ABD'de bir şehir çokaşklı ilişkileri resmen tanıdı

Belediye meclisi üyesi Lance Davis, "Umarım bu insanlara tartışabilecekleri yasal bir dayanak sağlar" dedi

Belediye meclisi yasa tasarısını önermeden önce ilişki kavramının tanımını değiştirdi (Unsplash)

ABD'nin Massachusetts eyaletindeki Sommerville şehri, belediye meclisinin geçen hafta birlikte yaşamaya dair yeni yasa tasarısı lehine karar almasıyla çokaşklı ilişkileri artık tanıyacak.

CNN'in haberine göre belediye meclisi üyesi Lance Davis yasa tasarısını aslen, koronavirüs pandemisi esnasında evli olmayan kent sakinlerinin partnerlerini hastanede ziyaret etmesine olanak sağlamak için meclise taşımıştı.

Davis daha sonra tasarı oylamaya hazır olmasına rağmen diğer meclis üyelerinden tavsiye istedi. Boston Globe'a konuşan Davis, "Tam olarak içime sinmemişti" dedi.

Daha fazla katkı istedim.

Yasa tasarısının üslubunu inceledikten sonra belediye meclisi üyesi J.T. Scott, yasanın ilişkiyi yalnızca iki kişi arasında olan şekliyle tanımladığını fark etmesinin ardından iki kişiden fazlasını içeren ilişkilerin de kapsanması gerektiğini önerdi.

Davis görüşü desteklemiş ve 25 Haziran'daki sanal toplantı sırasında yasa tasarısının, partnerlerin kapsam içinde yer alması için birlikte yaşamalarını gerektirmeyecek şekilde düzeltilmesi gerektiğini savundu.

Perşembe günkü oylamanın ardından Belediye Başkanı Joseph Curtatone, Pazartesi tasarıyı onaylayarak yasalaştırdı.

USA Today'in haberine göre yeni yasa kapsamında ilişki, "insanların meydana getirdiği teşekkül" olarak tanımlanıyor, eril ve dişil üçüncü tekil kişi zamirlerinin (he ve she) yerini üçüncü çoğul kişi zamiri (they) alıyor.

 

 

Boston Globe'un haberine göre yasanın ABD'de çokaşklı ilişkileri tanıma konusunda ilk olduğu düşünülüyor. Çokaşklı ilişkiler ikiden fazla kişiyi içeren karşılıklı rızaya dayalı yakın ilişkiler olarak tanımlanıyor.

Massachusetts 2004'te ABD'de eşcinsel evliliği tanıyan ilk eyalet olmuştu, şimdi de Sommerville birlikte yaşama yasasını daha önce geçirmiş Boston ve Cambridge'e katılmış oldu.

Kararla ilgili CNN'e konuşan Davis, şimdiye kadar yalnızca olumlu dönüşler aldığını ve diğer şehirlerin de çokaşklı ilişkileri tanımasını umduğunu söyledi.

İnsanlar çokaşklı ilişkiler yaşıyor, muhtemelen hep yaşayacaklar. Şu anda yasalarımız bu insanların varlığını inkar ediyor ve bu da bana hiçbir düzeyde doğru bir yasa yapma yolu gibi gelmiyor.

Umarım bu insanlara tartışacakları yasal bir dayanak sağlar. Belki açtığımız yoldan başkaları da ilerler.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU