksulluk sınırı 58 bin 205 lira oldu

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, açlık ve yoksulluk araştırması sonuçları açıklandı. Açlık sınırının sebze fiyatlarındaki mevsimlik düşüş nedeniyle 208 lira azalarak 19 bin 980 liraya gerilediği nisan ayında yoksulluk sınırı ise 925 lira artarak 58 bin 205 liraya çıktı. Yılın ilk dört aylık döneminde ise açlık sınırı 3 bin 403 lira, yoksulluk sınırı ise yüzde 11 bin 368 lira arttı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın dört kişilik bir ailenin, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda ile beslenmenin yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da insan onuruna yaraşır bir şekilde ve yoksunluk hissi çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken harcamaları dikkate alarak hesapladığı açlık-yoksulluk sınırı araştırmasının Nisan 2024 sonuçlarını açıkladı.

Açlık sınırı nisanda bir önceki aya göre 208 lira azalırken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 1.134 liralık artışla 38 bin 316 liraya çıktı. Her ikisinin toplamından oluşan yoksulluk sınırı ise önceki aya göre 925 lira arttı. Son bir yıllık dönemde ise açlık sınırı 8 bin 258 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 19 bin 318 lira ve yoksulluk sınırı ise 27 bin 575 liralık artış kaydetti.

Ankara’da en fazla alışveriş yapılan marketlerden derlenen fiyatlara göre, dengeli beslenebilmek için et- balık- yumurtaya aylık olarak harcanması gereken tutar nisanda bir önceki aya göre 257 lira, yıllık olarak ise 2 bin 532 lira artarak 5 bin 997 lira oldu.

Kuru bakliyat için yapılması gereken harcama önceki aya göre 11 lira, geçen yılın aynı ayına göre ise 173 liralık artışla 422 liraya yükseldi.


İBB Başkanı İmamoğlu, elektrikli metrobüsün test sürüşüne katıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 420 yolcu taşıyabilecek elektrikli metrobüsün test sürüşüne katıldı. İETT Edirnekapı Garajı'ndaki test sürüşü öncesi gazetecilere açıklama yapan İmamoğlu, yeni nesil olarak nitelendirilen Çin malı metrobüsün İETT ve Metro İstanbul'un ortak çalışmasıyla önüne getirildiğini anlattı. İmamoğlu, aracın sunumunun ardından bir ayı aşkın süredir test sürüşlerinin gerçekleştirildiğini, yolculu ve yolcusuz testlerinin de sürdüğünü aktardı. Metrobüs hattının verimliliğini ve konforu artırmak, yolcu yığılmasını da azaltmak istediklerini belirten İmamoğlu, "Metrobüs, Avcılar'dan Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan, önemli bir ulaşım aracımız. Milyonu aşan yolcuya sahip günlük kapasitesi var. Bu aracın bizi cezbeden tarafı, 400'ün üzerindeki yüksek sayıda yolcu kapasitesine sahip olması." ifadelerini kullandı. İstanbul halkı için en doğru tercihi yapmak istediklerini dile getiren İmamoğlu, temel prensiplerinin sürdürülebilirlik ve dayanıklılık olduğunu belirtti.


TBB, Ankara'da "Büyük Savunma Mitingi" düzenledi

Türkiye Barolar Birliğince (TBB), avukatların sorunlarına dikkat çekmek ve şartlarının düzeltilmesi talebiyle Ankara'da "Büyük Savunma Mitingi" düzenlendi. Türkiye'nin her yanından gelen baro üyeleri, Anıtpark'a yürümek üzere Balgat'taki TBB binası önünde toplandı. Buradan yürüyüşe başlayan grup, sloganlar atarak Anıtpark'a ulaştı.

TBB Başkanı Erinç Sağkan, burada yaptığı konuşmada, avukatların sadece mesleklerini yaptığı için şiddete maruz kaldığını, bazı meslektaşlarının ise bu nedenle hayatını kaybettiğini ifade etti. Sağkan, şiddet olaylarının durmasını ve avukatların haklarının iyileştirilmesini istedikleri için bu mitingi düzenlediklerini belirtti.

CMK ücretlerinin yetersiz olduğunu belirten Sağkan, "Soruşturma aşamasındaki görevlendirmelerde, 1528 lira, asliye ceza görevlendirmesinde 2 bin 640 lira, ağır ceza görevlendirmesinde 4 bin 700 lira. Her ay cebine havadan giren bir paradan değil, yıllarca sürecek maddi ve manevi yükü olan bir dosya için meslektaşlarımızın emeğine reva gösterilen ücret. Aylık olarak ödenen en düşük bağkur primi ise 6 bin 900 lira." ifadelerini kullandı. Avukatlığın bir onur mesleği olduğunu ifade eden Sağkan, CMK Ücret Tarifesi'nin iyileştirilmesini istediklerini belirtti.

AA-20240427-34396949-34396942-TBB_ANKARADA_BUYUK_SAVUNMA_MITINGI_DUZENLEDI.jpg
Fotoğraf: AA

Fenerbahçe'nin yeni yüksek divan kurulu başkanı Şekip Mosturoğlu oldu

Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu Başkanlığı'na Şekip Mosturoğlu seçildi. Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'nde gerçekleştirilen genel kurulda 12 sandıkta toplamda 1529 geçerli oy kullanıldı. Söz konusu oyların 1177'sini alan Şekip Mosturoğlu, Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu başkanlığına seçildi. Diğer adaylardan Sevil Becan 265, Nihat Tokat ise 87 oy aldı.

Şekip Mosturoğlu'nun ekibinde görev dağılımı şöyle: Şekip Mosturoğlu (Başkan), Hakkı Kurtuluş (Başkan Vekili), Levent Hataylı (Sekreter), Elizabet Uğurlu ve Çağlar Özdemir (Sayman).


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'da akaryakıt istasyonu çalışanlarını ziyaret etti

Öğle saatlerinde Kısıklı'daki konutundan ayrılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,, Kirazlıtepe Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi'ndeki bir akaryakıt istasyonuna geldi. Firma yöneticileri ve çalışanlarıyla sohbet eden Erdoğan, çıkışta kendisini bekleyen Kirazlıtepe Kentsel Dönüşüm Uygulama Alanı'nda görevli işçilerle fotoğraf çektirdi.

Petrol istasyonundan ayrılan Erdoğan, aynı caddenin Ferah Mahallesi sınırlarında kalan bölümünde kendisine sevgi gösterisinde bulunan bir grup vatandaşın önünde aracını durdurdu. Burada vatandaşlarla sohbet eden Erdoğan, çocuklara oyuncak hediye etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Vahdettin Köşkü'ne geçti.

AA-20240427-34396230-34396225-CUMHURBASKANI_ERDOGAN_USKUDARDA_AKARYAKIT_ISTASYONU_CALISANLARINI_ZIYARET_ETTI.jpg
Fotoğraf: AA

İsrail'in 204 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 32 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 69 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 204 gündür Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 34 bin 388'e, yaralı sayısının da 77 bin 437'ye yükseldiği kaydedildi.Açıklamada ayrıca enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail askerlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.


Eski Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, oyunu kullandı

Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu toplantısına katılan Eski Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, oyunu kullandı. Faruk Ilgaz Tesisleri'nde gerçekleştirilen, kulüp başkanı Ali Koç, yönetim kurulu üyeleri, YDK başkan adayları Şekip Mosturoğlu, Sevil Becan, Nihat Tokat ve YDK üyelerinin katıldığı toplantıya başkan olduğu 2018 yılından beri ilk kez katılan Yıldırım, oy kullanma işlemini gerçekleştirdi.

Basının yoğun ilgisi eşliğinde oyunu kullanan Yıldırım, daha sonra başkan adaylarından Nihat Tokat ile ayak üstü kısa süreli bir konuşma gerçekleştirdi. Eski başkan Yıldırım, Nihat Tokat'a, seçim sürecinde Ali Koç ile Aziz Yıldırım'ı barıştıracağı yönündeki ifadelerine tepki gösterdi. Yıldırım, "Benim adıma orada burada barıştıracağım gibi konuşmayın" ifadesini kullandı.

AA-20240427-34394991-34394990-FENERBAHCE_KULUBU_YUKSEK_DIVAN_KURULU_TOPLANTISI.jpg
Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, KDV düzenlemesini değerlendirdi: İşletmelerin doğru belgelendirilmesi için düzenleme yapıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği"nde yapılan değişikliği, sosyal medya hesabından değerlendirdi.

Şimşek, paylaşımında, "KDV artışı yapılmadı. İşletmelerin vatandaştan aldığı KDV'nin doğru belgelendirilmesi için düzenleme yapıldı. Bu konuda hassasiyet gösteren ve bizlere bilgi veren vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz" ifadelerine yer verdi.


Galatasaray Kulubü Başkanı Dursun Özbek yeniden başkanlığa aday

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek sarı-kırmızılı kulübün Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Anadolu Oditoryumu'nda düzenlenen yıllık olağan bütçe toplantısında açıklamalarda bulundu. Faaliyetlerini anlatan Özbek, "Cumhuriyet'in 100. yılında Galatasaray Kulübü Başkanı olarak görev yapmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duydum. Arkadaşlarımla bize emanet ettiğiniz bu onurlu görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştık. Kimi zaman zorlandığımız günlerimiz, uykusuz gecelerimiz oldu. Ancak Galatasaray'ımız için çalışmaktan hiç yorulmadık. Bu süreçte bizi ayakta tutan şey sizin verdiğiniz destekti. Galatasaray'ın birlik ve beraberlik için neleri başarabileceğini gösterdiğimizi düşünüyorum. Bu birlik ve beraberliğe bir parça bile katkım varsa benim için çok değerlidir" diye konuştu.

Sarı-kırmızılı kulübün başkanı, seçimin yaklaştığını hatırlatarak, "25 Mayıs'ta seçimli olağan genel kurulumuz var. Önümüzdeki dönemde bu onurlu göreve yeniden adayım. Yeniden seçilirsem başardıklarımızın daha fazlasını yapmak için hiç durmadan çalışacağım" ifadelerini kullandı. Kürsüden inen başkan Özbek, üyeler tarafından ayakta coşkuyla alkışlandı.


 Başkentte, ASALA tarafından şehit edilen diplomatlar için anıt yapılacak

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Kızılay Zafer Parkı'na "Dışişleri Şehitleri Anıtı" yapılacağını bildirdi. Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Ankara Barosu Eğitim Merkezi ile Sıhhiye Orduevi arasında yer alan Zafer Parkı'na yapılacak anıtla ASALA tarafından şehit edilen Dışişleri Bakanlığı personeli ile büyükelçilerin anısı yaşatılacak.

Hazırlanacak anıt projesinin belirlenmesi için ABB tarafından ocak ayında Dışişleri Bakanlığı’na yazı yazılarak oluşturulacak eser değerlendirme kuruluna, üye vermeleri talep edildi.


D-130 kara yolunun Gölcük kesimi, devrilen akaryakıt yüklü tanker nedeniyle ulaşıma kapandı

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, akaryakıt yüklü tankerin devrilmesi sonucu D-130 kara yolunda çift yönlü ulaşım sağlanamıyor. Kara yolunda Yalova yönünde ilerleyen H.T. yönetimindeki akaryakıt yüklü 16 BEK 750 plakalı tanker, Dörtyol mevkisinde kontrolden çıkarak karşı şeride geçti. Üst geçidin ayağını çarparak devrilen tankerin dorsesi, park halindeki 4 araca çarptı.

Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye itfaiye, sağlık, polis ve AFAD ekipleri sevk edildi. Kazada yaralanan tanker sürücüsü hastaneye kaldırıldı. Öte yandan tankerin patlama ihtimaline karşı 1 kilometrelik alanda güvenlik önlemi alındı. Bölgedeki binalar da tedbir amaçlı boşaltıldı. Kaza nedeniyle kara yolunun İzmit ve Yalova istikametinde ulaşım sağlanamıyor. Bölgede trafik akışı, sahil kesimine yönlendiriliyor. Tankerin olay yerinden kaldırılması için çalışma başlatılırken, itfaiye ekipleri de tedbir amaçlı soğutma çalışması yürütüyor. Kocaeli Vali Yardımcısı İsmail Gültekin ve Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer de olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.

AA-20240427-34393036-34393034-D130_KARA_YOLUNUN_GOLCUK_KESIMI_DEVRILEN_AKARYAKIT_YUKLU_TANKER_NEDENIYLE_ULASIMA_KAPANDI.jpg
Fotoğraf: AA

Lokanta ve kafelerde uygulanan KDV oranlarında değişiklik yapıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı "Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, lokanta, kafe, pastane gibi işletmelerde imal edilen veya bu işletmelerin dışarıdan temin ettiği gıda maddelerinin satışında uygulanan KDV oranı, yüzde 8'den yüzde 10'a çıkarıldı. Bu oran, alkollü içecekler için ise yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi.

İşletmelerin, telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, "gel-al" gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlarda da aynı KDV oranları uygulanacak. Yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik iş yeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların da bu yerlerde yaptıkları satışlar düzenleme kapsamına alındı. Tebliğ, mayısın başından itibaren yürürlüğe girecek.


"Narkoçelik-14" operasyonlarında 321 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, son 10 ay içerisinde uyuşturucu madde imalatçılarına, bunların satışını yapanlar ile sokak satıcılarına yönelik toplam 39 bin 661 operasyon düzenlendiğini belirtti. Operasyonlarda 121 ton uyuşturucu madde, 42 milyon uyuşturucu hap ve 157 milyon kök kenevir ele geçirildiğini aktaran Yerlikaya, 310 bin 639 şüphelinin yakalandığını, bunlardan 28 bin 44'ünün tutuklandığını, 12 bin 554'ü hakkında ise adli kontrol kararı verildiğini kaydetti.

Bakan Yerlikaya, 682 ekip, 2 bin 46 personel, 3 helikopter ile 44 narkotik köpeğinin katıldığı operasyonların, İstanbul, Konya, Şanlıurfa, Manisa, Samsun, Elazığ, Gaziantep, Sakarya, Denizli, Adana, Osmaniye, Sivas, Ankara, Van, Bitlis, Erzurum, İzmir, Mersin, Bingöl, Kırklareli, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Isparta, Malatya, Çorum, Diyarbakır, Balıkesir, Adıyaman, Kırşehir, Ordu, Antalya, Aydın, Muş, Trabzon, Muğla, Kırıkkale, Kütahya, Kayseri, Bursa, Afyonkarahisar, Iğdır ve Kocaeli olmak üzere 42 ilde "Narkoçelik-14" çalışmasının düzenlendiğini kaydetti.


Birleşik Krallık: Kızıldeniz açıklarında bir gemi füze saldırısına uğradı

Birleşik Krallık Deniz Ticaret Organizasyonu (UKMTO), Yemen'in güneybatısındaki Meha kenti açıklarında bir gemiye füze saldırısı düzenlendiğini duyurdu. UKMTO'nun X sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, bir geminin, Kızıldeniz'de Meha'ya 14 mil uzaklıkta 2 saldırıya uğradığı kaydedildi. İlk saldırının gemi yakınlarında gerçekleştiği, 2 füzeyle gerçekleşen ikinci saldırıda ise gemide hasar oluştuğu belirtildi. Geminin bandırası ve oluşan zarara ilişkin bilgi verilmedi. İran destekli Husiler ise söz konusu gemiye yönelik saldırıyı üstlendi. Yapılan açıklamada, "İngiliz petrol gemisi Andromeda Star'ın Kızıldeniz'de füzelerle tam isabet vurulduğu" kaydedildi ancak ayrıntı verilmedi.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı televizyon konuşmasında, ülkenin kuzeyindeki Sada kentinde bir Amerikan insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü duyurdu. Seri, MQ-9 tipi İHA'nın, Sada semalarında füzeyle vurulduğu ve düşürüldüğünü aktardı. Seri, Gazze'deki abluka ve saldırılar son buluncaya dek askeri "operasyonlara" devam edeceklerini vurguladı. ABD'den konuya ilişkin açıklama yapılmadı.


"Birleşik Krallık, Rusya'nın düşmanca faaliyetleri" gerekçesiyle Rusya Büyükelçisi dışişlerine çağırıldı

Birleşik Krallık, "Ülke topraklarındaki düşmanca faaliyetleri" gerekçesiyle Rusya'nın Londra Büyükelçisi Andrey Kelin'i Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

Birleşik Krallık Dışişlerinden yapılan açıklamada, " Birleşik Krallık’taki Rusya'nın ülke topraklarında düşmanca faaliyetler düzenlediği iddialarının yanı sıra Rusya'nın başka bir egemen devletin topraklarında bu tür faaliyetlere sponsorluk yaptığına dair rapor edilen davranışlarından kaygı duymaktadır" ifadeleri kullanıldı. Büyükelçi Kelin'in söz konusu faaliyet iddiaları kapsamında Dışişleri Bakanlığına çağırıldığı kaydedilen açıklamada bu faaliyetlere bir an önce son verilmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada Rusya kaynaklı tehditlere karşı müttefiklerle işbirliğinin süreceği kaydedildi.

Kraliyet Savcılık Servisi tarafından dün yapılan açıklamaya göre Dylan Earl isimli bir kişi "Yabancı güç tehdit faaliyetlerine katıldığı" gerekçesiyle 10 Nisan'da gözaltına alınmış, 19-20 Nisan'da çıkarıldığı mahkemede tutuklanmıştı. Earl, Ulusal Güvenlik Yasası’na aykırı olarak kamu sağlığı ve güvenliğini riske atan bir eyleme hazırlık niteliğinde davranışta bulunmak, kundakçılık ve yabancı bir istihbarat servisine yardım etmekle suçlanıyor. Aynı soruşturmada Paul English, Nii Mensah ve Jake Reeves kundakçılıkla suçlanırken Reeves hakkında ayrıca yabancı bir istihbarat servisinden maddi çıkarı kabul etmek suçlaması bulunuyor. Dmitrijus Paulauska ise terör eylemleri hakkında bilgi sahibi olmakla suçlanıyor.


Küçükçekmece'de bir kadın evinde silahla öldürülmüş halde bulundu

Alınan bilgiye göre, Söğütlüçeşme Mahallesi Yıldırım Sokak'taki 4 katlı binanın giriş katındaki dairede yaşayan ismi öğrenilemeyen bir kadın silahla vuruldu. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekiplerince yapılan incelemede kadının hayatını kaybettiğini belirledi. Polis ekiplerinin cinayet şüphesi üzerinde durduğu olayda, çalışmalarının ardından kadının cesedi Adli Tıp Kurumu morguna kaldırılacak. Cinayet şüphesiyle araştırılan olayda, polis ekiplerinin çalışmaları sürüyor.


CBS News: Blinken, Netzah Yehuda taburunun işlediği suçları inceliyor

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in İsrail ordusuna bağlı bazı birliklerin Leahy Yasası’nda belirtilen ABD yardımı alma koşullarını ihlal ettiği iddialarına dair yeni bilgileri incelediği iddia edildi. CBS News'un haberine göre, Blinken, Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'a yazdığı mektupta, üç İsrailli taburu ve iki sivil birime ilişkin bilgi verdi. Taburlardan ikisi hakkındaki ihlal iddialarının "inandırıcı" olduğunu ifade eden Blinken, İsrail'in her iki birim için de "etkili bir iyileştirme" yürüttüğünü savundu. Blinken, üçüncü taburun ise bazı "aykırı davranışlarda" bulunduğunu ve 2022'de Batı Şeria'dan Golan Tepeleri'ne nakledildiğini ancak "bugüne kadar etkili bir iyileştirme" yapılmadığını söyledi. İsrail hükümeti bu taburun durumuyla ilgili yeni bilgiler sunduğunu kaydeden Blinken, etkili bir iyileştirme yolu belirlemeye çalışacaklarını ifade etti. CBS News, daha önce de ihlallerde bulunduğu tespit edilen taburlardan birinin, 2022 yılında 80 yaşındaki Filistinli bir ABD'linin ölümüne karışan Netzah Yehuda birliği olduğunu iddia etmişti. Taburların ve birimlerin eylemlerinin hiçbirinin "İsrail'in Hamas'a yönelik saldırılarında" gerçekleşmediğini ifade eden Blinken, tüm eylemlerin 7 Ekim öncesinde olduğunu savundu. Öte yandan mektupta, Leahy Yasası çerçevesinde tespiti yapılan durumların "ABD yardımlarını geciktirmeyeceği ve İsrail'e, Kongre tarafından belirlenen miktarın sağlanacağı" ifadeleri de yer aldı. Blinken, mektupta "Ayrıca İsrail'e yönelik Leahy Yasası çerçevesinde herhangi bir  arar alınmadığının da altını çizmek istiyorum." diye yazdı. Leahy Yasası, insan haklarını ihlal ettiği belirlenen devlet ve gruplara silah satılamayacağını öngörüyor.

Netzah Yehuda taburu nedir?

Ultra-Ortodoks Yahudiler için oluşturulan Netzah Yehuda taburu üyelerinin tamamı erkeklerden oluşuyor. Netzah Yehuda, Filistin karşıtı aşırı sağcı Yahudi yerleşimcilerden oluşan ve "Tepe gençliği" adıyla bilinen fanatik gençlerin katıldığı tabur olarak dikkati çekiyor. İsrail ordusuna bağlı bu tabur, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere karşı çok sayıda şiddet, hak ihlali ve orantısız güç kullanılan olaya karışmakla suçlanıyor.


Lübnan'daki Cemaat el-İslami, İsrail saldırısında liderinin öldürüldüğünü doğruladı

İsrail ordusunun, Lübnan'ın Beka Vadisi bölgesine düzenlediği hava saldırısında Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf'ı öldürdüğü doğrulandı. Cemaat el-İslami'nin yaptığı açıklamada Lübnan resmi ajansı NNA tarafından yayımlandı. Açıklamada, lider Musab Halaf'ın yanı sıra Bilal Halaf adlı mensubun da saldırıda hayatını kaybettiği belirtildi. İsrail ordusu, Lübnan'ın Suriye sınırı yakınlarındaki Beka Vadisi bölgesinde Meydun köyüne düzenlediği saldırıda Lübnanlı Sünni Cemaat el-İslami Hareketi'nin üst düzey yöneticisi Halaf'ı öldürdüğünü duyurmuştu. Cemaat el-İslami, İran yanlısı Hizbullah'ın yanında sınır hattında İsrail'e karşı silahlı mücadeleye katılacaklarını açıklamıştı.


Hatay'da kuduz alarmı: 2 mahalle karantinaya alındı

Valilikten yapılan açıklamada, Meydancık Mahallesi'nde 22 Nisan'da sahipsiz bir köpeğin büyükbaş hayvanlara saldırdığı belirtildi. Ekiplerce yakalanarak müşahede altına alınan, ardından ölen sahipsiz köpekten alınan numunenin Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderildiği ifade edildi. Analiz sonuçlarına göre köpekte kuduz tespit edilmesi üzerine, Meydancık ve bitişiğindeki Güneysöğüt mahallelerinin karantinaya alındığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Komşu mahalleler olan Tavla, Koçören, Hancağız ve Hüseyinli mahallerinin ise gözetim bölgesi olarak takip edilmesine, olası hastalık risklerinde riskli alan ve gözetim bölgelerinin yeniden değerlendirilmesine, belirtilen kuduz riskli alan içerisindeki bölgede kordon uygulanarak işletmelere hayvan giriş-çıkışının yasaklanmasına, hastalık mahallindeki sahipsiz başıboş kedi ve köpekler ile vahşi hayvanların Defne Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından aşılı olup olmadıklarına bakılmaksızın kuduz şüpheli bölge başta olmak üzere tüm Defne ilçesi genelinde toplanmasına, aşılanmasına ve hastalık sönüşü yapılıncaya kadar bakım evlerinde tutulmalarına, hastalık mahallindeki sahipli hayvanların İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından aşılanmasına ve sağlık kontrollerinin yapılmasına, hasta hayvan tarafından ısırılan insanlar var ise sağlık teşkilatı ile irtibata geçmelerinin sağlanmasına ve konunun İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından takip edilmesine, risk alanı içerisinde olası gelişebilecek ısırık vakalarının da aynı hassasiyetle takip edilmesine karar verilmiştir. Konuyla ilgili idari ve fenni tüm tedbirler alınmış olup süreç İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde tüm kurumlarımızca titizlikle takip edilmektedir.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU