ABD'nin Kovid-19'la mücadelesinden sorumlu Dr. Fauci: Yüzde 100 etkili aşı geliştirileceğini düşünmüyorum, yüzde 75'e razıyım

Dr. Fauci ayrıca yüzde 90 oranında etkili bir aşının geliştirilebileceğini düşünmediğini söyledi

Dr. Fauci, daha önce koronavirüse yönelik alınması gereken önlemler konusunda Trump ile anlaşmazlık yaşamıştı (AFP)

ABD’nin en yetkili halk sağlığı uzmanı ve Koronavirüsle Mücadele Görev Gücü üyesi Dr. Anthony Fauci, yüzde 70 ile 75 oranında etkili olacak Kovid-19 aşısına “razı olacağını”, ancak bunu yeterli korumayı sağlamayacağını söyledi. 

Öte yandan pek çok Amerikalının aşı olmayı reddettiği durumda sürü bağışıklığı sağlamanın da “mümkün olmadığını” söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD hükümetinin de desteğiyle, 3 koronavirüs aşısının gelecek üç ayda geniş kapsamlı klinik deneylerde test edilmesi bekleniyor.

CNN'in haberine göre, Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü direktörü Dr. Fauci, “Şu ana kadar yaptığımız en iyi aşı yüzde 97 ile 98 oranında etkili olan kızamık aşısı. Eğer o noktaya gelebilirsek harika olur. Yapabileceğimizi sanmıyorum. Yüzde 70 ile 75 oranında etkili aşıya razıyım” ifadelerini kullandı. 

CNN’in geçen hafta yaptığı kamuoyu yoklamasında Amerikalıların üçte biri, ucuz ve yaygın olsa bile Kovid-19’a karşı aşı yaptırmak istemediğini söylemişti. 

CNN’in Cuma yönelttiği soruları yanıtlayan Dr. Fauci, yüzde 70 ile 75 oranında etkili bir aşının nüfusun üçte ikisine uygulandığı durumda sürü bağışıklığının sağlanmasının “mümkün görünmediğini” söyledi. 

Bu ülkede endişe verici düzeyde geniş bir kesim arasında genel olarak bilim karşıtlığı, otorite karşıtlığı, aşı karşıtlığı mevcut.

Dr. Fauci, aşı karşıtı hareketin gücü göz önünde bulundurulduğunda, aşılara yönelik gerçeğe dair insanları eğitmek için “yapacağımız çok şey var” diye belirtti. 

Bu kolay olmayacak. Kolay olacağını düşünen herhangi biri gerçekle yüz yüze değildir. Bu çok zor olacak.

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı hükümetin aşı karşıtlığı mesajlarıyla mücadele etmek için aşı eğitim programı başlattığını söyledi. 

Şu anda topluma ulaşmak için geniş kapsamlı bir programımız var. Onların gerçekten topluluklarıyla ilişki kurabilecek kişileri görmesi gerekiyor.

Dr. Fauci ayrıca bazı eyaletlerin koronavirüsle mücadele performanslarının yeterli olmadığını belirtti.

Bazı eyaletler A+ alacak. Bazılar A, bazılarıysa C’nin altında notlar alacak.

Öte yandan henüz aşı geliştirilmemiş olsa da uzmanlar temas takip uygulamalarının koronavirüsle mücadele etkili olabileceğini söylüyor. Fakat Dr. Fauci ABD’nin bu uygulamaları yeteri kadar iyi kullanamadığını belirtti. 

 

CNN

DAHA FAZLA HABER OKU