15 Temmuz'un dördüncü yıl dönümü; FETÖ firarileri her yerde aranıyor

17-25 Aralık sürecinden itibaren yurt dışına kaçmaya başlayan FETÖ mensuplarının bir kısmı Türkiye'nin girişimleriyle bulundukları ülkelerden iadesi sağlanırken halen örgütün üst yönetiminden isimler firari olarak yaşıyor

Kolaj: Independent Türkçe

15 Temmuz darbe girişimin dördüncü yıldönümüne girerken, FETÖ soruşturmaları ve davalarında haklarında yakalama kararı olan birçok isim, hayatını saklanarak ya da yurt dışında firari olarak sürdürüyor.

17-25 Aralık sürecinden itibaren yurt dışına kaçmaya başlayan FETÖ mensuplarının bir kısmı Türkiye’nin girişimleriyle bulundukları ülkelerden iadesi sağlanırken halen örgütün üst yönetiminden isimler firari olarak yaşıyor.

Türkiye, söz konusu FETÖ mensuplarının iadesi için hukuki süreçleri başlattığı ve resmi taleplerde bulunduğu halde, bazı ülkeler bu taleplere cevap vermiyor.

FETÖ’nün üst düzey yöneticileri

Firari örgüt mensupları arasında ilk sırada FETÖ’nün lideri Fetullah Gülen yer alıyor.

ABD'nin Pensilvanya eyaletinde bir malikanede yaşayan Gülen, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", "anayasal düzeni ihlal", "kasten öldürme" gibi pek çok suçtan açılmış davalar bulunuyor.

Gülen'in iadesi için Türkiye, ABD adli mercilerine iade taleplerini iletti.

Darbe girişimini Ankara'daki Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığından yönettiği tespit edilen sivil imamlardan eski Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Adil Öksüz de arananlar listesinde yer alıyor.

Öksüz, darbe girişimin bastırılması sonrası kaçarken yakalanmış ve daha sonra sulh ceza hakimliği tarafından serbest bırakılmıştı. Öksüz 19 Temmuz'da Akyazı'daki kayınpederinin evine uğradıktan sonra kayıplara karışmıştı.

FETÖ'nün ikinci adamı olarak bilinen ve Gülen'in ardından örgütün başına geçecek isimler arasında sayılan Abdullah Aymaz da arananlar listesinde üst sırada yer alıyor. Aymaz, kapatılan Zaman gazetesi ve Sızıntı dergisinin yazarlarındandı. Almanya'da bulunduğu bildirilen Aymaz hakkında iade talepnamesi düzenlenmişti.

Örgütün bir diğer önemli ismi Mustafa Özcan da FETÖ çatı davasında yargılanıyor. Örgütün "Başyüceler Şurası"nın başında bulunduğu belirtilen Özcan, örgütün finans işlerini yürütüyor. Kazakistan'da olduğu belirlenen Özcan, Gülen ve Aymaz ile emniyetin "aranan teröristler" listesinde, kırmızı kategoride yer alıyor.

Fethullah Gülen'in yeğeni Mebruke Türkyolu ile evli olan Cevdet Türkyolu, Gülen'in sekreteri olarak biliniyor. Gülen’in şahsi işlerini yerine getiriyor. Türkyolu'nun iadesi için ABD adli makamlarından talepte bulunuldu.

"FETÖ çatı davası", "KPSS sorularının sızdırılması" ve "Futbolda şikede kumpas" gibi davalarda sanık olan eski Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan da önce Avrupa'ya, ardından ABD'ye kaçmıştı.

FETÖ'nün istişare üyeleri Mehmet Ali Büyükçelebi, İsmail Büyükçelebi ve Ahmet Kurucan da çatı davanın firari sanıkları arasında yer alıyor. Örgütün en tepe noktası olan "Başyüceler Şurası"nda da yer alan kardeşlerden İsmail Büyükçelebi örgütte "Büyük Abi" olarak tanınıyor ve "Amerika imamı" olarak biliniyor.

Kurucan ise Gülen'in yetiştirdiği ilahiyatçı talebeler arasında bulunuyor ve terör örgütü elebaşının damadı olarak biliniyor. Kurucan, emniyetin "aranan teröristler" listesinde mavi kategoride yer alıyor.
 

FETÖ1.jpg
Fotoğraf: AA / Kolaj: Independent Türkçe


Firari örgüt imamları

FETÖ'nün "yargı imamlarından" Ahmet Can ve Ahmet Kara, "İstanbul il imamı" Ahmet Kırmiç, eski "Ege bölge imamı" Bekir Baz, "asker ve polis okulları sorumlusu" Sait Aksoy, "yurt dışı işler sorumlusu" Ali Ursavaş, "albay-yarbay imamı" Suat Yiğit, "Güney Amerika imamı" Hamdullah Bayram Öztürk, eski Bank Asya Yönetim Kurulu Başkanvekili Mustafa Talat Katırcıoğlu da firari FETÖ'cüler arasında bulunuyor.

FETÖ elebaşı Gülen'in doktorları Tuncay Delibaşı ve Kudret Ünal, FETÖ'nün beyin takımında yer alan eski Polis Akademisi öğretim üyesi Önder Aytaç, TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Muhammet Günay, örgütün "Türkiye imamı" Mehmet Ali Şengül, "MİT imamı" Murat Karabulut, KHK ile kapatılan Kimse Yok Mu Derneği Başkanı İsmail Cingöz, "Asya kıta imamı" Muammer Türkyılmaz, "Afrika kıta imamı" Necdet İçel, "emniyet imamı" olarak bilinen "Kozanlı Ömer" kod adlı Osman Hilmi Özdil ve bu isimden sonra "emniyet imamı" olan Abdülletif Tapkan da firari olarak aranıyor.

Örgütünün spor yapılanması

FETÖ’nün arananlar listesinde eski futbolcu ve eski milletvekili Hakan Şükür de yer alıyor.

ABD'nin San Francisco kentinde yaşayan Hakan Şükür, eşi Beyda Şükür ile kentin önemli merkezlerinden Palo Alto'nun en işlek caddesi University Avenue yakınında "tuts Bakery-Cafe" isimli bir kafe-restoran işletiyor.

Eski futbolcu Arif Erdem de FETÖ firarileri arasında bulunuyor. Erdem, eski milli futbolcular İsmail Demiriz ve Uğur Tütüneker ile "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan yargılanıyor. Erdem, son olarak, FETÖ elebaşıyla fotoğrafları ve Gülen'in artık suyunu içtiği iddiasıyla gündeme gelmişti.

ABD'de spor yaşamına devam eden basketbolcu Enes Kanter hakkında da "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan başlatılmış soruşturma bulunuyor.

Eski savcılar Öz ve Kara da firariler arasında

Ergenekon soruşturmasıyla adını duyuran ve 17 Aralık soruşturmasını yürüten eski savcı Zekeriya Öz, aynı soruşturmanın diğer savcıları Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç ile 25 Aralık soruşturmasını yürüten Muammer Akkaş firari listesinde yer alıyor.

Meslekten ihraç edilen Öz ile Kara, Ağustos 2015'te haklarında yakalama kararı çıkarılmasından saatler önce Sarp Sınır Kapısı'ndan Gürcistan'a geçmişler, daha sonra Ermenistan üzerinden Almanya'ya gitmişlerdi.

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin ardından Çorum'a Cumhuriyet Savcısı olarak atanan Fikret Seçen'in de Amsterdam'a, Ergenekon, Odatv gibi birçok davanın savcısı Cihan Kansız'ın da Belçika'ya kaçtığı ortaya çıkmıştı.

Futbolda şike iddianamesini düzenleyen eski savcı Mehmet Berk de arananlar listesinde.

FETÖ/PDY mensuplarınca 10 Temmuz 2010'daki KPSS sorularının sınavdan önce sızdırılmasına ilişkin soruşturmayı yıllarca sonuçlandırmayan eski Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan da darbe girişiminin ardından kayıplara karıştı.

Gülen'in avukatlarından Nurullah Albayrak, Adnan Şeker ve Talha Aksoy da firari durumda.

Örgütün medya yapılanmasında çok sayıda isim bulunuyor

Koza-İpek Holding'in sahibi ve medya patronu Hamdi Akın İpek, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen FETÖ çatı davasının yanı sıra, kardeşi Cafer Tekin İpek ve annesi Melek İpek'in de aralarında bulunduğu 45 sanıkla Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanıyor.

Özel jetiyle, 30 Ağustos 2015'te Ankara'dan İngiltere'ye giden ve bir daha yurda dönmeyen İpek, arananlar listesinde

FETÖ'nün medya yapılanmasının önde gelen isimlerinden firari Aydoğan Vatandaş da ABD'de hayatını sürdürüyor. Vatandaş’ın ‘Fuat Avni’ isimli hesabın yöneticilerinden olduğu öne sürülüyor.

Arananlar listesinde yer alan, Kapatılan Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros, İngiltere'de yaşıyor. Toros, örgütün kriptolu haberleşme programı "ByLock" kullanıcıları arasında yer alıyor.

Kapatılan Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, eski Genel Müdürü Recep Uzunallı ve eski Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş de firariler arasında yer alıyor. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yurt dışına kaçan Keneş'in, bir yazısındaki "Daha önce de bazı şüphelerim vardı, içimizdeki bazı kişilerin KPSS sorularını çaldığına artık iyice kanaat getirdim." ifadeleri dikkati çekmişti.

FETÖ'cü firarilerden Zaman gazetesi yazarı Kerim Balcı, İngiltere'de yaşıyor. FETÖ'nün darbe girişimi sırasında canlı bağlantı yapan Balcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, darbecilere karşı vatandaşı sokağa çıkmaya davet etmesi üzerine, "Cumhurbaşkanı sorumsuz davranıyor. Eli silahlı insanların karşısına sivil insanları çıkarmak, geçmişte Suriye'de, Mısır'da olduğu gibi vahim bir hatadır. Bizim insanımız bırakınız nasıl siper alacağını yerde yatmayı bilmez. Biz askeri eğitimimizi büyük oranda ücretli yapmış bir toplumun evlatlarıyız. Askerin karşısına toplum çıkarılmaz" ifadelerini kullanmıştı.

Hakkında açılmış çeşitli FETÖ davaları bulunan gazeteci Adem Yavuz Arslan, son olarak, kaçak yaşadığı ABD'de Hakan Atilla davasını takip etmişti.

Örgütün medya yapılanmasında yer alan ve darbe girişiminden önce sosyal medya hesabında "Yatakta basıp, şafakta asacaklar" şeklinde paylaşımda bulunan Tuncay Opçin de örgütün ABD'de yaşayan firarileri arasında bulunuyor.

Firari isimler arasında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının örgütün medya yapılanmasına yönelik hazırladığı iddianamede "fuatavni" hesabının kurucusu olduğu belirtilen Said Sefa da yer alıyor.

Hakkında yakalama kararı olan Prof. Dr. Osman Özsoy ise en son Kanada'da görüldü. Özsoy, darbe girişiminden önce "Profesör olacağıma keşke bir albay olsaymışım. Bu süreçte daha çok katkım olurdu" sözleriyle tanınıyor.

FETÖ'nün medya sözcüsü olarak bilinen eski emniyet amiri, gazeteci ve yazar Emre Uslu da firariler arasında ve ABD'nin Virginia eyaletinin Fairfax kentinde yaşıyor.  Uslu, EGM'nin arananlar listesinde mavi listede bulunuyor.
 

FETÖ2.jpg
FETÖ'nün medya yapılanması, arananlar listesinin en başında yer alıyor / Kolaj: Independent Türkçe


105 ülkeden 807 FETÖ üyesinin iadesi istendi

Adalet Bakanlığı bugüne kadar 105 ülkede yaşadıkları belirlenen 807 FETÖ mensubu hakkında savcılıklar ve mahkemeler tarafından hazırlanan 856 iade dosyasını ilgili ülkelere iletti.

Aralarında ABD, Almanya, Romanya ve Belçika'nın da bulunduğu ülkelerden örgüt üyelerinin Türkiye'ye iadesi talep edildi.

Bugüne kadar ABD'den 156, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden 257 FETÖ mensubunun iadesi istendi. AB üyesi ülkeler içerisinde en fazla talep 77 kişi hakkında Almanya'ya, 64 kişi hakkında Yunanistan'a ve 36 kişi hakkında Belçika'ya iletildi.

Yapılan girişimler sonucunda, 27 ülkedeki 116 FETÖ mensubu bu ülkeler tarafından sınır dışı edilerek iade edildi.

Adalet Bakanlığınca, iade taleplerinin yanı sıra örgütün yurt dışında bulunan üst düzey yönetici ve üyelerinin geçici tutuklanmaları da gündeme getirildi. Bu kapsamda da 56 ülkeye, 163 FETÖ mensubunun geçici tutuklanması talebi gönderildi. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU