Rus basınında Gazze savaşı: "Refah'ta, İsrail'in tahliye emrine sınırlı olumlu yanıt söz konusu"

Gazze savaşının 214. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: Doaa Al Baz/Reuters

Gazze savaşının 214. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 7 Mayıs Salı günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

Kommersant:

Kommersant muhabiri Elnar Baynazarov'un haberi özetle şu şekilde:
 

 

Hamas teklif edilmeyeni kabul etti

Filistin hareketi, İsrail ile görüşülmeyen ateşkes şartlarını kabul etti

Geçen pazartesi Filistin Hamas hareketi Gazze'de ateşkes sağlanmasına ilişkin arabulucuların-Katar ve Mısır-kabul ettiğini açıkladı. Hareket, detaylara varmadan üç aşamadan ibaret plan "İsrail ordusunun tamamen çıkmasını" ve rehinelerin karşılığında tutukluların serbest bırakılmasını öngörüyor.

Hükümetteki üst düzey yöneticilere isnat eden İsrail medyası anında açıklama yaptı: Hamas'ın onayladığı anlaşma Yahudi devleti temsilcileriyle müzakere edilmemiş ve söz konusu durum "İsrail'i anlaşmayı reddeden taraf olarak dışarda tutma tuzağı" niteliği taşıyor.

Bu haberler Gazze Şeridi'nde İsrail'in kontrol edemediği son kent olan Refah'a saldırıya aktif hazırlık yaptığı dönemde ortaya çıktı. Akşam İsrail'in kente seri saldırılar düzenlediği haberleri yayıldı.

6 Mayıs'ta Hamas açıklama yaptı: Hareketin siyasi lideri İsmail Heniyye, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Tani'yi ve Mısır istihbarat başkanı Abbas Kamil'i, İsrail ile anlaşmaya ilişkin onların önerdiği koşulları kabul ediyor.

İsmail Heniyye'nin açıklamasından kısa süre sonra İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben Gvir çunu söyledi:

"Hamas'ın hile ve oyunlarına verilecek tek yanıtı var: Refah'a saldırı için bir önce verilecek talimat, askeri baskıyı artırmak ve tam tam yenilgisine kadar Hamas'a göz açtırmamak."

Gazze Hükümeti Basın Sözcüsü Salama Maaruf 6 Mayıstaki açıklamasında şu hususlara yer verdi:

"Refah'ta, İsrail'in tahliye emrine sınırlı olumlu yanıt söz konusu. Bu durum işgalcilerin planlarının boşa çıkarılması için halkımızın kararlılığını ve onların Refah'taki cinayet amacı güden emellerine ulaşamayacaklarını anlamalarını ortaya koyuyor."


İzvestiya:

Kseniya Loginova'nın analizi özetle şu şekilde:
 

 

Ayrılması istendi: ABD üssünü BAE'den Katar'a taşımak zorunda kaldı 

Abu Dabi, Washington ile Tahran arasında silahlı çatışmaya sahne olmak istemiyor 

Ortadoğu'da ABD'nin kullanabildiği birkaç askeri üs var. O üsler Suriye, Irak ve Yemen'deki hedefler saldırılar düzenlenmek için kullanıldı. Ancak bölgede gerilimin artmasından dolayı Abu Dabi "ABD'nin askeri operasyonlarından sonra" hedef haline gelmekten endişeleniyor.

ABD kendi askeri güçlerini BAE'ye çok uzak olmayan Katar'daki hava üssüne sevk ediyor.

Güzergâh 500 kilometrenin az üstünde, hava mesafesi ise daha kısa. Karayoluyla sevkiyatın tek zor yanı Suudi Arabistan sınırının geçilmesidir. Ancak Suud Krallığıyla gereken anlaşmaların tamamı imzalandı. Hava araçlarını, yani jetleri ve İHA'ları sevk ediyorlar.


RİA Novosti:
 

 

İsrail ordusu Refah bölgesine yönelik operasyon başlattı

IDF, Refah'ın doğusunda hedefli bir terörle mücadele operasyonunun başladığını duyurdu


Детали (Detaylar):
 

 

İsrail Refah kontrol noktasını ele geçirdi, operasyon devam ediyor

Operasyonun başlamasından önce bölgede çalışan uluslararası örgütlerle önceden anlaşma sağlandı. Halkın tahliye planı çerçevesinde onlardan insani yardım bölgesine gitmesini istedi.
 

 

Sadece Hizbullah ve Hamas değil; Lübnan'dan İsrail'e kim saldırıyor?

Savaşın başlamasından bu yana Hizbullah'a yakın birkaç grup Lübnan'ın Güneyinde kendi militanlarının hayatını kaybettiğini açıkladı. Onlardan en büyüğü Şii Emel Hareketi. Hareketin lideri 1992 yılından bu yana parlamentonun değişmez başkanı Nebih Berri'dir (Şiilerin seçilme izni olan yüksek makam).

İsrail'e saldırılarda İslamcı Grup Partisi'nin askeri kanadı Al Fajr (Lübnan'daki Müslüman Kardeşler) grubu da katılıyor. İslam Grubu Başkan Yardımcısının sözlerine göre, böylece İslamcılar Sünnilerin de "Siyonizm"e karşı direnişe katıldığını ve Filistinlileri desteklediğini gözler önüne seriyor.

Bu grupların savaşa katılımı sembolik nitelik taşıyor ve için özünde savaş alanındaki güçler dengesini etkilemiyor.
 

 

Biden yönetimi: Hamas anlaşmayı kabul etmedi ancak karşı teklifte bulundu

Biden yönetimindeki üst düzey yöneticiler ateşkes önerisinin Hamas tarafından kabul edildiğine ilişkin resmi açıklamayı yalanladı. Bununla ilgili haberi 7 Mayıs sabahı CNN kanalı yayımladı.

Kaynaklar, Hamas'ın kendisine gelen teklifi kabul etmediğini, ancak müzakerelerin devamını gerektiren değişiklik ve düzeltmelerle karşı teklifte bulunduğunu açıkladı.

Rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik müzakerelerin ayrıntılarını bilen kaynaklar, CIA başkanı William Burns'ün Katar'dayken bu konu üzerinde çalıştığını söyledi.

Hamas'ın yanıtı Başbakan Muhammed bin Abd al-Rahman al-Thani ile yaptığı görüşme sırasında geldi ve Burns'e hemen ardından yanıtın bir kopyası verildi.

İsrail, Hamas'ın önerisiyle ilgili şunları söyledi:

"Hamas'ın önerisi korkunç. İsrail'in bunu kabul etmesi mümkün değil. Hala savaşın sona ermesini talep ediyorlar." 

Bunun ardından Refah'ta planlanan operasyonun başlatılmasına karar verildi.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU