Ejderleriyle ünlü Komodo Adası bir yıllığına kapanacak

Kapanma kararı 41 ejderin çalınmasının ardından alındı

Düşmanını ısırarak zehirleyen Komodo ejderi kendi yaşam alanında besin zincirinin en üstünde yer alıyor

Dünyanın en büyük kertenkelesi olan Komodo ejderlerinin yaşadığı Endonezya’ya bağlı Komodo Adası, Ocak 2020’den itibaren bir yıl boyunca kapalı olacak.

Endonezya hükümeti, popüler bir turistik merkez olan adanın geçici süreliğine ziyaretçilere kapanacağını açıkladı.

Adanın kapatılması kararı, Mart ayında bir kaçakçılık örgütünün 41 Komodo ejderini çalarak yurtdışında tanesini 26 bin sterline (yaklaşık 195 bin TL) satmasının ardından alındı.

12 aylık kapanma sürecindeki koruma programı çerçevesinde adadaki kertenkele nüfusunun artırılması amaçlanırken mevcut kertenkele sayısının 5 bin olduğu kaydedildi.

Komodo, Padar ve Rinca isimli büyük adalar yanında 26 küçük adadan oluşan Komodo Ulusal Parkı 2018’in her ayında yüzde 95’i yabancı turist olan 10 bin 250 ziyaretçiyi misafir etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yerel haber ajanslarına göre kapanma kararı sadece Komodo Adası’nda uygulanacak, UNESCO listesinde bulunan ulusal parkın geri kalan kısımlarının açık kalması bekleniyor. Ancak parkın 10 hektarlık alanının geçen yıl bir sigaranın yol açtığı yangınla yok olması iddiasının ardından ziyaretçi sayısının ayda 5 binle sınırlanması planlanıyor.

Yeni düzenlemeler yapıldıktan sonra adaya seyahat edeceklerin önceden çevrimiçi kayıt yaptırması bekleniyor. Komodo Adası'nın ziyaretçi sayısına sınırlama getiren son yerlerden biri olduğu biliniyor.

Daha önce Peru’daki Machu Picchu Antik Kenti, 1 Ocak itibariyle ziyaretçilerden belirli zaman dilimleri seçerek o saatte gelmelerini şart koşmuş aksi takdirde ziyaret taleplerinin iptal edilme riskiyle karşılaşabileceklerini açıklamıştı. Her bir ziyaret için 4 saati aşmayan katı bir zaman sınırlaması uygulanan antik kentte, tüm turistlerin 17.30’da alandan ayrılması gerektiği belirtilmişti.

Peru’nun And Dağlarında yer alan İnkalara ait bu tarihi kaleyi, turist sayısının artması üzerine UNESCO Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesine alınca antik kentte 2017’de ilk defa bilet uygulaması başlatılmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU