65 yabancı akademisyenden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Şehir Üniversitesi mektubu: Kapatmak Türkiye'nin itibarına zarar verir

Dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerde görev yapan 65 akademisyen yönetimine el konularak kapatılmak istenen Şehir Üniversitesi’nin kapanmamasını istedi. Akademisyenler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup yazdı

Halkbank ile yaşadığı mali sorunların ardından yönetimi kayyıma devredilen İstanbul Şehir Üniversitesi’nin kapatılacağı konuşulurken çeşitli ülkelerden 65 akademisyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazdı. Akademisyenler, üniversitenin kapatılmasının Türkiye’nin itibarına zarar vereceğini savunarak Cumhurbaşkanından devreye girmesini istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üniversitenin kapatılmasının “Akademik kurumların özgürlüğü ve özerkliği açısından Türkiye'nin itibarına bir darbe olacağının” belirtildiği mektupta, “AK Parti tarafından 20 yıl önce omuzlanan demokratikleşme misyonunun farkındayız, saygıyla, bu süreci tersine çevirmenizi istiyoruz. Çünkü akademik özgürlüğün güvencesi olmadan hiçbir demokrasi tam değildir" ifadeleri yer aldı.

Akademik özgürlüğün güvencesi olmadan hiçbir demokrasi tam değildir

Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e de iletilen mektupta şöyle denildi:

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan,

İstanbul Şehir Üniversitesi'nin kapatılması ile ilgili haberler aldığımız için büyük bir endişe ve rahatsızlık duyuyoruz.

Şehir Üniversitesi, 30 yıllık Bilim ve Sanat Vakfı'nın (BISAV) entelektüel yolculuğunu karakterize eden, iyilik, hakikat ve güzellik arayışında kuruldu. Amaç, evrensel olanı ve özellikle de evrenseli özgürce keşfetmek için bir üniversite yaratmak ve bu keşifin meyvelerini, küresel bir fikir ağında paylaşmaktı. Bir dizi dünya görüşünü kucaklayan binlerce tutkulu öğrenci, heyecan verici yolculuklarında bu saygın akademisyenlere eşlik etti. #ŞehirHepimizin girişimleri sayesinde bu öğrenciler sürekli olarak seçtikleri üniversitede çalışmaya devam etme ve herhangi bir siyasi kavgaya katılmama isteklerini vurguladılar.

Böyle bir üniversitenin kapatılma ihtimali, kesinlikle yüzlerce üniversite personelinin yanı sıra 7000'den fazla lisans ve lisansüstü öğrencinin mağdur olmasına yol açacaktır. Üniversitenin kapatılması, akademik kurumların özgürlüğü ve özerkliği açısından Türkiye'nin itibarına önemli bir darbe olacaktır. AK Parti tarafından 20 yıl önce omuzlanan demokratikleşme misyonunun farkındayız. Saygıyla, bu süreci tersine çevirmenizi istiyoruz. Çünkü akademik özgürlüğün güvencesi olmadan hiçbir demokrasi tam değildir.

Bu konuya gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz. Olumlu cevabınızı bekliyoruz.

Saygılarımızla, # ŞehirHepimizin girişimi

Saygın akademisyenler imzaladı

Mektuba imza atan isimler, ABD’den Fransa’ya, Kanada’dan Almanya’ya, İngiltere’den Avustralya’ya kadar çok sayıda üniversitede akademik hayatlarını sürdürüyor.

İmzacıların tam listesi ise şöyle:

 

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU