HDP EŞ Genel Başkanı Buldan: AKP zenginleştikçe halk fakirleşiyor

HDP EŞ Genel Başkanı Buldan, AK Parti’nin iktidara gelirken verdiği sözünü tutmadığını belirterek, halkın iktidarın yolsuzluğu, yoksulluğu ve yasaklarıyla mücadele ettiğini söyledi

Pervin Buldan / Fotoğraf: HDP Basın

Partisinin meclis grup toplantısında konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, AK Parti iktidarının milyonlarca yoksul ve işsiz yarattığı söyledi.

Vatandaşın sırtındaki yükün her geçen gün arttığını ve gelecekten umudunu kesen milyonlarca gencin olduğunu ileri süren Buldan, “AKP zenginleştikçe halk fakirleşiyor. Kurdukları bu bozuk düzende gelir adaletsizliği uçurumu her geçen gün büyüyor. İşçi, emekçi, emekli, esnaf, çiftçi, üretici kan ağlıyor" dedi.

AK Parti'nin iktidara gelirken sözünü tutmadığını savunan Buldan, "İflaslar artıyor, her gün yeni kepenkler kapatılıyor. Hatırlayalım; AKP, iktidara gelirken ne demişti? ‘Üç Y’ ile yani ‘yolsuzlukla, yoksullukla ve yasaklarla mücadele edeceğiz’ dediler. Sözlerini tutmadılar. Mücadele etmediler, sadece yediler. Şimdi halk, AKP’nin 3 Y’siyle, yani iktidarın yolsuzluğuyla, yoksulluğuyla ve yasaklarıyla mücadele ediyor” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Açım diyen vatandaşa ekmek kapısını ne zaman açacaksınız?”

Ayasofya gibi tarihsel bir mirasın siyasete alet edildiğini belirten Buldan, “Vatandaş iş ve aş istiyor, bunlar Ayasofya’yı gösteriyor. İnsanlar adalet diye haykırıyor, bunlar fetih diyor. Ayasofya gibi tarihsel bir mirası ve inançları siyasetlerine alet etmekten bir dakika bile geri durmuyorlar. Bu işi siyasi bir şova dönüştürdüler. Ayasofya ibadete açıldı. Peki, halka adaletin, refah ve huzurun kapısını ne zaman açacaksınız? Açım diyen vatandaşa ekmek kapısını ne zaman açacaksınız” ifadelerini kullandı.

Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan ÇHD’li avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın sağlık durumlarının kritik aşamada olduğunu belirten Buldan, avukatların bir an önce tahliye edilmeleri gerektiğini ve yargılama taleplerinin kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

“Havuz bunların yalanlarını anlatmaya yetmedi”

İktidarın sosyal medyayı hedef aldığını ve 15 Temmuz sonrası KHK’larla muhalif medyanın bertaraf edildiğini aktaran Buldan, devamında şunları söyledi:

Havuz medyasını oluşturdular. Trol ordusunu kurdular. Havuz bunların yalanlarını anlatmaya yetmedi. Baktılar baş edemiyorlar, yurttaş muhalefetini sosyal medya üzerinden yürütüyor. Şimdi bu alanı ortadan kaldırmak istiyorlar. Böyle giderse bunlar yakında matbaayı da yasaklarlar. Çünkü aykırı ses istemiyorlar. Adalet tanrıçasına, Twitter kuşuna, Netflix’e düşmanlar. Bunlar çağa, ilerlemeye, aydınlanmaya karşılar.

İstanbul Sözleşmesi’ni yok saymanın çağdışılık olduğunu savunan Buldan, sözleşmeden geri adım atmayacaklarını söyledi.

“Anayasa ve yasalar tamamen ortadan kaldırılmıştır”

Ağrı Diyadin Belediye Eş Başkanı Betül Yaşar’ın evine ve belediye binasına kapısı kırılmak suretiyle baskın yapıldığı ve Yaşar’ın ters kelepçe takılarak darp edildiğini ifade eden Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Belediyemize hukuksuzca kayyum atandı. Bu zorbalıklar; AKP’nin seçimle kazanamadığı yerel yönetimleri siyasi hırsızlıkla ele geçirmesi sürecidir. Bölgede anayasa ve yasalar tamamen ortadan kaldırılmıştır. Orada özel hukuk uygulanmaktadır. Bunlar, HDP’ye düşman, Kürde düşman, kadına düşman, gençlere düşman, halka düşman, doğaya çevreye düşmandır.

“Gençlerden öğrenerek mücadelemizi büyüteceğiz”

Demokratik Mücadele programlarının ikinci aşamasını geçen hafta meclisteki açıklama ile başlattıklarını belirten Buldan, sözlerini şöyle tamamladı:

İlk aşamada kartopu gibi büyüyen demokrasi talebini, ikinci aşamada barış, adalet, emek, eşitlik ve gelecek taleplerimizle bir araya getireceğiz. Gençlerle buluşarak onlara kulak verecek, genç başladığımız bu yolda gençlerle kazanacağız. Gençlerden öğrenerek mücadelemizi büyüteceğiz. Fabrikalarda, tarlalarda olacağız. Alın terini döken işçilerle, emeği sömürülen mevsimlik tarım işçileri ile birlikte olacağız. Bereketli toprakların adil bir yaşamı vaat ettiği ülkemizde, eşit ve adil yaşamı ‘Hep Birlikte’ sağlayacağız.

 

Independent Türkçe


 

DAHA FAZLA HABER OKU