Ruhsatsız silahtan çıkan saçmayla ölen 9 yaşındaki Selin Cebeci’nin annesi: Kapıda ödemeyle pompalı tüfek satılıyor, cezaların caydırıcılığı için ne bekleniyor?

Balıkesir'in Erdek ilçesindeki bir mekanda 12 Ağustos 2019 tarihinde Selin Cebeci'nin de aralarında bulunduğu 3 kişinin ölümüne neden olan 23 yaşındaki Erdem T., yarın hakim karşısına çıkacak

Güvenlik görevlisi ile tartışan Erdem T.’nin pompalı tüfeğinden çıkan saçmayla ağır yaralanan Selin Cebeci, 5 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra yaşamını yitirmişti / Fotoğraf: Independent Türkçe

Türkiye'de geçen yıl 3 bin 500'ün üzerinde silahlı şiddet olayı basına yansırken, 2 bin 200'ü aşkın kişi yaşamını yitirdi.

Bu kişilerden biri de 9 yaşındaki Selin Cebeci oldu.

Erdek'te ailesiyle birlikte 12 Ağustos akşamı yemeğe çıkan Selin, mekandaki silahlı kavgada yaşamını yitirdi.

Duruşma yarın 15.00'te

10 ay önce yaşanan olayda Selin Cebeci'nin yanı sıra 2 kişi daha hayatını kaybederken, aralarında anne Sinem Cebeci'nin de bulunduğu 13 kişi yaralandı.

3 kişinin ölümüne sebebiyet veren 23 yaşındaki Erdem T., yarın saat 15.00'te Bandırma Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.

Duruşma öncesinde Independent Türkçe’ye konuşan Sinem Cebeci, "Kapıda ödemeyle pompalı tüfek satılıyor. T-shirt, ayakkabı alır gibi sipariş verip, kapınıza getirtebiliyorsunuz" ifadeleriyle ruhsatsız silah satışına tepki gösterdi.

Evlat acısının hiç geçmeyeceğini belirten anne Cebeci, bir an önce bireysel silahlanmaya karşı yasanın çıkarılması çağrısında bulundu:

Bireysel silahlanmaya karşı yasa hâlâ çıkarılmadı. Cezaların caydırıcı olması için daha ne bekleniyor? Bazılarına çok kolay, normal geliyor silah bulundurmak. Bunlar oyuncak değil. Benim 10 yaşındaki kızım gitti. Olayda toplam 3 kişi vefat etti, ben de ağır yaralandım. Omuriliğime gelse, boyundan aşağım tutmayacaktı. Bir ateşle kaç insanın yaşamı söndürüldü. Bir merminin içinden yaklaşık 30 saçma çıkabiliyor. Mermi olsa bir taraftan girip, diğer taraftan çıkar ama saçma çıkmıyormuş, kızımın beyni parçalanmış. Silahın her türlüsü zararlı, insanların canına kastedebiliyor. Bu silahların neden bir yaptırımı hala yok? Küçücük çocuklar ölüyor, kadınlar ölüyor, masum canlar gidiyor.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Bir hiç uğruna, pisi pisine gitti kızım"

"Bir hiç uğruna, pisi pisine gitti kızım" diyen Sinem Cebeci, başka annelerin, babaların canının yanmaması için çabaladıklarını, mevcut yasaya göre en fazla 35 yıl ceza verildiğini, bunun da indirim, af derken 10 yıla indiğini ifade etti.

 

Selin Cebeci 9. yaş kutlaması.jpg
Selin Cebeci'nin 9. yaş kutlamasından bir kare / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Cezalar caydırıcı olmalı"

Cebeci, "Alacakları ceza belli açıkçası. Bu cezalar caydırıcı olmalı. Bu insanlar bir şekilde dışarı çıkacağının bilincinde. Kızımı öldüren kişi, bu olaydan önceki hafta da bir adamı iş yerinde bıçaklamış, sonra da serbest bırakılmış. Belki içerde olsa bunu yaşamayacaktık diyoruz. Ama kızım gitti…" sözleriyle yetkililere çağrıda bulundu.

Şiddete meyilli kişilerin belli olduğunu savunan Cebeci, yetkililerden bu kişilerin periyodik testlere tabi tutulmalarını talep etti.

 

Sinem Cebeci, eşi, Selin Cebeci.jpg
Cebeci ailesi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

9 yaşındaki Cebeci'nin organları, 7 kişiye umut oldu

Selin'in organlarını bağışladıklarını açıklayan Sinem Cebeci, kızı hayattayken izledikleri bir haber nedeniyle bu kadarı verdiklerini söyledi.

Anne Cebeci, kızı Selin'le aralarında geçen diyaloğu şu sözlerle anlattı:

Olaydan 3 ay önce böbrek bekleyen bir gazetecinin haberini izlemiştik. 48 saat içinde nakil yapılmazsa ölecekti ve 12 saat kala uygun böbrek bulunmuştu. Haberi izleyen kızım, 'Anne baksana ne kadar önemliymiş, 12 saat kala nakil yapılmış, ben de organlarımı bağışlayacağım büyüyünce' dedi. Kızım büyüyemedi ama organları nakledildi. Kornea, kalp, böbrek, karaciğer derken 7 kişiye umut oldu. O insanlar bize ulaştılar, bize hayat verdiniz diyorlar. Kızımın vasıtasıyla görmeye başlayan çocuk var. Makineye bağlı yaşayan bir başka çocuk, koşmaya başlıyor. Bağış bekleyen kişiler çok zor durumda, biz yaptığımız işin önemini sonradan anladık.

Ne olmuştu?

Sinem-Serkan Cebeci çiftinin, 9 yaşındaki kızları Selin'le birlikte Kurban Bayramı'nın ikinci günü Erdek'te gittikleri mekanda çıkan olayda 23 yaşındaki E.T., pompalı tüfekle güvenlik görevlisine saldırmıştı.

Olayda Selin Cebeci'nin de aralarında bulunduğu 3 kişi hayatını kaybederken, anne Sinem Cebeci dahil 13 kişi yaralanmıştı.

Ertesi gün yakalanan E.T., tutuklanmıştı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU