Dünyadaki son 10 körfez muturu için koruma programı başlatıldı

'Bu sevimli deniz memelisinin nesli tükenmek üzere ve bu noktaya hiç gelinmemeliydi'

Körfez muturunun neslinin tükenme sebebinin bölgedeki totoaba balığını avlayan balıkçılardan kaynaklandığı düşünülüyor / Fotoğraf: Sea Shepherds

Dünyada son 10 körfez muturu kaldığı düşünülüyor ve onları kurtarmak için yetkililer hazırlıklara başladı.

Uluslararası Körfez Muturunu Kurtarma Komitesi (CIRVA) tarafından yayımlanan rapora göre, hayvanların son sığınakları Kaliforniya Körfezi'nde.

CIRVA uzmanları, gezegendeki nesli tükenme tehlikesi en yüksek deniz memelileri için koruma alanını oluşturacak olan Meksika hükümetine sunduğu raporda, bu deniz memelisini korumak için çok önemli tedbirler önerdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda şu ifadeler yer aldı, “Bildiğiniz gibi, körfez muturunun nesli tükenme noktasında ve hemen harekete geçmezseniz bu tür, sizin yönetiminizde birkaç ay veya yıl içinde kaybolacak. Kalan birkaç körfez muturu için tek umudun, bölgedeki tüm galsama balıkçılığının kaldırılması olduğunu vurguluyoruz. Korunacak alan geniş olmadığı için bu imkansız bir hedef değil.”

Yasadışı galsama ağları teknelerin iskotalarına asılıyor ve körfez muturları bunlara dolanıp ölüyor. 
 

Körfez muturu dünya üzerinde nesli en hızlı tükenen deniz canlısı   


CIRVA, 24 saat boyunca habitatın izlenmesi, ağları kaldırma ekipleri ve yasadışı balık avcılığının kovuşturulması dahil olmak üzere kapsamlı bir program önerdi.

Buna cevaben Meksika hükümeti de, yerli balıkçılar için yeni sosyal program ve iş imkanları sağlamanın yanı sıra, balıkçı teknelerinin türün son habitatına girmesini önlemek için de şamandıralarla alanı işaretleyeceğini söyledi.

Ancak, ABD'deki Biyolojik Çeşitlilik Merkezi'nin Meksika temsilcisi Alejandro Olivera, AFP'ye verdiği bir röportajda, önlemlerin “gereken aciliyet seviyesinde olmadığını” söyledi.  
 

Yüzünden hiç eksik olmayan gülümsemesiyle meşhur körfez muturu insanlar tarafından görülme sıklığının az olmasından dolayı yıllarca yerli halk tarafından efsanevi bir canlı olarak nitelendirildi


Öte yandan, Greenpeace İngiltere'nin okyanuslar sorumlusu Will McCallum, 20 yıl önce körfez muturunun neslinin tükenme sebeplerinden biri kabul edilen yasadışı totoaba avı konusundaki uyarılara rağmen Meksika hükümeti ve uluslararası toplumu harekete geçmemekle suçladı.

McCallum, “Bu sevimli deniz memelisinin nesli tükenmek üzere ve bu noktaya hiç gelinmemeliydi” ifadelerini kullandı.  

Meksika hükümetinin ulusal suların en az 3'te 1'ini koruyacak planlar hazırlaması gerektiğini belirten McCallum, ayrıca okyanuslarda geniş büyük koruma alanlarının önünü açmak için bir sonraki Birleşmiş Milletler zirvesinin önemli olduğunu vurguladı.

Bir çeşit liman yunusu olan körfez muturunun neslinin tükenme sebebinin bölgedeki totoaba balığını avlayan balıkçılardan kaynaklandığı düşünülüyor. Ayrıca balığın hava kesesi, lezzetli olduğunu düşünen Çinlilerden de oldukça talep görüyor.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment/nature

Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU